Magnesium supplementation in swine finishing stage: performance, carcass characteristics and meat quality
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3105Palavras-chave:
Back fat thickness, Carcass yield, Meat color, Stress.Resumo
There was evaluated the performance, carcass characteristics and meat quality parameters of swine on the finishing stage receiving a dietetic supplementation with magnesium oxide (MgO). The animals were 48 male swine, supplemented 7 days before the slaughter by the following treatments: feed with 0; 0.2; 0.4 e 0.6% of MgO inclusion. The pigs were blocked by the initial weight as: lights, medium and heavy. The treatments had influence on the daily weight gain showing a quadratic effect, maximum inclusion point 0.3% MgO. The effect on the plasmatic cortisol and on the carcass yield was a linear decreasing regression. Back fat thickness shows a quadratic effect, minimal deposition point 0.37% MgO. Amount of meat in chilled carcass, meat yield and gratification index showed quadratic effect for the treatments, the maximum points are 0.31, 0.37 and 0.28% of inclusion respectively. Water losses and liquid losses on defrosting presented quadratic effect; the minimal point was to 0.31 and 0.35% of inclusion, respectively.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Semina: Ciências Agrárias adota para suas publicações a licença CC-BY-NC, sendo os direitos autorais do autor, em casos de republicação recomendamos aos autores a indicação de primeira publicação nesta revista.
Esta licença permite copiar e redistribuir o material em qualquer meio ou formato, remixar, transformar e desenvolver o material, desde que não seja para fins comerciais. E deve-se atribuir o devido crédito ao criador.
As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário.