De gados e homens: processed meat in Ana Paula Maia’s novel

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1678-2054.2022v42p46-56

Keywords:

Carne, Trabalho, Ana Paula Maia.

Abstract

De gados e homens (2013), by Ana Paula Maia, invites us to reflect on the consumption of meat in a modern capitalist society. From the meat of precarious workers in the slaughterhouse, in which such bodies are molded in the work process to the slaughter of meat-producing animals destined for hamburger factories. From this perspective, the literary text allows us to think about the environmental and social impacts generated by slaughterhouses. In the context where the growth of hunger coincides with a peak in beef exports, Maia’s novel emerges as a current work in the country. Therefore, this work aims at examining the interaction between nature and human action in the narrative, seeking to understand the various complexities that permeate it. In thoughts proposed in her writing, it is possible to recognize that the explicit flesh in Maia’s work is crossed by political and cultural inscriptions. In this sense, under the bias of animal studies in the literary text, theis paper is based on the contributions by Vânia Márcia Damasceno Nogueira (2012), Peter Singer (2013), Gabriel Giorgi (2015), and Carol J. Adams (2018).

Author Biographies

Lidiana de Oliveira Barros, Universidade Federal do Ceará - UFC

Mestre em Letras pela Universidade Federal do Ceará, 2017.

Fernanda Maria Abreu Coutinho, Universidade Federal do Ceará - UFC

Professora Associado IV da Universidade Federal do Ceará - UFC.
Doutorado em Teoria da Literatura pela Universidade Federal de Pernambuco, 2004.

References

ADAMS, Carol J. A política sexual da carne: A relação entre o carnivorismo e a dominância masculina. Trad. Cristina Cupertino. São Paulo: Alaúde, 2018.

ALMEIDA, K., J. Cavalcante & O. Valle. Ossos do ofício. Metrópoles, Brasília, 2017. Disponível em: https://www.metropoles.com/materias-especiais/ossos-do-oficio.

BOFF, Leonardo. Ecologia: grito da terra, grito dos pobres. Rio de Janeiro: Sextante, 2004.

DERRIDA, Jacques. A besta e o soberano. (Seminário): vol I (2001-2002). Trad. Marco Antônio Casa Nova. Rio de Janeiro: Via Verita, 2016.

GIORGI, Gabriel. Formas comuns: animalidade, literatura, biopolítica. Trad. Carlos Nougué. Rio de Janeiro: Rocco, 2015.

MAIA, Ana Paula. Entre rinhas de cachorros e porcos abatidos: duas novelas. Rio de

Janeiro: Record, 2009.

MAIA, Ana Paula. De gados e homens. Rio de Janeiro: Record, 2013.

NOGUEIRA, Vania Márcia Damasceno. Os direitos fundamentais dos animais: a construção jurídica de uma titularidade além dos seres humanos. Belo Horizonte: Arraes, 2012.

PELLEGRINI, Aline, & Conrado Corsalette apres. Durma com essa: Como a fila do osso virou símbolo da miséria nacional. Nexo Jornal, 30 setembro 2021. Disponível em: https://www.nexojornal.com.br/podcast/2021/09/30/Como-a-fila-do-osso-virou-s%C3%ADmbolo-da-mis%C3%A9ria-nacional.

SCULLY, Matthew. Domínio: O poder do ser humano, o sofrimento dos animais e um pedido de misericórdia. Trad. Catharina Epprecht. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2018.

SELIGMANN-SILVA, Márcio. Para uma crítica da compaixão. São Paulo: Lumme, 2009.

SINGER, Peter. Libertação animal. Trad. Marly Winckler e Marcelo Brandão Cipolla. São Paulo: Martins Fontes, 2013.

VICELLI, Karina Kristiane. Violência e bastardos na obra de Ana Paula Maia. Dourados: Arrebol coletivo, 2021.

Published

2022-09-18

How to Cite

BARROS, Lidiana de Oliveira; COUTINHO, Fernanda Maria Abreu. De gados e homens: processed meat in Ana Paula Maia’s novel. Terra Roxa e Outras Terras: Revista de Estudos Literários, [S. l.], v. 42, n. 1, p. 46–56, 2022. DOI: 10.5433/1678-2054.2022v42p46-56. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/terraroxa/article/view/45288. Acesso em: 6 jul. 2024.