Substitution of soybean meal with dried distillery grains on performance and carcass quality of feedlot lambs

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2259

Keywords:

Co-products, Economic cost, Protein source, Supplementation., Young sheep.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of inclusion of dried distillery grains (DDGS) as a replacement for soybean meal in the diet of lambs in feedlot and to evaluate the performance, yield characteristics, and meat quality. Three diets with different DDGS levels were provided: diet with soybean meal (control); diet with 50% replacement of soybean meal by DDGS; diet with 100% replacement of soybean meal with DDGS. The average feed intake of the animals and the difference between the leftovers showed no difference among the treatments. No differences of average daily weight gain, body score and feed conversion index were observed among treatments. The same was observed for biometric measurements. However, warm carcass weight and chest perimeter were higher without the use of DDGS. The final weight, muscle, bone, intermuscular, subcutaneous and total fat weight did not differ among treatments. No difference was also found for tissues color. The kilogram of the concentrate mixture that uses soybean meal as the main source of protein (control) was approximately 12% more expensive than the mixture using DDGS (100%). The use of DDGS as an alternative source in confined lamb feeding may be recommended in up to 24% replacement in dietary dry matter.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Helen Fernanda Barros Gomes, Universidade Federal de Rondonópolis

Prof., Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Universidade Federal de Rondonópolis, UFR, Rondonópolis, MT, Brasil.

Aruanan Ames Castro, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Sinop, MT, Brasil.

Andressa Queiroz Emmert, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Sinop, MT, Brasil.

Raquel Ornelas Marques, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Heraldo Cesar Gonçalves, Universidade Estadual Paulista

Prof., Departamento Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Evelyn Prestes Brito, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Paulo Roberto de Lima Meirelles, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu - SP

Prof., Departamento Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Hugo Lenon Correa, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

References

Andrade, I. R. A., Cândido, M. J. D., Pompeu, R. C. F. F., Guimarães, V. P., Silva, L. V., & Evangelista, M. E. S. (2014). Desempenho produtivo e econômico do confinamento de ovinos utilizando diferentes fontes proteicas na ração concentrada. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 15(3), 717-730. doi: 10.1590/S1519-99402014000300020.

Bressan, M. C., Prado, O. V., Pérez, J. R. O., Lemos, A. L. S. C., & Bonagurio, S. (2001). Efeito do peso ao abate de cordeiros Santa Inês e Bergamácia sobre as características físico-químicas da carne. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 21(nº3), 293-303. doi: 10.1590/S0101-20612001000300008

Buckner, C. D., Mader, T. L., Erickson, G. E., Colgan, S. L., Mark, D. R., Bremer, V. R., Gobson, M. L. (2008). Evaluation of dry distillers’ grains plus solubles inclusion on performance and economics of finishing beef steers. The Profissional Animal Scientist, 24 (5), 404-410. doi: 10.15232/S1080-7446(15)30884-6

Bueno, M. S., Cunha, E. A., Santos, L. E., Roda, D. S., & Leinz, L. L. (2000). Características de carcaças de cordeiros suffolk abatidos em diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(6), 1803-1810. doi: 10.1590/S1516-35982000000600029

Butterfield, R. M. (1988). New concepts of sheep growth. Sidney: Sidney University of Sidney, Department of Veterinary Anatomy.

Butterfield, R. M., & Thompson, J. M. (1983). Changes in body composition relative to weight and maturity of large and small strains of Australian Merino Rams. 4. Fat depots and bones. Animal Production, 36 (1), 29-37. doi: 10.1017/S000335610000204X

Costa, R. G., Lima, C. A. C., Medeiros, A. N., Lima, G. F. C., Marques, C. A. T., & Santos, N. M. (2011a). Características de carcaça de cordeiros Morada Nova alimentados com diferentes níveis do fruto-refugo de melão em substituição ao milho moído na dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(4), 866-871. doi: 10.1590/S1516-35982011000400022

Costa, R. G., Santos, N. M. S., Sousa, W. H., Queiroga, R. C. R. E., Azevedo, P. S., & Cartaxo, F. Q. (2011b). Qualidade física e sensorial da carne de cordeiros de três genótipos alimentados com rações formuladas com duas relações volumoso:concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(8), 1781-1787. doi: 10.1590/S1516-35982011000800023

Hashimoto, J. H., Osório, J. C. S., Osório, M. T. M., Bonacina, M. S., Lehmen, R. I., & Pedroso, C. E. S. (2012). Qualidade da carcaça, desenvolvimento regional e 23 tecidual de cordeiros terminados em três sistemas. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(2), 438-448.

Jorge, A. M., Fontes, C. A. A., Paulino, M. F., Gomes, P., Jr., & Ferreira, J. N. 1999. Desempenho produtivo de animais de quatro raças zebuínas abatidos em três estágios de maturidade. Característica da carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, 28(2), 381-387. doi: 10.1590/S1516-35981999000200023

National Research Council (2007). Nutrient requiriments of sheep (6nd ed.). Washington: National Academy of Science, DC.

Osório, J. C. S., Astiz, C. S., & Osório, M. T. M. (2002). Produção de carne ovina, alternativa para o Rio Grande do Sul. Trabalho de graduação em Medicina Veterinária, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS, Brasil.

Osório, J. C. S., Osório, M. T. M., & Jardim, P. O. C. (1998). Métodos para avaliação da produção de carne ovina: in vivo, na carcaça e na carne. Pelotas: Editora Universitária/UFPEL.

Pinheiro, R. S. B., Jorge, A. M., Mourão, R. C., Polizel, A., Neto, Andrade, E. M., & Gomes, H. F. B. (2009). Qualidade da carne de cordeiros confinados recebendo diferentes relações de volumoso: concentrado na dieta. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 29(2), 407-411. doi: 10.1590/ S0101-20612009000200028

Renerre, M. (1990). Review: factors involved in the discoloration of beef meat. Journal Food Science Technology, 25.(1), 605-613. doi: 10.1111/j.1365-2621.1990.tb01123.x

Rosa, G. T., Cleber, C. P., Silva, J. H. S., Motta, O. S., & Colomé, L. M. (2002). Composição tecidual da carcaça e de seus cortes e crescimento alométrico do osso, músculo e gordura da carcaça de cordeiros da raça texel. Acta Scientiarum, 24(1), 1107-1111. doi: 10.4025/actascianimsci.v24i0.2534

Russo, C., Preziuso, G., Casarosa, L., Campadoni, G., & Ciancia, D. (1999). Effect of diet energy source on the chemical - physical characteristics of meat and depot fat of lamb’s carcasses. Small Ruminant Research, .33 (1), 75-85. doi: 10.1016/S0921-4488(98)00200-4

Santos, C. L., Pérez, J. R. O., Siqueira, E. R., Muniz, J. A., & Bonagurio, S. (2001). Crescimento alométrico dos tecidos ósseos, muscular e adiposo na carcaça de cordeiros Santa Inês e Bergamácia. Revista Brasileira de Zootecnia, 30(2), 493-498. doi: 10.1590/S1516-35982001000200028

Shahin, K. A., Soliman, A. M., & Moukhtar, A. E. (1993). Sources of shared variability for the egiptian buffalo body shape (conformation). Livestock Production Science, 36 (4), 323-334. doi: 10.1016/0301-6226(93)90049-N

Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2002). Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: Editora UFV.

Simões, J. A., & Ricardo, R. (2000). Avaliação da cor da carne tomando como referência o músculo rectus abdominis, em carcaças de cordeiros leves. Revista Portuguesa de Ciências Veterinárias, 95(535), 124-127.

Stanford, K., McAllister, T. A., MacDougall, M., & Bailey, D. R. C. (1995). Use of ultra sound for the prediction of carcass characteristics in Alpine goats. Small Ruminant Research, 15 (2), 195-201. doi: 10.1016/0921-4488(94)00020-8

Statistical Analysis System (2001). Language reference. Version 6. Cary, NC: SAS Institute.

United States Grains Council (2012). A guide to Distiller’s Dried Grains with Soluble (DDGS), U.S. (3nd ed.). Washington DC: Grains Council DDGS User Handbook.

Downloads

Published

2020-08-07

How to Cite

Gomes, H. F. B., Castro, A. A., Emmert, A. Q., Marques, R. O., Gonçalves, H. C., Brito, E. P., … Correa, H. L. (2020). Substitution of soybean meal with dried distillery grains on performance and carcass quality of feedlot lambs. Semina: Ciências Agrárias, 41(5supl1), 2259–2272. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2259

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.