Intake, nutrient digestibility and nitrogen balance in lactating dairy cows fed diets containing sunflower cake

Autores

  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Greicy Mitzi Bezerra Moreno Universidade Federal do Ceará
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Federal do Ceará
  • Sônia Maria Pinheiro de Oliveira Universidade Federal do Ceará
  • Andréa Pereira Pinto Universidade Federal do Ceará
  • Rebeca Magda da Silva Aquino Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6p2461

Palavras-chave:

Agro-industry residues, Dairy cow, Fiber.

Resumo

The objective of this study was to evaluate the effect of different levels of sunflower cake (SC) inclusion in the diets of lactating dairy cows on dry matter (DM) intake, the apparent digestibility of dietary nutrients and nitrogen balance. Eight Holstein-Zebu cows with a milk yield of 20 ± 2 kg/day were allotted to a 4 × 4 replicated Latin square design, where were tested the effects of four levels of SC inclusion (0, 7, 14 and 21% of DM basis). Tifton-85 (Cynodon dactylon) hay was used as roughage in a 60:40 roughage:concentrate ratio. The SC inclusion had no effect on dry matter, crude protein, organic matter (OM) or total carbohydrate (TC) intake (kg/day). However, a quadratic effect (P < 0.05) was detected on neutral detergent fiber and non-fibrous carbohydrate (NFC) intake (kg/day). There were no effects of SC inclusion on OM, TC and NFC digestibility, as well as, for nitrogen balance. It was observed a linear effect for the basal endogenous nitrogen (g/day). Sunflower cake can be recommended as an ingredient in the rations of lactating dairy cows.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª. Drª. da Universidade Federal do Ceará, Deptº de Zootecnia, UFC, Ceará, CE. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª. Drª. da Universidade Federal do Ceará, Deptº de Zootecnia, UFC, Ceará, CE

Greicy Mitzi Bezerra Moreno, Universidade Federal do Ceará

Drª Bolsista PRODOC/CAPES, UFC, Deptº de Zootecnia, Ceará, CE.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. da Universidade Estadual de Londrina, UEL, Deptº de Zootecnia. Bolsista de Produtividade do CNPq. Cx. Postal 6001, 86001-970. Londrina, PR.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Federal do Ceará

Prof. Dr. da Universidade Estadual de Londrina, UEL, Deptº de Zootecnia. Bolsista de Produtividade do CNPq. Cx. Postal 6001, 86001-970. Londrina, PR.

Sônia Maria Pinheiro de Oliveira, Universidade Federal do Ceará

Profª. Drª. da Universidade Federal do Ceará, Deptº de Zootecnia, UFC, Ceará, CE

Andréa Pereira Pinto, Universidade Federal do Ceará

Profª. Drª. da Universidade Federal do Ceará, Deptº de Zootecnia, UFC, Ceará, CE

Rebeca Magda da Silva Aquino, Universidade Federal do Ceará

Discente do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, UFC, Ceará, CE.

Downloads

Publicado

2012-12-05

Como Citar

Pereira, E. S., Pimentel, P. G., Moreno, G. M. B., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., Oliveira, S. M. P. de, … Aquino, R. M. da S. (2012). Intake, nutrient digestibility and nitrogen balance in lactating dairy cows fed diets containing sunflower cake. Semina: Ciências Agrárias, 33(6), 2461–2470. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6p2461

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >> 

Artigos Semelhantes

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.