Nutritional parameters and production of calves on pasture supplemented with different sources of protein foods

Authors

  • David Contreras Marquez Universidade Federal de Viçosa
  • Mário Fonseca Paulino Universidade Federal de Viçosa
  • Marcos Inácio Marcondes Universidade Federal de Viçosa
  • Luciana Navajas Rennó Universidade Federal de Viçosa
  • Livia Vieira de Barros Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Leandro Soares Martins Universidade Federal de Viçosa
  • Roman Maza Ortega Universidade Federal de Viçosa
  • Aline Gomes da Silva Universidade Federal de Viçosa
  • Daniel Mageste de Almeida Universidade Federal de Viçosa
  • Deilen Paff Sotelo Universidade Federal de Viçosa
  • Felipe Henrique Moura Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2709

Keywords:

Creep-feeding, Heifers, Performance, Lactating.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of multiple supplements with different protein sources on the performance, intake, nutrient digestibility, and microbial protein production efficiency of lactating beef heifers under grazing. The experiment was carried out during the period of transition from water-dry (February to July, 2012) using four paddocks with average of 4.5 ha. Twenty four lactating beef heifers with initial body weight of 113 kg and 3 month old, were used. The treatments were: mineral mixed (MM) ad libitum, soybean meal (SM), cottonseed meal 38% crude protein (CM), and combination of SM and CM (SMCM). There was not observed effect (P>0.10) of different protein sources on average daily gain (ADG) between the animals that received multiple supplement as well as difference was not verified for ADG between the multiple supplements and MM. Therefore, cottonseed meal can replace soybean meal or can be used in association to the soybean meal on multiple supplements for lactating beef heifers.

Author Biographies

David Contreras Marquez, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Mário Fonseca Paulino, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., UFV, Viçosa, MG.

Marcos Inácio Marcondes, Universidade Federal de Viçosa

Prof. Dr., UFV, Viçosa, MG.

Luciana Navajas Rennó, Universidade Federal de Viçosa

Profª Drª, UFV, Viçosa, MG.

Livia Vieira de Barros, Universidade do Estado de Mato Grosso

Discente de Pós-Doutorado em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG.

Leandro Soares Martins, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Roman Maza Ortega, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Aline Gomes da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Daniel Mageste de Almeida, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Deilen Paff Sotelo, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG.

Felipe Henrique Moura, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UFV, Viçosa, MG.

Published

2014-11-05

How to Cite

Marquez, D. C., Paulino, M. F., Marcondes, M. I., Rennó, L. N., Barros, L. V. de, Martins, L. S., … Moura, F. H. (2014). Nutritional parameters and production of calves on pasture supplemented with different sources of protein foods. Semina: Ciências Agrárias, 35(5), 2709–2722. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2709

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.