Use of golden mussel and wattle tannin in the supply of cut chickens

Authors

  • Douglas Fernando Bayerle Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Lucas Wachholz Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Taciana Maria de Oliveira Bruxel Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • José Geraldo de Vargas Junior Universidade Federal do Espírito Santo
  • Gabriela Sangalli Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Talita Vitória Giron Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Rodrigo André Schone Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1951

Keywords:

Alternative foods, Birds, Calcium, Limnoperna fortunei.

Abstract

This study aimed to evaluate the use of acacia tannin as a toxic metal adsorbent in the diets of broilers fed with the inclusion of golden mussel meal in substitution for calcitic limestone. In the first trial, 648 male 21-day-old animals were divided among six treatments and six replicates, with 18 birds per experimental unit, organized in a completely randomized design (DIC). The treatments were diets with different acacia tannin levels (0, 250, 500, 750, 1000, or 1250 g ton-1). The results indicated that 250 g ton-1 of tannin was not harmful to weight gain, final weight, or feed conversion. Tannin levels caused a decrease in carcass yield and fat deposition and an increase in liver size. For the second trial, 900 male broilers of 21 days of age were used and distributed in a DIC, with different levels of substitution of calcitic limestone by the golden mussel meal (0, 25, 50, 75, or 100 %) and supplementation or not with acacia tannins (250 g ton-1), with 5 replicates and each experimental unit being composed of 18 birds. The performance data show that the use of 250 g ton-1 of tannin is detrimental to bone performance and resistance and golden mussel meal can be used to substitute up to 100 % of the limestone in the diets without affecting the variables studied.

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Author Biographies

Douglas Fernando Bayerle, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, PPZ, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof., Centro de Ciências Agrárias, CCA, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon PR, Brasil.

Lucas Wachholz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Doutorado, PPZ, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Taciana Maria de Oliveira Bruxel, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Profa., CCA, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon PR, Brasil.

José Geraldo de Vargas Junior, Universidade Federal do Espírito Santo

Prof., CCA, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, Alegre, ES, Brasil.

Gabriela Sangalli, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado, PPZ, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Talita Vitória Giron, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado, PPZ, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

Rodrigo André Schone, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado, PPZ, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.

References

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Published

2019-07-04

How to Cite

Bayerle, D. F., Nunes, R. V., Wachholz, L., Bruxel, T. M. de O., Vargas Junior, J. G. de, Sangalli, G., … Schone, R. A. (2019). Use of golden mussel and wattle tannin in the supply of cut chickens. Semina: Ciências Agrárias, 40(5), 1951–1964. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1951

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