Defatted corn germ meal and phytase in the diet of pigs: effects on meat quality and a fresh sausage

Authors

  • Graziela Drociunas Pacheco Universidade Estadual de Londrina
  • Arturo Pardo Lozano Universidade Estadual de Londrina
  • Sylvia Luiza Vinokurovas Universidade Estadual de Londrina
  • Roberta Abrami Monteiro Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Danyel Bueno Dalto Universidade Estadual de Londrina
  • Piero da Silva Agostini Universidade Autônoma de Barcelona
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Nilva Aparecida Nicolao Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abercio da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p819

Keywords:

Antioxidant, Enzyme, Oxidation, Phytic acid.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the influence of phytic acid, mainly carried by the defatted corn germ meal (DCGM), and the addition of phytase in pig diets in the finishing phase on the parameters related to the meat and fresh sausage qualities. Were used 32 pigs of commercial line “Pen Ar Lan”, with initial weight of 60.31 ± 5.32 kg, 16 barrows and 16 females, distributed in a 2x2x2 factorial design: diet without adding DCGM and inclusion of 40% of DCGM, diets without phytase inclusion and inclusion of 1000 FTU and the gender, barrows and gilts. The animals received food and water ad libitum during the experimental period of 29 days. Upon reaching 87.19 ± 7.08 of kg body weight, the animals were slaughtered. Samples were collected from the Longissimus dorsi muscle for analysis of meat and fresh sausage qualities. Samples of loin were assessed for pH, color, marbling, drip loss, texture, chemical composition and lipid oxidation. In fresh sausage were evaluated color, pH, chemical composition and oxidation. The results showed that diets with phytic acid, mainly carried by the defatted corn germ meal, influenced the lipid stability of meat and fresh sausage. The inclusion of phytase didn’t affect the oxidation.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Graziela Drociunas Pacheco, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. do Deptº de Zootecnia/CCA/Universidade Estadual de Londrina, UEL. Londrina, PR.

Arturo Pardo Lozano, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-Graduação em Ciência Animal/UEL. Londrina, PR.

Sylvia Luiza Vinokurovas, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-Graduação em Ciência Animal/UEL. Londrina, PR.

Roberta Abrami Monteiro Silva, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-Graduação em Ciência Animal/UEL. Londrina, PR.

Danyel Bueno Dalto, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-Graduação em Ciência Animal/UEL. Londrina, PR.

Piero da Silva Agostini, Universidade Autônoma de Barcelona

Discente do Deptº de Ciência Animal e dos Alimentos da Universidade Autônoma de Barcelona, UAB, Espanha.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drªs. do Deptº de Zootecnia/CCA/Universidade Estadual de Londrina, UEL. Londrina, PR.

Nilva Aparecida Nicolao Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. do Deptº de Zootecnia/CCA/Universidade Estadual de Londrina, UEL. Londrina, PR.

Caio Abercio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia/CCA/Universidade Estadual de Londrina, UEL. Londrina, PR.

Published

2012-05-14

How to Cite

Pacheco, G. D., Lozano, A. P., Vinokurovas, S. L., Silva, R. A. M., Dalto, D. B., Agostini, P. da S., Bridi, A. M., Fonseca, N. A. N., & Silva, C. A. da. (2012). Defatted corn germ meal and phytase in the diet of pigs: effects on meat quality and a fresh sausage. Semina: Ciências Agrárias, 33(2), 819–828. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p819

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>