Qualidade interna de ovos comerciais submetidos a diferentes tratamentos de casca e tempos de armazenamento

Autores

  • Dayane dos Santos Almeida Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Aline Felix Schneider Bedin Universidade Federal de Santa Catarina https://orcid.org/0000-0002-1747-2819
  • Luiz Cláudio Miletti Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Clóvis Eliseu Gewehr Universidade do Estado de Santa Catarina https://orcid.org/0000-0002-1590-0242

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2024v44n2p527

Palavras-chave:

Albúmen, Concentrado proteico, Gema de ovo, Sanitização de ovos.

Resumo

Five hundred sixty eggs from commercial layers aged 74 weeks were subjected to sanitization and shell-covering procedures. The treatments consisted of two egg sanitization methods, sanitized (S) and not sanitized (NS), and two methods of shell covering, not covered (NC) and covered (C) with whey protein concentrate solution, arranged in a completely randomized design in a 2 × 2 factorial scheme (sanitization × shell coating), with five replications obtained from the average of four eggs evaluated in seven storage periods (1, 7, 14, 21, 28, 35, and 42 days). Albumen pH and yolk lipid oxidation using the TBARS test were evaluated. The averages for each period were submitted to analysis of variance, any differences observed were submitted to the Tukey test (5%), and regression analysis was performed between periods for each method. Using SDS-PAGE, the protein profile of albumen at 1 and 42 days was evaluated descriptively. Using methods S and NS, the pH and TBARS of eggs did not change on any of the days evaluated (P>0.05). Methods C and NC had similar pH values (P>0.05) only when using fresh eggs; however, the pH was higher when using eggs from Method NC (P<0.0001) compared with Method C. For all techniques, the analysis of pH regression between periods revealed quadratic behavior. While regression analysis demonstrated an increasing linear behavior for all methods, the TBARS analysis results for C and NC on all evaluated days were comparable (P>0.05). Whey protein concentrate does not affect the pH of sanitized eggs. The protein profile of the albumen and TBARS values of egg yolks stored at room temperature are unaffected by sanitation and whey protein concentrate covering, and TBARS values increase over storage days in all cases.

 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Dayane dos Santos Almeida, Universidade do Estado de Santa Catarina

Aluna do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina, CAV-UDESC, Lages, SC, Brasil.

Aline Felix Schneider Bedin, Universidade Federal de Santa Catarina

Profa. Dra., Universidade Federal de Santa Catarina, UFSC, Curitibanos, SC, Brazil. 

Luiz Cláudio Miletti, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Dr., Aluno do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, CAV-UDESC, Lages, SC. Brasil.

Clóvis Eliseu Gewehr, Universidade do Estado de Santa Catarina

Prof. Dr., Aluno do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, CAV-UDESC, Lages, SC. Brasil.

Referências

Almeida, D. S., Schneider, A. F., Yuri, F. M., Machado, B. D., & Gewehr, C. E. (2016). Egg shell treatment methods effect on comercial eggs quality. Ciência Rural, 46(2), 336-341. doi: 10.1590/0103-8478cr20140904 DOI: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20140904

Antunes, A. J. (2003). Funcionalidade de proteínas do soro de leite bovino. Manole.

Barbosa, N. A. A., Sakomura, N. K., Mendonça, M. O., Freitas, E., & Fernandes, J. B. K. (2008). Qualidade de ovos comerciais provenientes de poedeiras comerciais armazenados sob diferentes tempos e condições de ambientes. ARS Veterinária, 24(2), 127-133.

Franchini, A., Sirri, F., Tallarico, N., Minelli, G., Iaffaldano, N., & Meluzzi, A. (2002). Oxidative stability and sensory and functional properties of eggs from laying hens fed supranutritional doses of vitamins E and C. Poultry Science, 81(11), 1744-1750. doi: 10.1093/ps/81.11.1744 DOI: https://doi.org/10.1093/ps/81.11.1744

Giampietro-Ganeco, A., Scatolini-Silva, A. M., Borba, H., Boiago, M. M., Lima, T. M. A., & Souza, P. A. (2012). Estudo comparativo das características qualitativas de ovos armazenados em refrigeradores domésticos. Ars Veterinária, 28(2), 100-104.

Gray, J. I. (1978). Measurement of lipid oxidation: a review. Journal of the American Oil Chemists' Society, 55(6), 539-546. doi: 10.1007/BF02668066 DOI: https://doi.org/10.1007/BF02668066

Lana, S. R. V., Lana, G. R. Q., Salvador, E. L., Lana, Â. M. Q., Cunha, F. S. A., & Marinho, A. L. (2017). Qualidade de ovos de poedeiras comerciais armazenados em diferentes temperaturas e períodos de estocagem. Revista Brasileira de Saúde de Produção Animal, 18(1), 140-151. doi: 10.1590/S1519-99402017000100013 DOI: https://doi.org/10.1590/s1519-99402017000100013

Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (1990). Secretaria de Inspeção de Produto de Origem Animal. Portaria nº 01 de 21 de fevereiro de 1990. Normas Gerais de Inspeção de Ovos e Derivados. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF. http://sistemasweb.agricultura.gov.br/sislegis

Ordóñéz, J. A., Rodrigues, M. I. C., Álvarez, L. F., Sanz, M. L. G., Minguillón, G. D. G. F., Perales, L. H., & Cortecerco, M. D. S. (2005). Tecnologia de Alimentos: alimentos de origem animal. Artmed.

Ramanathan, L., & Das, N. P. (1992). Studies on the control of lipid oxidation in ground fish by some polyphenolic natural products. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 40(1), 17-21. https://scholarbank.nus.edu.sg/handle/10635/38079 DOI: https://doi.org/10.1021/jf00013a004

Sgarbieri, V. C. (1996). Proteínas em alimentos proteicos: propriedades, degradações, modificações. Editora-Livraria Varela.

Souza, T., Lopes, C. C., Vieira, R. B., Santos, G. C., Silva, R. F., Calixto, E. S., & Azevedo, J. A. (2020). Quality of brown-shelled eggs marketed in different commercial establishments. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 42, e46552. doi: 10.4025/actascianimsci.v42i1.46552 DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v42i1.46552

Statistical Analysis System (2012). SAS users guide: statistics. SAS Institute Inc.

Stephan, M. P. M., & Nascimento, G. F. do. (2004). Desenvolvimento de método de preparação de amostras para a solubilização de proteínas de clara de ovo orgânico para aplicação em eletroforese. (Comunicado Técnico). Centro Nacional de Pesquisa de Tecnologia Agroindustrial de Alimentos.

Stringhini, M. L. F., Andrade, M. A., Mesquita, A. J., Rocha, T. R., Rezende, P. M., & Leandro, N. S. M. (2009). Características bacteriológicas de ovos lavados e não lavados de granjas de produção comercial. Ciência Animal Brasileira, 10(4), 1317-1327. doi: 10.5216/CAB. V10I4.4209

Uysal, R. S., Boyaci, I. H., Soykut, E. A., & Ertas, E. A. (2017). Effects of heat treatment parameters on liquid whole egg proteins. Food Chemistry, 216(12), 201-208. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.08.050 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.050

Uysal, R. S., Soykut, E. A., & Boyaci, I. H. (2020). Determination of yolk:white ratio of egg using SDS-PAGE. Food Science and Biotechnology, 29(2), 179-186. doi: 10.1007/s10068-019-00650-4 DOI: https://doi.org/10.1007/s10068-019-00650-4

Vyncke, W. (1970). Direct determination of the thiobarbituric acid value in trichloracetic acid extracts of fish as a measure of oxidative rancidity. Fette-Seifen Anstrichmittel, 72(12), 1084-1087. doi: 10.1002/lipi.19700721218 DOI: https://doi.org/10.1002/lipi.19700721218

Downloads

Publicado

2024-04-17

Como Citar

Almeida, D. dos S., Bedin, A. F. S., Miletti, L. C., & Gewehr, C. E. (2024). Qualidade interna de ovos comerciais submetidos a diferentes tratamentos de casca e tempos de armazenamento. Semina: Ciências Agrárias, 44(2), 527–536. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2024v44n2p527

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

Artigos Semelhantes

<< < 1 2 

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.