Use of maltodextrin and a prebiotic in the feed of weaned piglets

Autores

  • Mayara Rodrigues Pivetta Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Dirlei Antonio Berto Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Alessandro Borges Amorim Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Mayra Anton Dib Saleh Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Daniela Felipe Pinheiro Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Maria de Lourdes Mendes Vicentini Paulino Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • José Paes de Almeida Nogueira Pinto Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Heraldo Cesar Gonçalves Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4p2129

Palavras-chave:

Fructooligosaccharides, Lactose, Enzymes, Microbiota, Swine.

Resumo

Two experiments were conducted to evaluate the effect of replacing lactose with maltodextrin and adding fructooligosaccharides (FOSs) to the feed of weaned piglets. The first experiment was conducted using a randomized block design with a 2 × 2 factorial arrangement (2 sources of carbohydrates: maltodextrin and lactose in the pre-starter feed and with or without the use of 0.3% FOS in the pre-starter and starter feeds) with 7 repetitions in 3 animals. Performance and hematological parameters were evaluated. The second experiment was conducted using a randomized block design with a 2 × 2 × 2 + 1 factorial arrangement (2 sources of carbohydrates: maltodextrin and lactose and with or without the use of 0.3% FOS; 2 slaughter dates: 7 and 14 d post-weaning; and slaughter on the day of weaning) with 8 repetitions in 1 animal. The following parameters were evaluated: pH and relative weight of digestive organs, enzyme activity, and microbial population. In the initial phase, maltodextrin did not compromise performance and could replace lactose with economic benefits; however, it does reduce intake of the pre-starter I feed. Maltodextrin has a prebiotic effect because it reduces the total coliform and E. coli populations in the cecum and reduces the pH of the rectal contents. The use of FOSs is not justified, regardless of whether lactose or maltodextrin is added to the feed.

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Biografia do Autor

Mayara Rodrigues Pivetta, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Zootecnista, Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia, Deptº de Melhoramento e Nutrição Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Dirlei Antonio Berto, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof. Adjunto, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Deptº de Produção Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Alessandro Borges Amorim, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Zootecnista, Dr. em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Deptº de Produção Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Mayra Anton Dib Saleh, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Zootecnista, Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Deptº de Produção Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Daniela Felipe Pinheiro, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Zootecnista, Pós-Doutora com especialidade em Fisiologia da Digestão, Instituo de Biociências, Deptº de Fisiologia, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Maria de Lourdes Mendes Vicentini Paulino, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Profª Drª Assistente, Instituto de Biociências, Deptº de Fisiologia Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

José Paes de Almeida Nogueira Pinto, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof. Assistente Dr., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Deptº de Higiene Veterinária e Saúde Pública, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Heraldo Cesar Gonçalves, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof. Adjunto, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Deptº de Produção Animal, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

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Publicado

2014-08-27

Como Citar

Pivetta, M. R., Berto, D. A., Amorim, A. B., Saleh, M. A. D., Pinheiro, D. F., Paulino, M. de L. M. V., … Gonçalves, H. C. (2014). Use of maltodextrin and a prebiotic in the feed of weaned piglets. Semina: Ciências Agrárias, 35(4), 2129–2146. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4p2129

Edição

Seção

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