Growing and finishing crossbred feedlot ewe lambs fed with increasing levels of concentrate in the diet

Authors

  • Caroline Bertholini Ribeiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Maria da Graça Morais Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Andréa Roberto Duarte Lopes Souza Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Henrique Jorge Fernandes Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Gumercindo Loriano Franco Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Mayara Mitiko Yoshihara Carneiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Raizza Fátima Abadia Tulux Rocha Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Bruna Biava de Menezes Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Catherine Cecília Walker Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n6p4243

Keywords:

Feedlot, Digestibility coefficient, Intake, Weight gainh.

Abstract

To maximize economic gain in sheep production systems it is critical to adjust feedlot diets to maximize performance while minimizing feed, and especially concentrate, waste. Little information is available on ideal diets for crossbred ewe lambs. Therefore, this study aimed to evaluate the performance of feedlot crossbred ewe lambs, and the digestibility of diets, with increasing levels of concentrate during the growing and finishing phases. Twenty-four crossbred Texel × Pantaneira Texel ewe lambs were confined and fed Tifton hay with increasing levels of concentrate in the diet (20, 40, 60 and 80%) for individual evaluation of dry matter intake (DMI), digestibility of diets, average daily gain (ADG) and feed efficiency (FE). Animals were slaughtered at 47 kg. In the growing phase, the inclusion of concentrate in the diets (1176 g.kg-1) did not change DMI (p > 0.05). Concentrate levels had a quadratic effect (p < 0.05) on the dry matter digestibility coefficient (DMDC) and on total digestible nutrients (TDN) during the growing phase. In the finishing phase, there was a negative linear effect of concentrate levels on DMI (p < 0.05), but TDN intake was similar among the experimental diets (p > 0.05). DMDC and TDN values displayed a quadratic behavior (p < 0.05), plateauing at 60% concentrate. ADG and FE increased as concentrate was added to the diet in the growing phase (p < 0.05). During the finishing phase, lamb performance was similar (p > 0.05) for different diets. Thus, the use of 60% concentrate in the confined crossbred ewe lamb diet during growing and 20% concentrate during finishing is recommended.

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Author Biographies

Caroline Bertholini Ribeiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Maria da Graça Morais, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Andréa Roberto Duarte Lopes Souza, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisadora do Programa de Desenvolvimento Científico Regional, DCR/CNPq/FUNDECT, Departamento de Zootecnia da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Henrique Jorge Fernandes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, UFMS, Aquidauana, MS.

Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Gumercindo Loriano Franco, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Mayara Mitiko Yoshihara Carneiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Raizza Fátima Abadia Tulux Rocha, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Bruna Biava de Menezes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Catherine Cecília Walker, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

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Published

2016-12-14

How to Cite

Ribeiro, C. B., Morais, M. da G., Souza, A. R. D. L., Fernandes, H. J., Ítavo, C. C. B. F., Franco, G. L., Carneiro, M. M. Y., Rocha, R. F. A. T., Menezes, B. B. de, & Walker, C. C. (2016). Growing and finishing crossbred feedlot ewe lambs fed with increasing levels of concentrate in the diet. Semina: Ciências Agrárias, 37(6), 4243–4254. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n6p4243

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