Fatty acid profile and lambs’ meat quality fed with different levels of crude glycerin replacing corn

Authors

  • Fabíola Cristine de Almeida Rego Universidade Norte do Paraná
  • Mônica Chaves Françozo Universidade Norte do Paraná
  • Agostinho Ludovico Universidade Norte do Paraná
  • Filipe Alexandre Boscaro de Castro Universidade Estadual de Londrina
  • Marilice Zundt Universidade do Oeste Paulista
  • Camila Roberta Lupo Universidade Norte do Paraná
  • Laís Belan Universidade Norte do Paraná
  • Luiz Fernando Coelho Cunha Filho Universidade Norte do Paraná
  • Joice Sifuentes dos Santos Universidade Norte do Paraná
  • Caliê Castilho Universidade do Oeste Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2051

Keywords:

Chemical composition, Conjugated linoleic acid, Sensory evaluation.

Abstract

This study aimed to evaluate the Texel lambs’ meat quality fed with increasing levels of crude glycerin (0, 7, 14, and 21% of dry matter) in the diet. Thirthy-two-two non-castrated male Texel lambs were used, with initial weight of 15.9 ± 4.1 kg, using a completely randomized design with four treatments and eight repetitions, per treatment. Upon reaching the average weight of 35 kg, the animals were slaughtered. The meat chemical composition was similar among treatments (P>0.05) and total lipids and crude protein presented averages of 3.47 and 20.05 g 100g -1, respectively. No changes in pH, marbling, color, and water loss under pressure were observed. The shear force did not change among treatments and the texture can be considered soft, with average values of 5.48 kgf. There was a linear (P0.05) were observed for the attributes flavor, tenderness, juiciness, and overall acceptance among treatments. Fatty acids in higher proportions in the meat lamb were to C18:1n-9 (1298.90 mg 100g-1), C16:0 (709.07 mg 100g-1) and C18:0 (433.30 mg 100g-1), with percentages of 42.72, 23.07 and 14.35%, respectively. Significant difference according to the glycerin level in the diet was observed only for the margaric acid (C17:0) with an increasing linear effect, reaching 58.95 mg 100g-1 muscle to the group with 21% crude glycerin, corresponding to 1.77% of total fatty acids. The other fatty acids did not change, and provided a satisfactory result for conjugated linoleic acid (CLA), totaling about 6.1 mg 100 g-1 muscle, corresponding to 0.21% of total lipids. The use of glycerin in the diet for finishing lambs does not alter the characteristics of the meat, maintaining the product quality for consumption.

Author Biographies

Fabíola Cristine de Almeida Rego, Universidade Norte do Paraná

Profa, Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes, Universidade Norte do Paraná, UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Mônica Chaves Françozo, Universidade Norte do Paraná

Discente de Mestrando em Saúde e Produção de Ruminantes, UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Agostinho Ludovico, Universidade Norte do Paraná

Prof., Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivados, UNOPAR, Londrina, PR, Brasil.

Filipe Alexandre Boscaro de Castro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Marilice Zundt, Universidade do Oeste Paulista

Profª, Programa de Pós-Graduação Ciência Animal, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Camila Roberta Lupo, Universidade Norte do Paraná

Discente de Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes, UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Laís Belan, Universidade Norte do Paraná

Discente de Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes, UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Luiz Fernando Coelho Cunha Filho, Universidade Norte do Paraná

Prof., Mestrado em Saúde e Produção de Ruminantes, Universidade Norte do Paraná, UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Joice Sifuentes dos Santos, Universidade Norte do Paraná

Prof., Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivados, UNOPAR, Londrina, PR, Brasil.

Caliê Castilho, Universidade do Oeste Paulista

Profª, Programa de Pós-Graduação Ciência Animal, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Downloads

Published

2017-08-04

How to Cite

Rego, F. C. de A., Françozo, M. C., Ludovico, A., Castro, F. A. B. de, Zundt, M., Lupo, C. R., … Castilho, C. (2017). Fatty acid profile and lambs’ meat quality fed with different levels of crude glycerin replacing corn. Semina: Ciências Agrárias, 38(4), 2051–2064. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2051

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.