Performance, carcass traits and non-carcass components of lambs fed different levels of crambe meal

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n6SUPL2p4073

Keywords:

Biofuel, Byproduct, Beef cuts, Sheep.

Abstract

. The goal of this study was to evaluate different levels of crambe meal (0, 330, 670 and 1,000 g kg -1 dry matter [DM]) as a replacement for soybean meal in diets supplied to feedlot lambs, and their effects on performance, carcass traits and non-carcass components. Twenty-four castrated lambs weighing 18.2 kg at the beginning of the experiment were allocated in a completely randomized design. Diets were formulated to meet the requirements of the lamb for an average daily gain of 0.200 kg. The roughage:concentrate ratio was 60:40, using Brachiaria dyctioneura hay as roughage. Dry matter intake, feed conversion, average daily gain, carcass traits and non-carcass components were evaluated. There was no effect of different levels of crambe meal replacing soybean meal on performance, carcass traits and non-carcass components, except heart weight. Replacement 1,000 g kg-1DM of soybean meal protein by crambe meal protein does not affect the performance, carcass traits, or non-carcass components.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Vivian Maria Deval, Universidade Estadual de Londrina

Master in Animal Science, Universidade Estadual de Londrina, UEL, PR, Brazil.

Angela Rocio Poveda-Parra, Universidade Estadual de Londrina

PhD Animal Science, UEL, Londrina, PR, Brazil.

Erica Regina Rodrigues, Universidade Estadual de Londrina

Student of Doctoral Course of the Pos-graduate program in Aniomal science, UEL, Londrina, PR, Brazil.

Gianne Evans Cunha Falocci, Universidade Estadual de Londrina

Master in Animal Science, Universidade Estadual de Londrina, UEL, PR, Brazil.

Mirna Adriane Syperreck, Universidade Estadual de Londrina

PhD Animal Science, UEL, Londrina, PR, Brazil.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Animal Science Department, UEL, PR, Brazil.

Camila Cano Serafim, Universidade Estadual de Londrina

Student of Doctoral Course of the Pos-graduate program in Aniomal science, UEL, Londrina, PR, Brazil.

Elias Rodrigues Cavalheiro Junior, Universidade Estadual de Londrina

Student of Doctoral Course of the Pos-graduate program in Aniomal science, UEL, Londrina, PR, Brazil.

Odimári Pricila Prado-Calixto, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Animal Science Department, UEL, PR, Brazil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profa Dra, Animal Science Department, UEL, PR, Brazil.

References

Ajila, C. M., Brar, S. K., Verma, M., Tyagi, R. D., Godbout, S., & Valéro, J. R. (2012). Bio-processing of agro-byproducts to animal feed. Critical Reviews in Biotechnology, 32(4), 1-19. doi: 10.3109/07388551. 2012.659172

Alves, L. G. C., Osório, J. C. S., Osório, M. T. M., Fernandes, A. R. M., Ribeiro, E. L. R., Cunha, C. M.,... Fuzikawa, I. H. S. (2015). Avaliação da composição regional e tecidual da carcaça ovina. Pubvet, 9(1), 6-19. doi: 10.22256/pubvet.v9n1.6-19

Association of Official Analytical Chemists (2016). Official methods of analytical of the association of official analytical of chemists. (20th ed.). Washington.

Astiz, C. S. (2008). Calidad de la canal y de la carne ovina y caprina y los gustos de los consumidores. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(Spe), 143-160. doi: 10.1590/S1516-35982008001300018

Bomfim, M. A. D., Silva, M. M. C., & Santos, S. F. (2009). Potencialidades da utilização de subprodutos da indústria de biodiesel na alimentação de caprinos e ovinos. Tecnologia e Ciência Agropecuária, 3(4), 5-26.

Canova, E. B., Bueno, M. S., Moreira, H. L., Posseti, R., & Brás, P. (2015). Crambe cake (Crambe abyssinica hochst) on lamb diets. Ciência e Agrotecnologia, 39(1), 75-81. doi: 10.1590/S1413-705420 15000100009

Carvalho, S., Zago, L. C., Pires, C. C., Martins, A. A., Venturini, R. S., Lopes, J. F.,... Moro, A. B. (2016). Tissue composition and allometric growth of tissues from commercial cuts and carcass of Texel lambs slaughtered with different weights. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2123-2132. doi: 10.5433/1679-0359.2016v37n4p2123

Cesco, G., Macedo, V. P., Batista, R., Castro, J. M., & Silveira, A. P. (2012). Rendimentos dos cortes comerciais de carcaças e componentes extra carcaças de ovelhas de descarte submetidas a diferentes períodos no confinamento. Synergismus Scyentifica, 7(1), 1-4.

Cézar, M. F., & Sousa, W. H. (2007). Carcaças ovinas e caprinas: obtenção, avaliação e classificação. Uberaba, MG: Ed. Agropecuária Tropical.

Cézar, M. F., & Sousa, W. H. (2010). Proposta de avaliação e classificação de carcaças de ovinos deslanados e caprinos. Tecnologia & Ciência Agropecuária, 4(4), 41-51.

Colodetti, T. V., Martins, L. D., Rodrigues, W. N., Brinate, S. V. B., & Tomaz, M. A. (2012). Crambe: aspectos gerais da produção agrícola. Enciclopédia Biosfera, 8(14), 258-269.

Cordão, M. A., Cézar, M. F., Silva, L. S., Bandeira, P. A. V., & Moraes, F. F. A. (2012). Acabamento de carcaça de ovinos e caprinos - Revisão bibliográfica. Agropecuária Científica no Semi-Árido, 8(2), 16-23. doi: 10.30969/acsa.v8i2.196

Eliche-Quesada, D., Martínez-Martínez, S., Pérez-Villarejo, L., Iglesias-Godino, J., Martínez-García, C., & Corpas-Iglesias, F. A. (2012). Valorization of biodiesel production residues in making porous clay brick. Fuel Processing Technology, 103, 166-173. doi: 10.16/j.fuproc.2011.11.013

Fernandes, G. A., Jr., Lobo, R. N. B., Madruga, M. S., Lobo, A. M. B. O., Vieira, L. S., & Faco, O. (2013). Genotype effect on carcass and meat quality of lambs finished in irrigated pastures in the semiarid Northeastern Brazil. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65(4), 1208-1216. doi: 10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p3999

Ferreira, S. F., Freitas, M. D., Neto, Pereira, M. L. R., Melo, A. H. F., Oliveira, L. G., & das Neves, J. T. N. (2013). Fatores que afetam o consumo alimentar de bovinos. Arquivos de Pesquisa Animal, 2(1), 9-19.

Fundação Mato Grosso do Sul (2011). Crambe: uma opção rentável para a Safrinha 2011 no Mato Grosso do Sul. Maracaju, MS. Recuperado de http://www.fundacaoms.org.br/

Goes, R. H. T. B., Carneiro, M. M. Y., Silva, K. C. B. da, & Lana, R. P. (2016). Coprodutos de crambe (Crambe abyssinica Hoechst) na alimentação de ruminantes. Archivos de Zootecnia, 65(249), 7-16.

Gois, G. C., Pessoa, R. M. dos S., Santos, R. N., Cunha, D. de S., Araújo, C. de A., & Macedo, A. de. (2019). Caracte¬rísticas de carcaça e componentes não-carcaça de ovinos: uma revisão. Arquivo de Ciências Veterinárias e Zoologia UNIPAR, 22(4), 139-146. doi: 10.25110/arqvet.v22i4.2019.7101

Ítavo, L. C. V., Souza, A. D. V., Fávaro, S. P., Ítavo, C. C. B. F., Petit, H. V., Dias, A. M.,... Roscoe, R. (2016). Intake, digestibility, performance, carcass characteristics and meat quality of lambs fed different levels of crambe meal in the diet. Animal Feed Science and Technology, 216, 40-48. doi: 10. 1016/j.anifeedsci.2016.02.015

Jucá, A. F., Faveri, J. C., Melo, G. M., Fº., Ribeiro, A. L., Fº., Azevedo, H. C., Muniz, E. N.,... Pinto, L. F. B. (2016). Effects of birth type and family on the variation of carcass and meat traits in Santa Ines sheep. Tropical Animal Health and Production, 48(2), 435-443. doi: 10.1007/s11250-015-0971-8

Lima, D. M., Jr., Carvalho, F. F. R., Batista, A. M. V., Ferreira, B. F., & Ribeiro, M. N. (2015). Componentes do peso corporal de ovinos morada nova alimentados com feno de maniçoba ou feno de tifton. Revista Caatinga, Mossoró, 28(1), 239-246.

Luchiari, A., Fº. (2000). Pecuária da carne bovina. São Paulo: R. Vieira Gráfica & Editora Ltda.

McManus, C., Louvandini, H., Landim, A., Melo, C. B., Seixas, L., Cardoso, M., & Dallago, B. (2010). Abate e avaliação de carcaças em ovinos. Brasília: UNB.

Moreira, K. F., Santos, C. G., Pacheco, J. A. S., Rocha, A. A., & Figueiredo, D. M. (2020). Desempenho, consumo e digestibilidade de nutrientes em cordeiros alimentados com níveis crescentes de farelo de crambe. Research, Society and Development, 9(10), e4539108859. doi: 10.33448/rsd-v9i10.8859

Müller, L. (1980). Normas para avaliação de carcaças e concurso de carcaças de novilhos. Santa Maria: Universidade Federal de Santa Maria.

National Research Council (2007). Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelids. Washington: National Academic.

Osório, J. C. S. (2003). Produção de carne ovina: técnicas de avaliação “in vivo” e na carcaça (2a ed.), Pelotas: Editora Universitária PREC/UFPEL.

Paula, D. C., Macedo, V. H. M., & Simioni, T. A. (2017). Características da carne na terminação de cordeiros em pastagens tropicais com suplementação Carcaça, desempenho, ovinos, raça, alimentação. Nutritime Revista Eletrônica, 14(5), 7053-7066.

Pompeu, R. C. F. F., Beserra, L. T., Cândido, M. J. D., Bomfim, M. A. D., Vieira, M. M. M., & Andrade, R. R. (2013). Características da carcaça e dos componentes não-carcaça de ovinos alimentados com dietas contendo casca de mamona. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 14(3), 490-507. doi: 10. 1590/S1519-99402013000300011

Ramirez-Retamal, J., & Morales, R. (2014). Influence of breed and feeding on the main quality characteristics of sheep carcass and meat: a review. Chilean Journal of Agricultural Research, 74(2), 225-233. doi: 10.4067/S0718-58392014000200015

Resende, K. T., Silva, H. G. O., Lima, L. D., & Teixeira, I. A. M. A. (2008). Avaliação das exigências nutricionais de pequenos ruminantes pelos sistemas de alimentação recentemente publicados. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(Sup. Esp.), 161-177. doi: 10.1590/S1516-35982008001300019

Silva, R. B. (2013). Substituição do farelo de soja por torta de crambe para ovinos em crescimento. Dissertação de mestrado, Universidade Federal de Lavras, Lavras, MG, Brasil. Recuperado de http:// repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1166

Sousa, V. S. (2014). Desempenho, características de carcaça e parâmetros sanguíneos em ovinos Santa Inês suplementados com Crambe abyssinica. Tese de doutorado, Universidade de Brasilia, Brasilia, DF, Brasil. Recuperado de https://repositorio.unb.br/handle/10482/16140

Statistical Analysis System software (1996). User´s guide. SASW Institute Inc. Cary, NC.

Urbano, S. A., Ferreira, M. A., Dutra, W. M., Jr., Andrade, R. P. X., Félix, S. C. R., Campos, J. T. S., & Siqueira, M. C. B. (2012). Substituição do feno de tifton pela casca de mamona na dieta de ovinos: componentes não-carcaça. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 64(6), 1649-1655. doi: 10.1590/S0102-09352012000600034

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Ithaca: Cornell University Press.

Varanda, M. G., Pinto, G., & Martins, F. (2011). Life cycle analysis of biodiesel production. Fuel Processing Technology, 92(5), 1087-1094. doi: 10.1016/j. fuproc.2011.01.003

Yang, K., Quing, Y., Yu, Q., Tang, X., Chen, G., Fangt, R., & Liu, H., 2021. By-products feeds: current understanding and future perspectives. Agriculture, 11(3), 207. doi: 10.3390/agriculture11030207

Downloads

Published

2021-10-08

How to Cite

Deval, V. M., Poveda-Parra, A. R., Rodrigues, E. R., Falocci, G. E. C., Syperreck, M. A., Silva, L. das D. F. da, Serafim, C. C., Cavalheiro Junior, E. R., Prado-Calixto, O. P., & Mizubuti, I. Y. (2021). Performance, carcass traits and non-carcass components of lambs fed different levels of crambe meal. Semina: Ciências Agrárias, 42(6SUPL2), 4073–4084. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n6SUPL2p4073

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>