Performance, nutrient digestibility, and quantitative carcass traits of lambs fed sunflower seeds and vitamin E

Authors

  • Fabiana Alves de Almeida Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Américo Garcia da Silva Sobrinho Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Gabriela Milani Manzi Scott Consultoria
  • Natália Ludmila Lins Lima Universidade Federal de Minas Gerais
  • Ronaldo Oliveira Sales Universidade Federal do Ceará
  • Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Viviane Endo Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Thiago Henrique Borghi Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2133

Keywords:

Antioxidant, Commercial cuts, Oilseeds, Sheep.

Abstract

The aim of this study was to evaluate performance, nutrient digestibility, and carcass quantitative traits of lambs fed diets with and without sunflower seeds and vitamin E. Thirty-two uncastrated lambs at approximately 60 days of age, with 15 ± 0.2 kg, were housed in individual stalls and slaughtered at 32.0 ± 0.2 kg body weight. Treatments consisted of the following four diets: C = sugarcane + concentrate; CS = sugarcane + concentrate with sunflower seeds; CE = sugarcane + concentrate with 1,000 mg vitamin E kg-1 diet dry matter (DM); and CSE = sugarcane + concentrate with sunflower seeds and 1,000 mg vitamin E kg-1 diet DM. The experimental design was completely randomized, in a 2 × 2 factorial arrangement (with and without sunflower seeds and with or without vitamin E, on the diet DM basis), and means were compared by Tukey’s test at 5% significance level. Consumption of vitamin E intake by the lambs provided (P < 0.05) the highest ether extract intake (20.91 g day-1) and consequently the highest (P < 0.05) digestibility of this nutrient (85.34%); however, it reduced (P < 0.05) the intakes of total carbohydrates (394.81 g day-1) and non-fibrous carbohydrates (242.47 g day-1) as a direct consequence of the diet composition. Inclusion of sunflower seeds and vitamin E in the lamb diets did not influence (P > 0.05) carcass morphological or quantitative measurements. Sunflower seeds and vitamin E showed to be satisfactory alternatives for inclusion in the concentrate for feedlot lambs, providing good performance and quality carcasses.

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Author Biographies

Fabiana Alves de Almeida, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Pós-Doutoranda, Departamento de Parasitologia, Instituto de Biociências, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Américo Garcia da Silva Sobrinho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Gabriela Milani Manzi, Scott Consultoria

Pesquisadora, Scott Consultoria, Bebedouro, SP, Brasil.

Natália Ludmila Lins Lima, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Ronaldo Oliveira Sales, Universidade Federal do Ceará

Prof., Departamento de Zootecnia, Universidade Federal do Ceará, UFC, Fortaleza, CE, Brasil.

Nivea Maria Brancacci Lopes Zeola, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Profa, Departamento de Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Viviane Endo, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

Thiago Henrique Borghi, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP, Brasil.

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Published

2016-08-30

How to Cite

Almeida, F. A. de, Silva Sobrinho, A. G. da, Manzi, G. M., Lima, N. L. L., Sales, R. O., Zeola, N. M. B. L., … Borghi, T. H. (2016). Performance, nutrient digestibility, and quantitative carcass traits of lambs fed sunflower seeds and vitamin E. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2133–2144. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2133

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