Natural phytosanitary products effects on Bacillus Thuringiensis SUBSP. Kurstaki (Berliner)

Autores

  • Everton Ricardi Lozano da Silva Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Luis Francisco Angeli Alves Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Leonardo Martinelo Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Marina Andressa Fromentini Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Luiz Paulo Calixto Marchese Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Fabiana Gisele Silva Pinto Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Michele Potrich Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Pedro Manuel Oliveira Janeiro Neves Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl1p2891

Palavras-chave:

Alternative control, Entomopathogenic bacteria, Integrated pest management.

Resumo

This work aimed to evaluate the effect of natural phytossanitary products (NPP) on spores and crystal toxicity of Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki – HD1 (Btk). For this commercial products (Agromos, Biogermex, Bovemax, Bordeaux mixture, Ecolife®, Dalneen, Matan Plus, Pyronin and Stüble-Aid®) were used at three different concentrations. The effect of NPP on spores was assessed by comparing a suspension of Btk + NPP with sterile distilled water (SDW) and another suspension with nutrient broth (NB), inoculated on nutrient agar (NA) in Petri dishes to quantify the number of CFU/mL, 18 h after inoculation and incubation. The effect of NPP on crystals was evaluated with a suspension of Btk+SDW+NPP added to the artificial diet supplied for Anticarsia gemmatalis Hub. (Lepidoptera: Noctuidae) quantifying the number of dead larvae at 12, 24, 48 and 72 h. Matan Plus was the only natural product that did not present effect on spores. All other products, regardless of concentration, decreased significantly CFU/mL Regarding crystals, Bordeaux mixture was the only one that reduced significantly Btk insecticidal activity at three concentrations.

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Biografia do Autor

Everton Ricardi Lozano da Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

D.Sc., Prof. da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Câmpus Dois Vizinhos, Dois Vizinhos, PR.

Luis Francisco Angeli Alves, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

D.Sc., Profs. do Centro de Ciências Biológicas e da Saúde, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Câmpus de Cascavel, Cascavel, PR.

Leonardo Martinelo, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Biólogo, UNIOESTE, Câmpus de Cascavel, Cascavel, PR.

Marina Andressa Fromentini, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Bióloga, UNIOESTE, Câmpus de Cascavel, Cascavel, PR.

Luiz Paulo Calixto Marchese, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Biólogo, UNIOESTE, Câmpus de Cascavel, Cascavel, PR.

Fabiana Gisele Silva Pinto, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

D.Sc., Profª do Centro de Ciências Biológicas e da Saúde, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Câmpus de Cascavel, Cascavel, PR.

Michele Potrich, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

D.Sc., Profª da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, UTFPR, Câmpus Dois Vizinhos, Dois Vizinhos, PR.

Pedro Manuel Oliveira Janeiro Neves, Universidade Estadual de Londrina

D.Sc., Prof. do Deptº de Agronomia, Centro de Ciências Agrárias, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

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Publicado

2012-12-20

Como Citar

Silva, E. R. L. da, Alves, L. F. A., Martinelo, L., Fromentini, M. A., Marchese, L. P. C., Pinto, F. G. S., Potrich, M., & Neves, P. M. O. J. (2012). Natural phytosanitary products effects on Bacillus Thuringiensis SUBSP. Kurstaki (Berliner). Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl1), 2891–2904. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl1p2891

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