Correlation between consumption and deposition of fatty acids in cattle supplemented with low purity glycerin in pastures

Authors

  • Evani Souza de Oliveira Strada Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Gleidson Giordano Pinto de Carvalho Universidade Federal da Bahia
  • Larissa Pires Barbosa Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Fabiana Lana de Araújo Universidade Federal do Recôncavo da Bahia - UFRB
  • Alexandre Moraes Pinheiro Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Fabiano Ferreira da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Kaliane Nascimento dw Oliveira Universidade Estadual de Maringá
  • Carlos Emanuel Eiras Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3269

Keywords:

Biodiesel, Beef cattle, Glycerol, Lipids, Pasture.

Abstract

The objective was to determine the existing linear correlation between the consumed fatty acids and deposited in the muscle Longissimus dorsi 35 uncastrated male bovine animals, crossbred Nellore predominance, with average weight of 428.0 ± 32.11 kg, ending in Brachiaria decumbens cv. Basilisk. The experimental design was completely randomized with five diets and seven animals for 74 days. Diets consisted of glycerin inclusion levels (0, 3, 6, 9 and 12%) in the dry matter (DM). The animals were weighed every 28 days to assess the weight gain (ADG) and adjusts the diets. Samples of Brachiaria decumbens, supplements, and Longissimus dorsi were analyzed for evaluation of fatty acid profile. The correlation was performed by estimating the coefficients of linear correlation. The observed correlation profile of the modified meat fatty acid with a reduced concentration of monounsaturated fatty acids and increasing the concentration of fatty acids of the ? series - 6 as well as the ratio between the fatty acids of the series ? - and ? 6 - 3. No correlations were found with hipercolesterêmicos fatty acids ( lauric , myristic and palmitic ) of bovine muscle supplemented with low purity glycerin.

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Author Biographies

Evani Souza de Oliveira Strada, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Prof., Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA.

Gleidson Giordano Pinto de Carvalho, Universidade Federal da Bahia

Prof., Universidade Federal da Bahia, UFBA, Salvador, BA.

Larissa Pires Barbosa, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Profa, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Fabiana Lana de Araújo, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia - UFRB

Profa, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, UFRB, Cruz das Almas, BA.

Alexandre Moraes Pinheiro, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Professor do Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, área de Bioquímica e Imunologia.

Fabiano Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA.

Kaliane Nascimento dw Oliveira, Universidade Estadual de Maringá

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Carlos Emanuel Eiras, Universidade Estadual de Maringá

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR.

Published

2015-10-21

How to Cite

Strada, E. S. de O., Silva, R. R., Carvalho, G. G. P. de, Barbosa, L. P., Araújo, F. L. de, Pinheiro, A. M., Silva, F. F. da, Oliveira, K. N. dw, & Eiras, C. E. (2015). Correlation between consumption and deposition of fatty acids in cattle supplemented with low purity glycerin in pastures. Semina: Ciências Agrárias, 36(5), 3269–3282. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3269

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