Prevention of acute ruminal lactic acidosis in sheep by probiotic or monensin supplementation: clinical aspects

Authors

  • Leonardo Frasson dos Reis Universidade de São Paulo
  • Carolina Akiko Sato Cabral de Araújo Universidade Federal Rural de Pernambuco http://orcid.org/0000-0003-3168-6220
  • Rejane Santos Sousa Universidade de São Paulo
  • Antonio Humberto Hamad Minervino Universidade Federal do Oestes do Pará
  • Francisco Leonardo Costa de Oliveira Universidade de São Paulo
  • Frederico Augusto Mazzocca Lopes Rodrigues Universidade de São Paulo
  • Enoch Brandão de Souza Meira-Júnior Universidade de São Paulo
  • Raimundo Alves Barrêto-Júnior Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Clara Satsuki Mori Universidade de São Paulo
  • Enrico Lippi Ortolani Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1575

Keywords:

Ionophore, Saccharomyces cerevisiae, Supplement, Symptoms.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of two additives (probiotic and monensin) over clinical parameters of sheep submitted to acute ruminal lactic acidosis (ARLA). Eighteen sheeps were divided into three groups of six animals each as follows: probiotic group, supplemented with 4×109 CFU/animal/day of Saccharomyces cerevisiae; monensin group, supplemented with 33 mg of monensin sodium per kg of diet; and control group, without any supplementation. After 30 days of diet (75% of Coast-cross hay and 25% concentrate with 14% of crude protein) and additive intake, ARLA was induced in the all animals by intraruminal administration of 15g of sucrose per kilogram (kg) of body weight. Complete physical examinations to assess the vital signs of the animals were conducted at the following times: baseline (T0), six (T6h), 12 (T12h), 18 (T18h), 24 (T24h), 36 (T36h), and 48 (T48h) hours after ARLA induction. At those times, blood samples were obtained to determine the plasma volume deficit (PVD) and ruminal content for pH measurement. All animals experienced clinical signs of ARLA with ruminal pH lower than 4.9 at T24h. The heart rate and PVD were lower (P < 0.05) in the probiotic group at T36h. Compared to the control and monensin groups, the probiotic group experienced milder ARLA characterized by lower degrees of dehydration and fewer clinical symptoms.

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Author Biographies

Leonardo Frasson dos Reis, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Carolina Akiko Sato Cabral de Araújo, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Médica Veterinária, Profa Dra, Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Rejane Santos Sousa, Universidade de São Paulo

Médica Veterinária, Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Antonio Humberto Hamad Minervino, Universidade Federal do Oestes do Pará

Médico Veterinário, Prof. Dr., Laboratório de Sanidade Animal, Universidade Federal do Oestes do Pará, LARSANA/UFOPA, Santarém, PA, Brasil.

Francisco Leonardo Costa de Oliveira, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Frederico Augusto Mazzocca Lopes Rodrigues, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Enoch Brandão de Souza Meira-Júnior, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Raimundo Alves Barrêto-Júnior, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Médico Veterinário, Prof. Dr., Departamento de Ciência Animal, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Clara Satsuki Mori, Universidade de São Paulo

Química, Pesquisadora, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

Enrico Lippi Ortolani, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Prof. Titular, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ-USP, São Paulo, SP, Brasil.

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Published

2018-08-02

How to Cite

Reis, L. F. dos, Araújo, C. A. S. C. de, Sousa, R. S., Minervino, A. H. H., Oliveira, F. L. C. de, Rodrigues, F. A. M. L., … Ortolani, E. L. (2018). Prevention of acute ruminal lactic acidosis in sheep by probiotic or monensin supplementation: clinical aspects. Semina: Ciências Agrárias, 39(4), 1575–1584. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1575

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