Phenotypic correlation between yield components of common bean (Phaseolus vulgaris L.)

Authors

  • Leiri Daiane Barli Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Naine Martins do Vale Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Pedro Patric Pinho Morais Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Joana Neres da Cruz Baldissera Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Carmelice Boff de Almeida Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Fabiani da Rocha Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Giseli Valentini Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Juliano Garcia Bertoldo Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Jefferson Luís Meirelles Coimbra Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Altamir Frederico Guidolin Universidade do Estado de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1263

Keywords:

Phaseolus vulgaris L., Grain yield, Path analysis.

Abstract

This study aimed to identify which is the main component of grain yield of bean that that shows less sensitivity effect of the environment, and provides greater consistency in the expression of results when evaluated in different environments. Experimental data used in the analysis are derived from test of Cultivate and Use Value (VCU) conducted in Lages SC and Chapecó SC, South of Brazil. The
characters observed were the final stand of plants, number of pods per plant; number of grains per pod, seed mass (g 1000 seed-1) and grain yield (kg ha-1). The experiment was conducted in a randomized block design, with four replications. Estimates of phenotypic correlations were obtained by the method proposed by STEEL and TORRIE and partitioned into direct and indirect effects through path analysis. The inverse correlation was obtained for the characters of seed mass and grain number per pod, revealing that they should be selected together to obtain gains in the yield character. When the selection is aimed at grain production, for Chapecó-SC the characteristic of seed mass can be used, where as in Lages-SC the character number of grains per pod is more appropriate. Characters seed mass and number of vegetable per pod showed high stability during the unfolding of the path coefficients, showing that they can be used in selecting genotypes with higher grain yield in different environments.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leiri Daiane Barli, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluno de mestrado em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Av. Luiz de Camões, 2090, Bairro Conta Dinheiro, Caixa Postal 281, CEP 88520-000. Lages, SC.

Naine Martins do Vale, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluno de mestrado em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Av. Luiz de Camões, 2090, Bairro Conta Dinheiro, Caixa Postal 281, CEP 88520-000. Lages, SC.

Pedro Patric Pinho Morais, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluno de mestrado em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Av. Luiz de Camões, 2090, Bairro Conta Dinheiro, Caixa Postal 281, CEP 88520-000. Lages, SC.

Joana Neres da Cruz Baldissera, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluno de mestrado em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Av. Luiz de Camões, 2090, Bairro Conta Dinheiro, Caixa Postal 281, CEP 88520-000. Lages, SC.

Carmelice Boff de Almeida, Universidade do Estado de Santa Catarina

Mestre em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Fabiani da Rocha, Universidade do Estado de Santa Catarina

Mestre em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Giseli Valentini, Universidade do Estado de Santa Catarina

Mestre em Produção Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Juliano Garcia Bertoldo, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluno de doutorado em Recursos Genético Vegetal, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Jefferson Luís Meirelles Coimbra, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Adjunto do CAV/UDESC, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Altamir Frederico Guidolin, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Adjunto do CAV/UDESC, Deptº de Agronomia, Instituto de Melhoramento e Genética Molecular da UDESC, IMEGEM. Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal. Universidade do Estado de Santa Catarina, UDESC/CAV. Lages, SC.

Published

2011-10-14

How to Cite

Barli, L. D., Vale, N. M. do, Morais, P. P. P., Baldissera, J. N. da C., Almeida, C. B. de, Rocha, F. da, … Guidolin, A. F. (2011). Phenotypic correlation between yield components of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Semina: Ciências Agrárias, 32(4), 1263–1274. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n4p1263

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.