Increasing levels of crude protein in multiple supplements for grazing beef heifers in rainy season

Authors

  • Lívia Vieira de Barros Universidade Federal do Mato Grosso
  • Mário Fonseca Paulino Universidade Federal de Viçosa
  • Eduardo Henrique Bevitori Kling de Moraes Universidade Federal do Mato Grosso
  • Sebastião de Campos Valadares Filho Universidade Federal de Viçosa
  • Leandro Soares Martins Universidade Federal de Viçosa
  • Daniel Mageste de Almeida Universidade Federal de Viçosa
  • Eriton Egidio Lisboa Valente Universidade Federal de Viçosa
  • Carla Heloisa Avelino Cabral Universidade Federal de Viçosa
  • Sidnei Antônio Lopes Universidade Federal de Viçosa
  • Aline Gomes da Silva Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1583

Keywords:

Forage, Performance, Supplementation.

Abstract

The objective was to evaluate the effect of multiple supplements with differents levels of crude protein (CP) or mineral supplements on the nutritional parameters and performance of beef heifers grazing Uruchloa decumbens in the rainy season. A complete random design was employed. The treatments were made up of increasing levels of CP in the multiple supplements and a control treatment (MM) in which animals were offered only mineral mixture. Multiple supplements contained 17; 30; 43 and 56% of CP, for treatments CP17; CP30; CP43 and CP56, respectively. Average daily gain (ADG) (g) was 447.7; 554.6; 638.4; 587.9; 590.4, for treatments MM, CP17; CP30; CP43 and CP56, respectively. A quadratic effect of the levels of crude protein was found (p< 0.10) on ADG. A greater intake of dry matter (DM), organic matter (OM), CP, ether extract (EE), non-fibrous carbohydrates (NFC), total digestible nutrients (TDN), and digested dry matter (p< 0.10) was found in animals supplemented with multiple supplements. Multiple supplements increased the apparent digestibility coefficient of DM, CP, EE and NFC. Supply of multiple multiple supplements for heifers grazing in medium to high quality pastures in the rainy season improves the performance of the animals.

Author Biographies

Lívia Vieira de Barros, Universidade Federal do Mato Grosso

Profa; Universidade Federal do Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT.

Mário Fonseca Paulino, Universidade Federal de Viçosa

Prof., Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Eduardo Henrique Bevitori Kling de Moraes, Universidade Federal do Mato Grosso

Prof., UFMT, Sinop, MT.

Sebastião de Campos Valadares Filho, Universidade Federal de Viçosa

Prof., Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Leandro Soares Martins, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia; UFV, Viçosa, MG.

Daniel Mageste de Almeida, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia; UFV, Viçosa, MG.

Eriton Egidio Lisboa Valente, Universidade Federal de Viçosa

Prof., Universidade Estadual do Oeste do Paraná, UNIOESTE, Marechal Candido Rondon, PR.

Carla Heloisa Avelino Cabral, Universidade Federal de Viçosa

Profª, UFMT, Rondonópilis, MT.

Sidnei Antônio Lopes, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia; UFV, Viçosa, MG.

Aline Gomes da Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado em Zootecnia; UFV, Viçosa, MG.

Published

2015-06-10

How to Cite

Barros, L. V. de, Paulino, M. F., Moraes, E. H. B. K. de, Valadares Filho, S. de C., Martins, L. S., Almeida, D. M. de, … Silva, A. G. da. (2015). Increasing levels of crude protein in multiple supplements for grazing beef heifers in rainy season. Semina: Ciências Agrárias, 36(3), 1583–1598. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3p1583

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.