New composites of popcorn to Brazil

Authors

  • Carlos Alberto Scapim Universidade Estadual de Maringá
  • Antônio Teixeira do Amaral Júnior Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Rafael Augusto Vieira Universidade Estadual de Maringá
  • Lia Mara Moterle Universidade Estadual de Maringá
  • Leandra Regina Teixeira Universidade Estadual de Maringá
  • Joselaine Viganó Universidade Estadual de Maringá
  • Gilberto Barbosa Sandoval Júnior Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n2p321

Keywords:

Zea mays, Composites, Grain yield, Popping expansion

Abstract

Although advances are obtained, the number of varieties and hybrids from inbred lines of popcorn are reduced. The objective of this work was to evaluate new composites developed in Brazil and to indicate those which present better potential to initiate an intrapopulation breeding program. Trials were carried out during 2005/2006 cropping season. Treatments included 21 genotypes (hybrid from inbred lines, composites and synthetic) cultivated in two locations (Umuarama and Cidade Gaúcha), both located in Northwest of  Paraná State. Grain yield (GY) and popping expansion (PE) were evaluated by individual and joint analyses of variance. Composites UEM 5, UEM 6 and UEM 7 obtained the highest quality of the PE, with similar values to the check treatments in both locations. GY of genotypes ranged more than popping expansion over locations. Composites UEM 5, UEM 6 and UEM 7 revealed satisfactory potential both PE and GY when evaluated in Umuarama, Paraná State, Brazil.

Author Biographies

Carlos Alberto Scapim, Universidade Estadual de Maringá

Eng. Agr., Prof. Dr. Departamento de Agronomia, Universidade Estadual de Maringá (UEM), Maringá-PR.

Antônio Teixeira do Amaral Júnior, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Eng. Agr. Prof. Dr, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campus dos Goytacazes, SP.

Rafael Augusto Vieira, Universidade Estadual de Maringá

Eng. Agr., Mestrando pelo Programa de Pós-graduação em Genética e Melhoramento, Universidade Estadual de Maringá (UEM).

Lia Mara Moterle, Universidade Estadual de Maringá

Eng. Agr., Doutor em Agronomia.

Leandra Regina Teixeira, Universidade Estadual de Maringá

Eng. Agr., Doutor em Agronomia.

Joselaine Viganó, Universidade Estadual de Maringá

Bióloga, M. Sc. em Genética e Melhoramento, Doutoranda pelo Programa de Pós-graduação em Genética e Melhoramento, Universidade Estadual de Maringá (UEM).

Gilberto Barbosa Sandoval Júnior, Universidade Estadual de Maringá

Engenheiro Agrônomo.

Published

2010-07-30

How to Cite

Scapim, C. A., Amaral Júnior, A. T. do, Vieira, R. A., Moterle, L. M., Teixeira, L. R., Viganó, J., & Sandoval Júnior, G. B. (2010). New composites of popcorn to Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 31(2), 321–330. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n2p321

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>