Electrical conductivity and somatic cell count in zebu cow’s milk

Authors

  • Emmanuella de Oliveira Moura Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Adriano Henrique do Nascimento Rangel Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Luis Henrique Fernandes Borba Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • José Geraldo Bezerra Galvão Júnior Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte
  • Guilherme Ferreira da Costa Lima Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte
  • Dorgival Morais de Lima Júnior Universidade Federal de Alagoas
  • Gelson dos Santos Difante Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Stela Antas Urbano Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Emerson Moreira de Aguiar Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n5p3231

Keywords:

Composition, Mastitis, Milk production.

Abstract

The objective was to evaluate the physico-chemical composition, somatic cell count and electrical conductivity of the milk from lactating Zebu cows. For this, monthly milk samples were collected on the official milk control day intended for analysis of electrical conductivity of milk (ECM), somatic cell count (SCC) and milk composition. We used monthly data from 680 controls, from 10 Gyr and 17 Guzerat cows from a herd located in the city of São Gonçalo do Amarante/RN, from August to November 2013. Analyses of variance, mean test and Pearson correlation analysis were conducted. The levels of fat (% F), protein (% P), lactose (% L), total solids (% TS) and non-fat dry extract (% NFDE) were dependent variables for the ECM and SCC. The milk of Gyr cows for ECM, SCC, GOR, PROT, LACT, TS and NFDE were respectively, 3.88±1.18 mS/cm, 1629±2195 thousands cells/mL, 4.71±1.77%, 3.29±0.31%, 4.5±0.33%, 13.5±1.78%, 8.79±0.37%, and for the Guzerat breed 3.59±0.88 mS/cm 1356±1793 thousands cells/mL, 4.47±0.98%, 3.43±0.32%, 4.52±0.24%, 13.5±1.19%, 9.02±0.48%. No significant correlations between SCC and ECM characteristics were observed. However, when the correlation of each of these parameters and milk composition in different classes for each breed was analyzed, a significant correlation of the SCC was observed with the protein and lactose in Gyr, of the ECM with the lactose and SCC with total solids and fat for the Guzerat cows.

Author Biographies

Emmanuella de Oliveira Moura, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Zootecnista, M.e em Produção Animal pelo Programa de Pós-graduação em Produção Animal, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

Adriano Henrique do Nascimento Rangel, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Prof., Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

Luis Henrique Fernandes Borba, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Prof., Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

José Geraldo Bezerra Galvão Júnior, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte

Prof., Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Rio Grande do Norte, IFRN, Ipanguaçu, RN, Brasil.

Guilherme Ferreira da Costa Lima, Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA, Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte, EMPARN, Natal, RN, Brasil.

Dorgival Morais de Lima Júnior, Universidade Federal de Alagoas

Prof., Universidade Federal de Alagoas, UFAL, Campus Arapiraca, Arapiraca, AL, Brasil.

Gelson dos Santos Difante, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Prof., Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

Stela Antas Urbano, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Profa, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

Emerson Moreira de Aguiar, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Prof., Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN, Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias, Macaíba, RN, Brasil.

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Published

2017-10-03

How to Cite

Moura, E. de O., Rangel, A. H. do N., Borba, L. H. F., Galvão Júnior, J. G. B., Lima, G. F. da C., Lima Júnior, D. M. de, … Aguiar, E. M. de. (2017). Electrical conductivity and somatic cell count in zebu cow’s milk. Semina: Ciências Agrárias, 38(5), 3231–3240. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n5p3231

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