Citrus pulp in lamb diets: intake, digestibility, and ruminal parameters

Autores

  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Mirton José Frota Morenz Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Carlos Elysio Moreira da Fonseca Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Elizabeth dos Santos Moura Universidade Estadual de Londrina
  • Karla Rodrigues de Lima Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Fernando Cesar Ferraz Lopes Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Luciano da Silva Cabral Universidade Federal de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3421

Palavras-chave:

By-product, NH3, Nutrients, pH, Sheep.

Resumo

This study aimed to evaluate the viability of replacing corn meal with citrus pulp (0, 25, 50, 75, and 100 % dry matter of corn meal) by evaluating several nutritional parameters such as intake and digestibility of nutrients, and ruminal fermentation parameters. The diets were formulated to be isoproteic with a roughage:concentrate ratio of 60:40. Five crossbred lambs with an initial average weight of 26.1 ± 1.8 kg were used and distributed in a 5 x 5 Latin Square design. For digestibility of nutrients was carried out to feed, orts, and feces collection. The evaluated nutrients were dry matter, crude protein, ether extract, ash, neutral detergent fiber, fiber acid detergent and lignin. Were determined nitrogen and carbohydrate fractions, and ruminal fermentation parameters (N-NH 3 and ruminal pH). The results were subjected to analysis of variance and regression analysis (t-test; ? = 0.05). Citrus pulp inclusion in the diets did not affect intake and digestibility of nutrients, or the pH and the NH3-N content of the rumen fluid. Citrus pulp can be used as a total substitute for corn in concentrate or up to 26.5% in the total ration for lambs (dry basis). 

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Biografia do Autor

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará

Prof. Dr., Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, UNIFESSPA, Marabá, PA, Brasil. 

Mirton José Frota Morenz, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Brasil. 

Carlos Elysio Moreira da Fonseca, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. Dr., Deptº de Produção Animal, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ, Brasil. 

Elizabeth dos Santos Moura, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil. 

Karla Rodrigues de Lima, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Discente de Doutorado em Ciência Animal, Universidade Estadual do Norte Fluminense, UENF, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. 

Fernando Cesar Ferraz Lopes, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Brasil. 

Luciano da Silva Cabral, Universidade Federal de Mato Grosso

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia e Extensão Rural, Universidade Federal do Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil. 

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Publicado

2015-10-21

Como Citar

Peixoto, E. L. T., Morenz, M. J. F., Fonseca, C. E. M. da, Moura, E. dos S., Lima, K. R. de, Lopes, F. C. F., & Cabral, L. da S. (2015). Citrus pulp in lamb diets: intake, digestibility, and ruminal parameters. Semina: Ciências Agrárias, 36(5), 3421–3430. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3421

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