Main causes of chicken carcass condemnations in Espírito Santo, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3p1129

Keywords:

Broilers, Condemnation, Control, Inspection.

Abstract

Brazil is the third largest producer and the main exporter of chicken meat in the world. In 2019, it produced approximately 13.245 million tons of the product, generating more than six million dollars. According to the Poultry Association of the state of Espírito Santo, broiler production is carried out by 28 independent producers/companies, three integrator businesses, 42 integrated producers and seven slaughterhouses (structures with SIF, SIE/SISBI or SIE certification). Despite the growth of this sector, problems persist regarding the quality of carcasses and the number of condemnations. From the sanitary and industrial point of view, all products of animal origin must undergo prior inspection. The present study was developed using data generated by the Federal Inspection Service (Serviço de Inspeção Federal, SIF) and the State Inspection Service (Serviço de Inspeção Estadual, SIE). The main causes of condemnation of birds as inspected by SIF represented 9.26% of the slaughtered birds. Total condemnations corresponded to 1.35%. Overall, this study recorded a greater number of condemnations of non-pathological origin. In conclusion, there was consistency in the reasons why these products were condemned. Bruises/fractures and contamination were the most frequent causes according to both inspection services (SIF and SIE), indicating a common problem on the slaughter and inspection lines.

Author Biographies

Matheus Joaquim dos Santos Candido, Federal University of Espírito Santo

Veterinary Medicine Students, Federal University of Espírito Santo, UFES, Alegre, ES, Brazil.

Surama Freitas Zanini, Federal University of Espírito Santo

Dra. in the Department of Veterinary Medicine, UFES, Alegre, Brazil.

Marcus de Freitas Ferreira, Federal University of Espírito Santo

Dr. in the Department of Veterinary Medicine, UFES, Alegre, Brazil.

Filipe Augusto Coimbra de Araujo, Federal University of Espírito Santo

Veterinary Medicine Students, Federal University of Espírito Santo, UFES, Alegre, ES, Brazil.

Alan Paulo Moreira Teixeira, Institute of Agricultural and Forestry Defense

Veterinarian, Animal Origin Products sub Manager in Institute of Agricultural and Forestry Defense, IDAF, Vitória, ES, Brazil.

Raoni Cezana Cipriano, Institute of Agricultural and Forestry Defense

Veterinarian, Health Defense and Animal Inspection Manager, IDAF, Vitória, ES, Brazil.

Maria Augusta Pires da Luz Chieppe Moulim, Federal University of Espírito Santo

Veterinarian Graduate, UFES, Alegre, ES, Brazil.

References

Almeida, T. J. de O., Assis, A. S. de., Mendonça, M., & Rolim, M. B. de Q. (2017). Causas de condenação de carcaças de Gallus gallus domesticus em abatedouros frigoríficos sob Inspeção Federal no Nordeste do Brasil. Revista Medicina Veterinária (UFRPE), 11(4), 7-27. doi: 10.26605/medvet-n4-1958 Recuperado de http://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/article/view/1958/482482581

Assis, B. V. de, Sabino, L. F., Silva, L. F. da & Fontes, R. A. (2019). Prevalência de miopatia dorsal e miopatia peitoral profunda no abate de frangos em um abatedouro frigorífico localizado em Minas Gerais. Anais do Fórum Academico da Faculdade Vértice-Univértix, Matipó, MG, Brasil, 12. Recuperado de https:// fave.univertix.net/wp-content/uploads/2019/11/R119-P1.pdf

Associação Brasileira de Proteína Animal (2019). Relatório anual. Recuperado de http://abpa-br.org/wp-content/uploads/2019/08/Relat%C3%B3rio-Anual-2019.pdf

Associação Brasileira de Proteína Animal (2020). Relatório anual. Recuperado de http://abpa-br.org/wp-content/uploads/2020/05/abpa_relatorio_anual_2020_portugues_web.pdf

Associação dos Avicultores do Estado do Espírito Santo (2018). Perfil da avicultura capixaba. Recuperado de http://www.associacoes.org.br/images/PERFIL_AVICULTURA_CAPIXABA_2017_-_2018.pdf

Berchieri, A. B., Jr., & Macari, M. (2000). Doenças de aves. Campinas, SP: Facta.

Bilgilie, S. F., & Hess, J. H. (2008). Miopatia peitoral profunda. Informativo traduzido do original Ross Tech 08/48, 2008. Aviagen Brasil: Tecnologia, 1(3), 1-6. Recuperado de https://www.yumpu.com/pt/document/ read/10089560/miopatia-peitoral-profunda-aviagen

Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Diário da república n° 129. Regulamenta a lei n° 1.2, de 18 de dezembro de 1950, e a lei n° 7.889, de 23 de novembro de 1989, que dispõe sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Recuperado de http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2017/decreto/d9013.htm

Dias, M. C., Borgo, A., Martinelli, F., Castro, H. E. W., Jefferson, G., & Falçoni, F. M. de S. M. (2017). Principais causas e impacto econômico de condenações parciais de carcaças de frangos de corte em um matadouro frigorífico do sul do Espírito Santo. Revista Dimensão Acadêmica, 2(1), 20-34. doi: Recuperado de https://multivix.edu.br/wp-content/uploads/2018/09/revista-dimensao-academica-v02-n01-artigo-02.pdf

Ebling, P. D., & Basurco, V. (2016). Análise das perdas econômicas oriundas da condenação de carcaças nos principais estados brasileiros produtores de frangos de corte. Revista Ciências Agroveterinárias e Alimento, 1(1), 1-11. Recuperado de http://revistas.faifaculdades.edu.br/index.php/cava/article/view/193

Ferreira, T. Z., Sesterhenn, R., & Kindlein, L. (2012). Perdas econômicas das principais causas de condenações de carcaças de frangos de corte em matadouros-frigoríficos sob inspeção federal no Rio Grande do Sul. Acta Scientiae Veterinariae, 40(1), p. 1-6. Recuperado de http://www.ufrgs.br/actavet/40-1/PUB% 010 21.pdf

Flemming, J. S., Janzen, S. A., & Endo, M. A. (1999). Rendimento de carcaças em linhagens comerciais de frangos de corte. Archives Veterinary Science, 4 (1), p. 61-63. doi: 10.5380/avs.v4i1.3781 Recuperado de https://revistas.ufpr.br/veterinary/article/view/3781/3022

Goscinscki, F. (2016). Análise dos índices de condenação de carcaças de frango em abatedouro da região norte paranaense. Higiene Alimentar, 30(260/261), p. 73-77. Recuperado de http://docs.bvsalud.org/biblioref/ 2016/11/2721/260-261-sitecompressed-73-77.pdf

Gundim, L. F., Rodrigues, E. A., Blanca, W. T., Coleto, A. F., & Medeiros, A. (2015). Causas de condenações de frangos de corte relacionadas a manejo e ambiência. Revista Enciclopédia Biosfera, 11(21), 515. Recuperado de https://www.conhecer.org.br/enciclop/2015b/agrarias/Causas%20de%20 condenacao%20 de%20frangos.pdf

Hoving-Bolink, A. H., Kranen, R. W., Klont, R. E., Gerritsen, C. L. M., & Greef, K. H. (2000). Fibre area and capillary supply in broiler breast muscle in relation to productivity and ascites. Meat Science, 56(4), 397-402. doi: 10.1016/s0309-1740(00)00071-1 Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 22062170 /#:~:text=Normally%20capillary%20densities%20decrease%20in,had%20a%20lower%20capillary% 20 density

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (2017). Censo agropecuário 2017. Recuperado de https://censoagro2017.ibge.gov.br/templates/censo_agro/resultadosagro/pecuaria.html?localidade=0&tema=76579

Joiner, K. S., Hamlin, G. A., Lien, A. R., & Bilgili, S. F. (2014). Evaluation of capillary and myofiber density in the pectoralis major muscles of rapidly growing, high-yield broiler chickens during increased heat stress. Avian Diaseases, 58(3), 377-382. doi: 10.1637/10733-112513-Reg.1 Retrieved from https:// pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25518431/

Kettlewell, P. J., & Turner, M. J. B. (1985). A review of broiler chicken catching and transport systems. Journal of Agricultural Engineering Research, 31(2), 93-114. doi: 10.1016/0021-8634(85)90064-2 Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0021863485900642

Kotler, D. P. (2000) Cachexia. Annals of Internal Medicine, 133(1), 622-634. doi: 10.7326/0003-4819-133-8-200010170-00015 Retrieved from https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-133-8-2000 10170-00015

Langer, R. O. (2007). Efeito do transporte na incidência de PSE (Pale, Soft, Exudative) e análogo ao DFD (Dark, Firm, Dry) em filés de frangos. Dissertação de mestrado, Universidade Estadual de Londrina, Londrina, PR, Brasil. Recuperado de http://www.bibliotecadigital.uel.br/document/?view=vtls000123 367

Leandro, N. S. M., Rocha, P. T., Stringhini, J. H., & Fortes, R. M. (2001). Efeito do tipo de captura dos frangos de corte sobre a qualidade da carcaça. Recuperado de http://200.137.217.156/bitstream/ri/12371/5/ Artigo%20-%20Nadja%20Susana%20Mogyca%20Lenandro%20-%202001.pdf

Lei n. 1.283, de 19 de dezembro de 1950. Dispõe sobre a inspeção industrial e sanitária dos produtos de origem animal. Recuperado de http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/LEIS/L1283.htm

Lei n. 7.889, de 23 de novembro de 1989. Dispõe sobre a inspeção sanitária e industrial dos produtos de origem animal, e dá outras providências. Recuperado de http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/LEIS/L7889.htm

Maschio, M. M., & Raszl, S. M. (2012). Impacto financeiro das condenações post-mortem parciais e totais em uma empresa de abate de frango. Atualidades Tecnológicas para Competitividade Industrial (e-tech), 1(1), 26-38. doi: 10.18624/E-TECH.V010.208 Recuperado de https://pdfs.semanticscholar.org/dfec/69 e12faa02b9beb73892d801c6c73bcd3daf.pdf

Mendes, A. A., & Komiyama, C. M. (2011). Estratégias de manejo de frangos de corte visando qualidade de carcaça e carne. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(1), 352-357. Recuperado de http://hdl.handle.net/ 11449/141114

Moreira, J., Mendes, A. A., Garcia, E. A., Oliveira, R. P. D., Garcia, R. G., & Almeida, I. C. L. D. (2003). Avaliação de desempenho, rendimento de carcaça e qualidade da carne do peito em frangos de linhagens de conformação versus convencionais. Revista Brasileira de Zootecnia, 32(6), 1663-1673. doi: 10.1590/S1516-35982003000700016 Recuperado de https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-35982 0 03000700016&script=sci_abstract&tlng=pt

Oliveira, A. A., Andrade, M. A., Armendaris, P. M., & Bueno, P. H. S. (2016). Principais causas de condenação ao abate de aves em matadouros frigoríficos registrados no serviço brasileiro de inspeção federal entre 2006 e 2011. Revista Ciência Animal Brasileira, 17(1), 79-89. 10.1590/1089-6891v17i123020 Recuperado de https://www.scielo.br/pdf/cab/v17n1/1809-6891-cab-17-01-0079.pdf

Paschoal, E. C., Otutumi, L. K., & Silveira, A. P. (2012). Principais causas de condenações no abate de frangos de corte de um abatedouro localizado na região Noroeste do Paraná, Brasil. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia da UNIPAR, 15(2), 93-97. doi: 10.25110/arqvet.v15i2.2012.4209 Recuperado de <https://revistas.unipar.br/index.php/veterinaria/article/view/4209/2618

Portaria nº 210, de 10 de novembro de 1998. Diário da república – seção I. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Aprovar o regulamento técnico de Inspeção Tecnológica e Higiênico- Sanitária de Carnes de Aves. Recuperado de http://extranet.agricultura.gov.br/sislegis-consulta/consultarLegislacao. do?operacao=visualizar&id=1129

Rossi, G. A. (2020). Achados patológicos em abates de aves. Recuperado de http://qualiflix.com.br/video-interna.php?id=192927955

Saif, Y. M. (2003). Diseases of poultry (13nd ed.). Ames: Iowa State University Press.

Santiago, H. L. (2001). Impact of genetic selection on skeletal muscle in meat-type poultry. Proceeding of the Virginia Polytechnic Institute e State University Graduate Seminar, Blackburg, Virginia, Estados Unidos. Retrieved from http://academic.uprm.edu/hsantiago/Impact%20of%20Genetic%20Selection%20on% 20 Skeletal%20Muscle%20In%20Meat%20Type%20Poultry.pdf

Santos, A. L. dos, Sakomura, N. K., Freitas, E. R., Fortes, C. M. L. S., Carrilho, E. N. V. M., & Fernandes, J. B. K (2005). Estudo de crescimento, desempenho, rendimento de carcaça e qualidade de carne de três linhagens de frango de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(5), 589-1598. doi: 10.1590/S1516-35982005000500020 Recuperado de https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-35982005000500020 &script=sci_abstract&tlng=pt

Tinôco, I. D. F. (2001). Avicultura industrial: novos conceitos de materiais, concepções e técnicas construtivas disponíveis para galpões avícolas brasileiros. Brazilian Journal of Poultry Science, 3(1), 1-26. doi: 10.1590/S1516-635X2001000100001 Recuperado de https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-635X 2001000100001&script=sci_arttext&tlng=pt

Downloads

Published

2021-03-19

How to Cite

Candido, M. J. dos S., Zanini, S. F., Ferreira, M. de F., Araujo, F. A. C. de, Teixeira, A. P. M., Cipriano, R. C., & Moulim, M. A. P. da L. C. (2021). Main causes of chicken carcass condemnations in Espírito Santo, Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 42(3), 1129–1146. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3p1129

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.