Weight and yield of non-carcass components of Morada Nova lambs fed with different levels of metabolizable energy

Authors

  • Danilo de Araújo Camilo Universidade Federal do Ceará
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Marcus Roberto Goes Ferreira Costa Universidade Federal do Ceará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Cláudia Nascimento Campos Universidade Federal do Ceará
  • Andréa Pereira Pinto Universidade Federal do Ceará
  • Greicy Mitzi Bezerra Moreno Universidade Federal de Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6p2429

Keywords:

Gastrointestinal tract, Internal organs, Viscera.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of different metabolizable energy (ME) levels on weight of gastrointestinal content, weight and yield of the internal organs and gastrointestinal compartments of Morada Nova growing lambs. Thirty-two animals, non-castrated, with average body weight of 12.12 ± 1.69 kg and two months old approximately, were used. The animals were distributed into four different metabolizable energy (1.28; 1.72; 2.18 and 2.62 Mcal/kg DM) levels, in randomized block design with eight replicates per treatment. Tifton 85 hay was used as roughage. There was no effect of energy levels (P > 0.05) on weight of gastrointestinal content. Increased linear effect (P < 0.05) was observed for the weights of heart, “LTET” (lungs, trachea, esophagus and tongue), liver and spleen, expressed in kg. Regarding the compartments of the gastrointestinal tract, it was observed increased linear effect (P < 0.05) only for rumen-reticulum, in %, and small intestine, in kg. The perirenal, omental and mesenteric fats were also influenced by the ME levels (P < 0.05) with linear increase when expressed in kg and %. Increased levels of ME influence weight and yield of internal organs, viscera and fats of Morada Nova lambs during the growing period.

 

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Author Biographies

Danilo de Araújo Camilo, Universidade Federal do Ceará

Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal do Ceará, UFC, Fortaleza, CE.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profa. Dra. do Deptº de Zootecnia, Ceará, UFC. Bolsista de Produtividade do CNPq. Fortaleza, CE.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profa. Dra. do Deptº de Zootecnia, UFC. Fortaleza, CE.

Marcus Roberto Goes Ferreira Costa, Universidade Federal do Ceará

Doutorando do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia, UFC, Fortaleza, CE.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Bolsistas de Produtividade do CNPq. Londrina, PR.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Bolsistas de Produtividade do CNPq. Londrina, PR.

Ana Cláudia Nascimento Campos, Universidade Federal do Ceará

Profa. Dra. do Deptº de Zootecnia, Ceará, UFC. Bolsista de Produtividade do CNPq. Fortaleza, CE

Andréa Pereira Pinto, Universidade Federal do Ceará

Profa. Dra. do Deptº de Zootecnia, UFC. Fortaleza, CE.

Greicy Mitzi Bezerra Moreno, Universidade Federal de Alagoas

Profa Dra da Universidade Federal de Alagoas, UFAL, Arapiraca, AL.

Published

2012-12-05

How to Cite

Camilo, D. de A., Pereira, E. S., Pimentel, P. G., Costa, M. R. G. F., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. . de A., … Moreno, G. M. B. (2012). Weight and yield of non-carcass components of Morada Nova lambs fed with different levels of metabolizable energy. Semina: Ciências Agrárias, 33(6), 2429–2440. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6p2429

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