Quality of cheese produced with milk from cows fed forage palm with different forages

Authors

  • Camila Soares Universidade Estadual de Montes Claros
  • Vicente Ribeiro Rocha Júnior Universidade Estadual de Montes Claros
  • Luciana Albuquerque Caldeira Universidade Estadual de Montes Claros
  • Lucas Daniel Alcântara Borges Universidade Estadual de Montes Claros
  • José Reinaldo Mendes Ruas Universidade Estadual de Montes Claros
  • Joyce Cipriana Pacheco Ramos Universidade Estadual de Montes Claros
  • Wilton Felipe Siqueira Santos Universidade Estadual de Montes Claros
  • Guilherme Henrique Silva Universidade Estadual de Montes Claros
  • Walber de Oliveira Rabelo Universidade Estadual de Montes Claros

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p311

Keywords:

Fatty acids, Sensory analysis, F1 Holstein/Zebu cows.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effects of forage palm combined with different forages in the diet of F1 Holstein x Zebu cows, on the quality of Minas Frescal cheese. Two simultaneous 4 x 4 Latin squares were used in the experimental design. The treatments consisted of sorghum silage as the sole forage source; replacement of 50% sorghum silage by forage palm; elephant grass as the only forage source; 50% replacement of elephant grass by forage palm. Milk samples from each cow were analyzed for the chemical composition and the milk was pasteurized for cheese production. The gross and adjusted yields, texture, chemical and sensorial characteristics and fatty acid profile were evaluated. The chemical composition of the cheese was not influenced by the diets, as well as the sum of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids. However, a lower stearic acid content was found in cheese from the milk of cows fed grass with forage palm and a lower value of conjugated linoleic acid for the diet with silage alone. In the consumer preference ranking test, the most preferred cheese was that of the sorghum silage diet and the least preferred was that of the sorghum silage/forage palm diet. In the overall impression, higher scores were assigned to cheeses of the treatments with exclusive silage or elephant grass. The replacement of 50% sorghum silage or elephant grass by the forage palm did not change the chemical composition of the Minas Frescal cheese, however, it modified the profile of fatty acids and decreased the acceptance and preference of cheese by the consumers.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Camila Soares, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Vicente Ribeiro Rocha Júnior, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Luciana Albuquerque Caldeira, Universidade Estadual de Montes Claros

Profa, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Lucas Daniel Alcântara Borges, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

José Reinaldo Mendes Ruas, Universidade Estadual de Montes Claros

Prof., UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Joyce Cipriana Pacheco Ramos, Universidade Estadual de Montes Claros

Discente, Curso de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Wilton Felipe Siqueira Santos, Universidade Estadual de Montes Claros

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Guilherme Henrique Silva, Universidade Estadual de Montes Claros

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

Walber de Oliveira Rabelo, Universidade Estadual de Montes Claros

Mestre em Zootecnia, Universidade Estadual de Montes Claros, UNIMONTES, Janaúba, MG, Brasil.

References

ANDREATTA, E.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, M. V. D.; MUSSARELLI, C.; MARQUES, M. C.; GIGANTE, M. L.; OLIVEIRA, C. A. F. Quality of Minas Frescal cheese prepared from Milk with differents somatic cell counts. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 3, p. 320-326, 2009.

BENTES, A. S.; SOUZA, H. A. L.; SIMÕES, M. G.; MENDONÇA, X. M. F. Caracterização física e química e perfil lipídico de três espécies de peixes amazônicos. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, Ponta Grossa, v. 3, n. 2, p. 97-108, 2009.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regulamento técnico para fixação de identidade e qualidade de queijos. Instrução Normativa n° 4, de 01 de março de 2004. Brasília: MAPA, 2004. 1 p.

CAVALCANTE, C. V. A.; FERREIRA, M. A.; CARVALHO, M. C.; VÉRAS, A. S. C.; SILVA, F. M.; LIMA, L. E. Palma forrageira enriquecida com uréia em substituição ao feno de capim tifton 85 em rações para vacas da raça Holandesa em lactação. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 689-693, 2008.

COSTA, R. G.; MESQUITA, I. V. U.; QUEIROGA, R. C. R. E.; MEDEIROS, A. N.; CARVALHO, F. F. R.; BELTRÃO FILHO, E. M. Características químicas e sensoriais do leite de cabras Moxotó alimentadas com silagem de maniçoba. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 694-702, 2008.

COSTA, R. G.; QUEIROGA, R. C. R. E.; PEREIRA, R. A. G. Influência do alimento na produção e qualidade do leite de cabra. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 4, p. 307-321, 2009.

DETMANN, E.; SOUZA, M. D.; VALADARES FILHO, S. D. C.; QUEIROZ, A. D.; BERCHIELLI, T. T.; SALIBA, E. O. S.; AZEVEDO, J. A. G. Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2012. 214 p.

DILZER, A.; PARK, Y. Implication of Conjugated Linoleic Acid (CLA) in human health. Food Science and Nutrition, London, v. 52, n. 6, p. 488-513, 2012.

FERREIRA, M. A.; SILVA, F. M.; BISPO, S. V.; AZEVEDO, M. Estratégias na suplementação de vacas leiteiras no semi-árido do Brasil. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 4, p. 322-329, 2009.

FURTADO, M. M. Principais problemas dos queijos: causas e prevenção. São Paulo: Fonte, 2005. 200 p.

GALVÃO JÚNIOR, J. G. B.; SILVA, J. B. A.; MORAIS, J. H. G.; LIMA, R. N. Palma forrageira na alimentação de ruminantes: cultivo e utilização. Acta Veterinária Brasilica, Mossoró, v. 8, n. 2, p. 78-85, 2014.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009. Aquisição alimentar domiciliar per capita: Brasil e Grandes Regiões. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2010.

LANIER, J. S.; CORL, B. A. Challenges in enriching milk fat with polyunsaturated fatty acids. Journal of Animal Science and Biotechnology, Beijing, v. 6, n. 1, p. 1-26, 2015.

MARTINS, S. C. S.; ROCHA JÚNIOR, V. R.; CALDEIRA, L. A.; REIS, S. T.; BARROS, I. C.; OLIVEIRA, J. A.; SANTOS, J. F.; SILVA, G. W. V. Yield, composition and sensory analysis of Minas cheese made with milk from crossbred cows fed different roughages. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 41, n. 4, p. 27-48, 2012.

MEILGAARD, M.; CIVILLE, G. V.; CARR, B. T. Sensory evaluation techniques. Boca Raton: CRC Press, 1999. v. 2, 387 p.

MOALLEM, U. The effects of extruded flax seed suplementation to high-yielding dairy cows on milk production and milk fatty acid composition. Animal Feed Science and Technology, Braunschweig, v. 152, n. 3-4, p. 232-242, 2009.

O’CALLAGHAN, D. J.; GUINEE, T. P. Rheology and texture of cheese. In: FOX, P. F.; MCSWEENEY, P. L. H.; COGAN, T. M.; GUINEE, T. P. (Ed.). Cheese: chemistry, physics and microbiology. 3th ed. London: Elsevier Academic Press, 2004. p. 511-540.

RIBEIRO, C. G. S.; LOPES, F. C. F.; GAMA, M. A. S.; MORENZ, M. J. F.; RODRIGUEZ, N. M. Desempenho produtivo e perfil de ácidos graxos do leite de vacas que receberam níveis crescentes de óleo de girassol em dietas à base de capim-elefante. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 66, n. 5, p. 1513-1521, 2014.

SANTOS, R. D.; GAGLIARDI, A. C. M.; XAVIER, H. T.; MAGNONI, C. D.; CASSANI, R.; LOTTENBERG, A. M. P.; CASELLA FILHO, A.; ARAÚJO, D. B.; CESENA, F. Y.; ALVES, R. J.; FENELON, G.; NISHIOKA, S. A. D.; FALUDI, A. A.; GELONEZE, B.; SCHERR, C.; KOVACS, C.; TOMAZZELA, C.; CARLA, C.; BARRERA-ARELLANO, D.; CINTRA, D.; QUINTÃO, E.; NAKANDAKARE, E. R.; FONSECA, F. A. H.; PIMENTEL, I.; SANTOS, J. E.; BERTOLAMI, M. C.; ROGERO, M.; IZAR, M. C.; NAKASATO, M.; DAMASCENO, N. R. T.; MARANHÃO, R.; CASSANI, R. S. L.; PERIM, R.; RAMOS, S. Sociedade brasileira de cardiologia: I diretriz sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, São Paulo, v. 100, p. 1-40, 2013. Suplemento 3.

SILVA, R. R.; FERREIRA, M. A.; VÉRAS, A. S. C.; RAMOS, A. O.; MELO, A. A. S.; GUIMARÃES, A. V. Palma forrageira (Opuntia fícus - indica Mill) associada a diferentes volumosos em dietas para vacas da raça holandesa em lactação. Acta Scientiarum Animal Sciences, Maringá, v. 29, n. 3, p. 317-324, 2007.

SOUZA, C. M. S.; MEDEIROS, A. N.; FURTADO, D. A.; BATISTA, Â. M. V.; PIMENTA FILHO, E. C.; SILVA, D. S. Desempenho de ovelhas nativas em confinamento recebendo palma forrageira na dieta na região do Semiárido nordestino. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 39, n. 5, p. 1146-1156, 2010.

SOUZA, V. M.; CALDEIRA, L. A.; ROCHA JÚNIOR, V. R.; ANTUNES, A. P. S.; RUAS, J. R. M.; SANTANA, P. F.; COSTA, N. M.; BORGES, L. D. A. Efeito de níveis crescentes de ureia na alimentação de vacas sobre o rendimento, composição, perfil de ácidos graxos e sensorial do queijo Minas frescal. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, Niterói, v. 22, n. 2, p. 107-113, 2015.

SOYEURT, H.; DEHARENG, F.; MAYERES, P.; BERTOZZI, C.; GENGLER, N. Variation of ?9-desaturase activity in dairy cattle. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 91, n. 8, p. 3211-3224, 2008.

ULBRICHT, T. L. V.; SOUTHGATE, D. A. T. Coronary heart disease: seven dietary factors. Lancet, London, v. 338, n. 8773, p. 985-992, 1991.

WANDERLEY, W. L.; FERREIRA, M. A.; ANDRADE, D. K. B.; VÉRAS, A. S. C.; FARIAS, I.; LIMA, L. E.; DIAS, A. M. A. Palma forrageira (Opuntia fícus indica Mill) em substituição à silagem de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) na alimentação de vacas leiteiras. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 31, n. 1, p. 273-281, 2002.

Downloads

Published

2019-02-15

How to Cite

Soares, C., Rocha Júnior, V. R., Caldeira, L. A., Borges, L. D. A., Ruas, J. R. M., Ramos, J. C. P., Santos, W. F. S., Silva, G. H., & Rabelo, W. de O. (2019). Quality of cheese produced with milk from cows fed forage palm with different forages. Semina: Ciências Agrárias, 40(1), 311–322. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p311

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2