Anti-nutritional potential of protodioscin and kinetics of degradation in Urochloa grasses

Authors

  • Eduardo Souza Leal Universidade Católica Dom Bosco
  • Luís Carlos Vinhas Ítavo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Cacilda Borges do Valle EMBRAPA Gado de Corte
  • Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Alexandre Menezes Dias Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Marcos Barbosa-Ferreira Universidade Anhanguera
  • Claudia Muniz Soares Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Gleice Kelli Ayardes de Melo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Valquíria Barbosa Nantes Ferreira Instituto de Química, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2247

Keywords:

Fodder, Gas production, In vitro digestibility.

Abstract

This study aimed to evaluate the nutritional value of Urochloa exotic grasses to quantify aspects of anti-quality and to identify their correlation with quality grasses. We evaluated the grasses U. humidicola cv. Comum, U. humidicola cv. BRS Tupi, U. decumbens cv. Basilisk, D70 U. decumbens and U. ruziziensis ecotype R124, and we grouped them into summer, autumn, winter and spring. We determined the chemical composition, in vitro digestibility, levels of protodioscin and cumulative gas production from the leaves of grass materials in nature. Basilisk and D70 showed higher content protodioscin in all seasons, with the highest values (31.4 and 27.4 g kg-1, respectively) in spring. D70 had a crude protein content of 140.0 g kg-1 in summer and a better in vitro digestibility of dry matter (888.7 g kg-1). R124 had a higher cumulative gas production in the spring (16.44 mL gas 100 mg DM-1). U. humidicola (Comum and BRS Tupi) presented lower protodioscin concentrations (1.22 and 1.07 g kg DM-1, respectively), and U. decumbens (Basilisk and D70) presented higher concentrations (27.25 and 24.55 g kg DM-1, respectively). The presence of protodioscin interfered with in vitro digestibility results and cumulative gas production in vitro.

Author Biographies

Eduardo Souza Leal, Universidade Católica Dom Bosco

Discente do Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais e Sustentabilidade Agropecuária, Universidade Católica Dom Bosco, UCDB, Campo Grande, MS, Brasil. Bolsista Capes.

Luís Carlos Vinhas Ítavo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, FAMEZ/UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Cacilda Borges do Valle, EMBRAPA Gado de Corte

Pesquisadora, EMBRAPA Gado de Corte, Campo Grande, MS, Brasil.

Camila Celeste Brandão Ferreira Ítavo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Profa, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, FAMEZ/UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Alexandre Menezes Dias, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, FAMEZ/UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Marcos Barbosa-Ferreira, Universidade Anhanguera

Prof., Programa de Pós-Graduação em Produção e Gestão Agroindustrial e Coordenador CTO, Centro Tecnológico de Ovinos, Universidade Anhanguera, UNIDERP, Campo Grande, MS, Brasil.

Claudia Muniz Soares, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil. Bolsistas da Capes.

Gleice Kelli Ayardes de Melo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil. Bolsistas da Capes.

Valquíria Barbosa Nantes Ferreira, Instituto de Química, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisadora, Instituto de Química, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, INQUI/UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

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Published

2016-08-30

How to Cite

Leal, E. S., Ítavo, L. C. V., Valle, C. B. do, Ítavo, C. C. B. F., Dias, A. M., Barbosa-Ferreira, M., … Ferreira, V. B. N. (2016). Anti-nutritional potential of protodioscin and kinetics of degradation in Urochloa grasses. Semina: Ciências Agrárias, 37(4), 2247–2258. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4p2247

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