Soybean fertilization with filter cake and its effects on soil chemical attributes
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2023v44n2p755Keywords:
Fertilizers, Glycine max, Waste, Sustainability.Abstract
Correct waste disposal from the agro-industrial sector represents one of the premises for sustainable agriculture. This work aimed to analyze the use of sugarcane filter cake in soybean fertilization and its effects on soil chemical attributes. The experiment was conducted in a randomized block design with 6 treatments and 4 replications: T1 - Control; T2 - Mineral fertilization (300 kg ha-1 of the formulated 00-30-10); and the following percentages of the recommended dose of filter cake: T3 - 50% (17 ton ha-1), T4 - 100% (34 ton ha-1), T5 - 150% (51 ton ha-1), and T6 - 200% (68 ton ha-1). The soil chemical attributes were evaluated, and soybean was assessed for germination, number of pods per plant, number of seeds per pod, plant height, height of the first pod insertion, and yield. The treatments promoted no differences in soybean germination or height of the first pod insertion, while the use of filter cake positively influenced plant height. Moreover, no differences among treatments were found for pods per plant, seeds per pod, thousand-seed weight, and yield. Therefore, using organic filter cake residue in soybean cultivation is feasible, representing an alternative to chemical fertilization for soybean cultivation.
Downloads
References
Arruda, B., Rodrigues, M., Gumiere, T., Richardson, A. E., Andreote, F. D., Soltangheisi, A., Gatibioni, L. C., & Pavinato, P. S. (2019). The impact of sugarcane filter cake on the availability of P in the rhizosphere and associated microbial community structure. Soil Use and Management, 35, 334-345. https://doi-org.ez78.periodicos.capes.gov.br/10.1111/sum.12484 DOI: https://doi.org/10.1111/sum.12484
Associação Nacional para Difusão de Adubos (2022). Estatística. http://www.anda.org.br/estatisticas.aspx
Bernardino, C. A., Mahler, C. F., Veloso, M. C. C., Romeiro, G. A., & Schroeder, P. (2018). Torta de filtro, resíduo da indústria sucroalcooleira-uma avaliação por pirólise lenta. Revista Virtual de Química, 10(3), 551-573. doi: 10.21577/1984-6835.20180042 DOI: https://doi.org/10.21577/1984-6835.20180042
Bettiol, W., Silva, C. A., Cerri, C. E. P., Martin-Neto, L., & de Andrade, C. A. (2023). Entendendo a matéria orgânica do solo em ambientes tropical e subtropical. (21a ed.). Embrapa.
Camargo, R. C. R., & Oliveira, P. F. C. (2018). Compostagem e vermicompostagem. EMBRAPA. https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/596884/integrando-compostagem-e-vermicompostagem-na-reciclagem-de-residuos-organicos-domesticos
Canteri, M. G., Althaus, R. A., Virgen S. J. S., Fº., Giglioti, E. A., & Godoy, C. V. (2001). SASM - Agri: sistema para análise e separação de médias em experimentos agrícolas pelos métodos Scoft - Knott, Tukey e Duncan. Revista Brasileira de Agrocomputação, 1(2), 18-24.
Cordeiro, N. K., Cardoso, K. P. S., Mata, T. C. da, Araújo Barbosa, J. de, & Gonçalves, A. C., Jr. (2020). Gestão de resíduos agrícolas como forma de redução dos impactos ambientais. Revista de Ciências Ambientais, 14(2), 23-34. doi: 10.18316/rca.v14i2.5593 DOI: https://doi.org/10.18316/rca.v14i2.5593
Cortez, J. W., Furlani, C. E. A., Silva, R. P. da, & Arcoverde, S. N. S. (2019). Manejo da palhada e adubação na produção da soja e cobertura do solo. Nativa, 7(5), 506-512. doi: 10.31413/nativa.v7i5.7206 DOI: https://doi.org/10.31413/nativa.v7i5.7206
Dall'agnol, A. A. (2016). EMBRAPA Soja no contexto do desenvolvimento da soja no Brasil: histórico e contribuições. EMBRAPA.
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2007). Mapas de solos do estado do Paraná. EMBRAPA. file:///D:/Documentos/Downloads/doc96-2007-parana-final20(1).pdf
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2020). Tecnologia de produção de soja. EMBRAPA Soja.
Fontenele, A. J. P. B. (2019). Vinhaça e torta de filtro na produção e teor de macronutrientes do sorgo sacarino. Tese de doutorado, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola, Recife, PE, Brasil.
Fravet, P. R. F. D., Soares, R. A. B., Lana, R. M. Q., Lana, Â. M. Q., & Korndörfer, G. H. (2010). Efeito de doses de torta de filtro e modo de aplicação sobre a produtividade e qualidade tecnológica da soqueira de cana-de-açúcar. Ciência e Agrotecnologia, 34, 618-624. doi: 10.1590/S1413-70542010000300013 DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-70542010000300013
Ghosh, P. K., Tripathi, A. K., Bandyopadhyay, K. K., & Manna, M. C. (2009). Assessment of nutrient competition and nutrient requirement in soybean/sorghum intercropping system. European Journal of Agronomy, 31(1), 43-50. doi: 10.1016/j.eja.2009.03.002 DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2009.03.002
González, L. C., Prado, R. D. M., Hernández, A. R., Caione, G., & Selva, E. P. (2014). Uso de torta de filtro enriquecida com fosfato natural e biofertilizantes em Latossolo Vermelho distrófico. Pesquisa Agropecuária Tropical, 44(2),135-141. doi: 10.1590/S1983-40632014000200001 DOI: https://doi.org/10.1590/S1983-40632014000200001
Liu, M., Hu, F., Chen, X., Huang, Q., Jiao, J., Zhang, B., & Li, H. (2009). Organic amendments with reduced chemical fertilizer promote soil microbial development and nutrient availability in a subtropical paddy field: the influence of quantity, type and application time of organic amendments. Applied Soil Ecology, 42(2), 166-175. doi: 10.1016/j.apsoil.2009.03.006 DOI: https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2009.03.006
Mota, R. P. da, Camargo, R. de, Lemes, E. M., Lana, R. M. Q., Almeida, R. F. de, & Moraes, E. R. de. (2019). Biosolid and sugarcane flter cake in the composition of organomineral fertilizer on soybean responses. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 8, 131-137. doi: 10.1007/s40093-018-0237-3 DOI: https://doi.org/10.1007/s40093-018-0237-3
Ronquim, C. C. (2010). Conceitos de fertilidade do solo e manejo adequado para as regiões tropicais. EMBRAPA Monitoramento por Satélite-Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E). https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/1128267/1/5840.pdf
Silva, J. H. B. da, Nascimento, M. A. do, Silva, A. V. da, Pereira Neto, F. P., Araújo, J. R. E. S., Silva, J. M. da, Silva, A. J. da, Mielezrski, F. (2021). Brotação inicial, teor de sólidos solúveis e índice de maturação da cana-de-açúcar submetida à adubação com torta de filtro enriquecida. Brazilian Journal of Development, 7(3), 32575-32592. doi: 10.34117/bjdv7n3-805 DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv7n3-805
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.