Characterization of Brachiaria humidicola cv. BRS Tupi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p313

Keywords:

Chemical composition, Forage, Morphogenesis.

Abstract

This study aimed to carry out the morphogenic, structural, and bromatological characterization of Brachiaria humidicola cv. BRS Tupi. A completely randomized design was adopted. The treatments consisted of harvesting the forage at 14, 28, 42, and 56 days. Leaf appearance rate, leaf elongation rate, and phyllochron were similar among the treatments (P > 0.05). However, leaf life span varied among treatments (P < 0.05). Dry matter exhibited linear behavior (P < 0.05) whereas mineral matter, crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, and lignin had quadratic behavior. Brachiaria humidicola cv. BRS Tupi exhibits the best forage potential for animal feed between 28 and 42 days of growth.

Author Biographies

Maria Lindomárcia Leonardo da Costa, Universidade Federal da Paraíba

Profa., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Areia, PB, Brasil.

Guilherme Rocha Moreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Programa de Pós-Graduação em Biometria e Estatística Aplicada, Universidade Federal Rural de Pernambuco, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Ariosvaldo Nunes de Medeiros, Universidade Federal da Paraíba

Prof., Departamento de Zootecnia, UFPB, Areia, PB, Brasil.

Marilânia da Silva Santos, Universidade Federal da Paraíba

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFPB, Areia, PB, Brasil.

Luana Magna de Souza, Universidade Federal da Paraíba

Discente, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFPB, Areia, PB, Brasil.

Rodrigo Amorim Barbosa, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Gado de Corte, Campo Grande, MS, Brasil.

Moacyr Cunha Filho, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Programa de Pós-Graduação em Biometria e Estatística Aplicada, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profa., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal do Ceará, UFC, Ceará, CE, Brasil.

Frank Gomes-Silva, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Prof., Programa de Pós-Graduação em Biometria e Estatística Aplicada, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

Denise Stéphanie de Almeida Ferreira, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Discente, Programa de Pós-Graduação em Biometria e Estatística Aplicada, UFRPE, Recife, PE, Brasil.

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Published

2020-01-10

How to Cite

Costa, M. L. L. da, Moreira, G. R., Medeiros, A. N. de, Santos, M. da S., Souza, L. M. de, Barbosa, R. A., … Ferreira, D. S. de A. (2020). Characterization of Brachiaria humidicola cv. BRS Tupi. Semina: Ciências Agrárias, 41(1), 313–322. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p313

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