Magnesium supplementation in swine finishing stage: performance, carcass characteristics and meat quality

Autores

  • Marina Avena Tarsitano Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Camila Constantino Universidade Estadual de Londrina
  • Nayara Andreo Universidade Estadual de Londrina
  • Danyel Bueno Dalto Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3105

Palavras-chave:

Back fat thickness, Carcass yield, Meat color, Stress.

Resumo

There was evaluated the performance, carcass characteristics and meat quality parameters of swine on the finishing stage receiving a dietetic supplementation with magnesium oxide (MgO). The animals were 48 male swine, supplemented 7 days before the slaughter by the following treatments: feed with 0; 0.2; 0.4 e 0.6% of MgO inclusion. The pigs were blocked by the initial weight as: lights, medium and heavy. The treatments had influence on the daily weight gain showing a quadratic effect, maximum inclusion point 0.3% MgO. The effect on the plasmatic cortisol and on the carcass yield was a linear decreasing regression. Back fat thickness shows a quadratic effect, minimal deposition point 0.37% MgO. Amount of meat in chilled carcass, meat yield and gratification index showed quadratic effect for the treatments, the maximum points are 0.31, 0.37 and 0.28% of inclusion respectively. Water losses and liquid losses on defrosting presented quadratic effect; the minimal point was to 0.31 and 0.35% of inclusion, respectively.

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Biografia do Autor

Marina Avena Tarsitano, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Camila Constantino, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Nayara Andreo, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Danyel Bueno Dalto, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

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Publicado

2013-12-11

Como Citar

Tarsitano, M. A., Bridi, A. M., Silva, C. A. da, Constantino, C., Andreo, N., & Dalto, D. B. (2013). Magnesium supplementation in swine finishing stage: performance, carcass characteristics and meat quality. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3105–3118. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3105

Edição

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Artigos

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