Microbiology quality, detection of enterotoxin genes and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus isolated from milk and Coalho cheese

Authors

  • Cecília Teresa Muniz Pereira Universidade Federal do Piauí
  • Diêgo Sávio Vasconcelos de Oliveira Universidade Federal do Piauí
  • Vanessa Solano Veloso Universidade Federal do Piauí
  • Sabina dos Santos Paulino Silva Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Leidiane Sousa Santos Universidade Federal do Piauí
  • Anísio Ferreira Lima Neto Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Felipe Araújo de Alcantara Oliveira Universidade Federal do Piauí
  • Maria Celeste Nunes de Melo Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Maria José dos Santos Soares Universidade Federal do Piauí

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p1957

Keywords:

Antimicrobial resistance, Dairy products, Coalho cheese, Staphylococcal enterotoxins genes, Staphylococcus aureus.

Abstract

This study evaluated the microbiological quality of milk and Coalho cheese, the prevalence of enterotoxin genes, antimicrobial resistance and determined an inducible MLSB resistance phenotype by the D-test in strains of Staphylococcus aureus isolated from these products. Seventy samples of milk and Coalho cheese were analyzed. S. aureus strains were identified by biochemical tests. The presence of se genes (sea-see) was tested by polymerase chain reaction. The antimicrobial sensitivity of S. aureus strains was evaluated for 13 antimicrobial drugs using the disk diffusion technique and the double-disk diffusion test (D-test) was performed to determine inducible resistance to lincosamide phenotype. The amount of toxin sufficient to cause foodborne diseases is generally observed when Staphylococcus populations exceed 105 CFU mL-1 g-1. In this study, none of the milk samples analyzed showed these counts; however, 73.3% (22/30) of Coalho cheese samples exceeded this value. A total of 109 isolates were identified as S. aureus. The presence of enterotoxin genes was detected in 25.7% of these isolates and amplified only for the sec gene. Most of the isolates (78.5%) were resistant to one or more antimicrobial agents. The D test showed that 25.0% of erythromycin-resistant isolates had the constitutive resistance phenotype, and 3.8% had the inducible resistance phenotype to clindamycin. These results indicate that these dairy products represent a health risk since these bacteria can cause foodborne diseases or may be a possible route for the transfer of antimicrobial resistance to humans.

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Author Biographies

Cecília Teresa Muniz Pereira, Universidade Federal do Piauí

Tecnólogo de Alimento, Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição, PPGAN, Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Piauí, UFPI, Centro de Ciências da Saúde, Campus da Ininga, Teresina, PI, Brasil.

Diêgo Sávio Vasconcelos de Oliveira, Universidade Federal do Piauí

Tecnólogo de Alimento, Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição, PPGAN, Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Piauí, UFPI, Centro de Ciências da Saúde, Campus da Ininga, Teresina, PI, Brasil.

Vanessa Solano Veloso, Universidade Federal do Piauí

Discente, Curso de Graduação em Medicina Veterinária, UFPI, Centro de Ciências Agrárias, Campus do Socopo, Teresina, PI, Brasil.

Sabina dos Santos Paulino Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Discente, Curso de Graduação em Biomedicina, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Centro de Biociências, Campus Universitário Lagoa Nova, Natal, RN, Brasil.

Leidiane Sousa Santos, Universidade Federal do Piauí

Médica Veterinária, Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UFPI, Centro de Ciências, Agrárias, Campus do Socopo, Teresina, PI, Brasil.

Anísio Ferreira Lima Neto, Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Médico Veterinário, Pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA-Meio Norte, Teresina, PI, Brasil.

Felipe Araújo de Alcantara Oliveira, Universidade Federal do Piauí

Biomédico, Técnico de Laboratório, Departamento de Morfofisiologia Veterinária, UFPI, Centro de Ciências, Agrárias, Campus do Socopo, Teresina, PI, Brasil.

Maria Celeste Nunes de Melo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Profª, Departamento de Microbiologia e Parasitologia, UFRN, Centro de Biociências; Natal, RN, Brasil.

Maria José dos Santos Soares, Universidade Federal do Piauí

Profa, Departamento de Morfofisiologia Veterinária, UFPI, Centro de Ciências Agrárias, Campus do Socopo, Teresina, PI, Brasil.

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Published

2018-08-20

How to Cite

Pereira, C. T. M., Oliveira, D. S. V. de, Veloso, V. S., Silva, S. dos S. P., Santos, L. S., Lima Neto, A. F., … Soares, M. J. dos S. (2018). Microbiology quality, detection of enterotoxin genes and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus isolated from milk and Coalho cheese. Semina: Ciências Agrárias, 39(5), 1957–1968. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n5p1957

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