Inulin levels on animal and vegetal diets for broiler chicken

Authors

  • Wagner Tiago Mozer da Silva Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Ricardo Vianna Nunes Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Carina Scherer Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Paulo Cesar Pozza Universidade Estadual de Maringá
  • Magali Soares dos Santos Pozza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Matias Djalma Appelt Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cinthia Eyng Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3019

Keywords:

Bifidobacterium bifidum, Carcass yield, Inulin, Lactobacillus acidophilus, Performance, Prebiotic.

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of inulin inclusion levels in diets with ingredients of vegetable and animal origin, on the performance and carcass yield of broilers chickens. Were used 1056 chicks, of one day old, housed in reused poultry litter, distributed in a completely randomized design, in a factorial 2 x 4 (animal and vegetable diets x inclusion levels of inulin), totaling eight treatments, six replicates and 22 birds per experimental unit. The inulin levels were: 0, 0.25, 0.50 and 0.75%. At seven, 21 and 40 days of age were evaluated: final weight, weight gain, feed intake, feed conversion and viability. At 40 days were evaluated: productive efficiency, economic variables and carcass yield. No effects of inulin and type of diet were observed on the performance from one to seven days old (P>0.05). From one to 21 days, a feed consumption decreased (P<0.05) with the inclusion of inulin. The diet with animal ingredients provided greater carcass yield, thigh and lower abdominal fat percentage (P<0.05) at 40 days of age. The abdominal fat reduced (P<0.05) with the inclusion of inulin incresase. It is concluded that inulin can be used, up to the level of 0.75% in diets of animal or vegetable origin without sacrificing the broilers performance.

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Author Biographies

Wagner Tiago Mozer da Silva, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Ricardo Vianna Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. do Programa de Pós-graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Carina Scherer, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Bolsista do Programa Nacional de Pós-Doutorado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Paulo Cesar Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Prof. do Programa de Pós-graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Magali Soares dos Santos Pozza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Prof. do Programa de Pós-graduação Stricto Sensu em Zootecnia, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Matias Djalma Appelt, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Discente de Mestrado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Cinthia Eyng, Universidade Estadual de Maringá

Discente de Mestrado no Programa de Pós Graduação Stricto Sensu em Zootecnia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Published

2013-12-11

How to Cite

Silva, W. T. M. da, Nunes, R. V., Scherer, C., Pozza, P. C., Pozza, M. S. dos S., Appelt, M. D., & Eyng, C. (2013). Inulin levels on animal and vegetal diets for broiler chicken. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3019–3030. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3019

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