Microencapsulated acids associated with essential oils and acid salts for piglets in the nursery phase

Authors

  • Marco Aurelio Callegari Universidade Estadual de Londrina
  • Aliny Ketilim Novais Universidade Estadual de Londrina
  • Eduardo Raele Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Cleandro Pazinato Dias Universidade Estadual de Londrina
  • Dalita Laurinha Schmoller Universidade Estadual de Londrina
  • Marcino Pereira Junior Universidade Estadual de Londrina
  • Julie Gabriela Nagi Universidade Estadual de Londrina
  • Jefferson Bastos Alves Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2193

Keywords:

Diarrhea, Organic acids, Villi, Volatile fatty acids.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the use of commercial blends of organic and inorganic acids combined with essential oils for piglets in the nursery phase. The formulations were administered as microcapsules or as acid salts. Ninety-six, Pen Ar Lan, barrow and female piglets, weaned at a body weight of 600 kg ± 12 kg and age of 23 days were subjected to four treatments. The animals were distributed in randomized blocks of three animals per pen and 8 replicates per treatment. The treatments consisted of four different diets: control (free of organic acids); acid and essential oil blends (fumaric acid 10,5%, malic acid 8.0%, essential oils; in microencapsulated form); microencapsulated acid blend (phosphoric acid 10%, citric acid 10%, malic acid 10%, fumaric acid 20%; in microencapsulated form); and acid salt blend (formic acid 40.5%, phosphoric acid 13.6%, propionic acid 4.9% and salts (23.2% calcium and 4.4% phosphorus available). The performance parameters, digestive transit time, weights of organs of the digestive tract, bacterial count of feces (Lactobacillus, E coli and Salmonella ssp and Clostridium), pH of the stomach and duodenal content did not differ between treatment groups (P > 005). All treatments containing organic acids exhibited positive effects on diarrhea control (P < 005). The cecal contents of volatile fatty acids (VFA) were higher in piglets fed diets containing acids than in animals that received the control diet (P < 005), and blends containing essential oils improved the jejunum villus height compared with the control group. The use of diets containing acids improved diarrhea control and VFA production in the cecum, and specifically the diets containing microencapsulated acid blends required the lowest doses to be effective.

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Author Biographies

Marco Aurelio Callegari, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Aliny Ketilim Novais, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Eduardo Raele Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Cleandro Pazinato Dias, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Dalita Laurinha Schmoller, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Marcino Pereira Junior, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Julie Gabriela Nagi, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Jefferson Bastos Alves, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Graduação em Medicina Veterinária, UEL, Londrina, PR. Brasil.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia, UEL, Londrina, PR. Brasil.

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Published

2016-08-30

How to Cite

Callegari, M. A., Novais, A. K., Oliveira, E. R., Dias, C. P., Schmoller, D. L., Pereira Junior, M., Nagi, J. G., Alves, J. B., & Silva, C. A. da. (2016). Microencapsulated acids associated with essential oils and acid salts for piglets in the nursery phase. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2193–2208. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2193

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