Use of golden mussel and wattle tannin in the supply of cut chickens
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n5p1951Keywords:
Alternative foods, Birds, Calcium, Limnoperna fortunei.Abstract
This study aimed to evaluate the use of acacia tannin as a toxic metal adsorbent in the diets of broilers fed with the inclusion of golden mussel meal in substitution for calcitic limestone. In the first trial, 648 male 21-day-old animals were divided among six treatments and six replicates, with 18 birds per experimental unit, organized in a completely randomized design (DIC). The treatments were diets with different acacia tannin levels (0, 250, 500, 750, 1000, or 1250 g ton-1). The results indicated that 250 g ton-1 of tannin was not harmful to weight gain, final weight, or feed conversion. Tannin levels caused a decrease in carcass yield and fat deposition and an increase in liver size. For the second trial, 900 male broilers of 21 days of age were used and distributed in a DIC, with different levels of substitution of calcitic limestone by the golden mussel meal (0, 25, 50, 75, or 100 %) and supplementation or not with acacia tannins (250 g ton-1), with 5 replicates and each experimental unit being composed of 18 birds. The performance data show that the use of 250 g ton-1 of tannin is detrimental to bone performance and resistance and golden mussel meal can be used to substitute up to 100 % of the limestone in the diets without affecting the variables studied.Downloads
References
CALEGARI, L.; LOPES, P. J. G.; OLIVEIRA, E.; GATTO, D. A.; STANGERLIN, D. M. Quantificação de taninos nas cascas de jurema-preta e acácia-negra. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 85, p. 61-69, 2016. DOI: 10.4336/2016.pfb.36.85.986
CAROLINO, A. C. X. G.; SILVA, M. C. A.; LITZ, F. H.; FAGUNDES, N. S.; FERNANDES, E. A. Rendimento e composição de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas contendo sorgo grão inteiro. Bioscience Journal, Uberlandia, v. 30, n. 4, p. 1139-1148, 2014.
CHUNG, K. T.; WONG, T. Y.; WEI, C. I.; HUANG, Y. W.; LIN, Y. Tannins and human health: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Amherst, v. 38, n. 1, p. 421-464, 1998. DOI: 10.1080/10408699891274273
DARRIGRAN, G.; DAMBORENEA, C.; DRAGO, E. C.; EZCURRA de DRAGO, I.; PAIRA, A.; ARCHUBY, F. Invasion process of Limnoperna fortunei (Bivalvia: Mytilidae): the case of Uruguay River and emissaries of the Esteros del Iberá Wetland, Argentina. Zoologia, Curitiba, v. 29, n. 6, p. 531-539, 2012. DOI: 10.1590/S1984-46702012000600004
FIGUEIREDO, D. F.; MURAKAMI, E. A.; PEREIRA, S. A. M.; FURLAN, C. A.; TORAL, B. L. F. Desempenho e morfometria da mucosa de duodeno de frangos de corte alimentados com farelo de canola, durante o período inicial. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 32, n. 6, p. 1321-1329, 2003. DOI: 10.1590/S1516-35982003000600006
GARCIA, R. G.; MENDES, A. A.; ANDRADE, C.; PAZ, I. C. L. A.; TAKAHASHI, S. E.; PELÍCIA, K.; KOMIYAMA, C. M.; QUINTEIRO, R. R. Avaliação do desempenho e de parâmetros gastrintestinais de frangos de corte alimentados com dietas formuladas com sorgo alto tanino e baixo tanino. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 6, p. 1248-1257, 2005. DOI: 10.1590/S1413-70542005000600020
LIMA, A. F. O.; SABIÁ, R. J.; TEIXEIRA, R. N. P.; SOBREIRA JÚNIOR, F. A. V. Gestão de resíduos eletroeletrônicos e seus impactos na poluição ambiental. Latin American Journal of Business Management, Taubaté, v. 6, n. 2, p. 109-126, 2015.
MANSOORI, B.; ROGIEWICZ, A.; SLOMINSKI, B. A. The effect of canola meal tannins on the intestinal absorption capacity of broilers using a D‐xylose test. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, New York, v. 99, n. 6, p. 1084-1093, 2015. DOI: 10.1111/jpn.12320.
MARENGONI, N. G.; KLOSOWSKI, E. S.; OLIVEIRA, K. P.; CHAMBO, A. P. S.; GONÇALVES JUNIOR, A. C. Bioacumulação de metais tóxicos e nutrientes no mexilhão dourado do reservatório da usina hidrelétrica de itaipu binacional. Química Nova, São Paulo, v. 36, n. 3, p. 359-363, 2013. DOI: 10.1590/S0100-40422013000300002
MARTINEZ, F. L. Taninos vegetais e suas aplicações. Rio de Janeiro: Universidade do Estado do Rio de Janeiro, 1996. 83 p.
MOYLE, J. R.; BURKE, J. M.; FANATICO, A.; MOSJIDIS, J. A.; SPENCER, T.; ARSI, K.; REYESHERRERA, I.; WOO-MING, A.; DONOGHUE, D. J.; DONOGHUE, A. M. Palatability of tannin-rich sericea lespedeza fed to broilers. The Journal of Applied Poultry Research, Oxford, v. 21, n. 4, p. 891-896, 2012. DOI: 10.3382/japr.2012-00559
NAKANO, Y.; TAKESHITA, K.; TSUTSUMI, T. Adsorption mechanisms of hexavalent chromium by redox within condensed tannin gel. Water Research, London, v. 35, n. 2, p. 496-500, 2001. DOI: 10.1016/S0043-1354(00)00279-7
NYAMAMBI, B.; NDLOVU, L. R.; NAYK, Y. S.; KOCK, N. D. Intestinal growth and function of broiler chicks fed sorghum based diets differing in condensed tannin levels. South African Journal of Animal Science, Pretoria, v. 37, n. 3, p. 202-214, 2007. DOI: 10.4314/sajas.v37i3.4092
PANDEY, G.; MADHURI, S. Heavy metals causing toxicity in animals and fishes. Research Journal of Animal, Veterinary and Fishery Sciences, Indore, v. 2, n. 2, p. 17-23, 2014.
RAMOS, L. S. N.; LOPES, J. B.; FIGUEIRÊDO, A. V. de.; FREITAS, A. C.; FARIAS, L. A.; SANTOS, L. S.; SILVA, H. O. Polpa de caju em rações para frangos de corte na fase final: desempenho e características de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 3, p. 804-810, 2006. DOI: 10.1590/S1516-35982006000300024
REECE, W. O. Dukes, fisiologia dos animais domésticos. 13. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2017. 740 p.
ROSTAGNO, H. S.; ALBINO, L. F. T.; DONZELE, J. L.; GOMES, P. C.; OLIVEIRA, R. F.; LOPES, D. C.; FERREIRA, A. S.; BARRETO, S. L. T. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 4. ed. Viçosa, MG: UFV, 2017. 488 p.
SILVA, C. F.; LÔBO, K. M. S.; ATHAYDE, A. C. R.; SILVA, W.W.; LIMA, E. Q.; PEQUENO, N. F. Avaliação da resposta hematológica dos animais tratados com Typha domingensis Pers. e Operculina hamiltonii sobre nematoides gastrintestinais de caprinos. Revista Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.35, n.3, p.568-574, 2011. DOI: 10.1590/S1413-70542011000300019
SILVA, J. D. T.; DIAS, L. T. S.; MACHADO, C. R.; CARVALHO, M. R. B.; RIZZO, P. V. Uso de sorgo com baixo teor em taninos na alimentação de frangos de corte. Nucleus Animalium, Ituverava, v. 1, n. 2, p. 32-51, 2009. DOI: 10.3738/1982.2278.281
TORRES, K. A.; PIZAURO, J. M. J.; SOARES, C. P.; SILVA, T. G.; NOGUEIRA, W. C.; CAMPOS, D. M.; FURLAN, R. L.; MACARI, M. Effects of corn replacement by sorghum in broiler diets on performance and intestinal mucosa integrity. Poultry Science, Oxford, v. 92, n. 6, p. 1564-1571, 2013. DOI: 10.3382/ps.2012-02422
VARGAS JUNIOR, J. G. D.; ALBINO, L. F. T.; ROSTAGNO, H. S.; GOMES, P. C.; CUPERTINO, E. S. Níveis nutricionais de cálcio e fósforo disponível para aves de reposição leves e semipesadas de 0 a 6 semanas de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 32, n. 6, p. 1919-1926, 2003. DOI: 10.1590/S1516-35982003000800016
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.