Economic feasibility of four grazing intensities of Tanzania grass for beef cattle

Authors

  • Rondineli Pavezzi Barbero Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias do Campus de Jaboticabal
  • Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa Universidade Estadual de Londrina
  • Letícia Maria de Castro Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Leandro das Dores Ferreira da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Valter Harry Bumbieris Júnior Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Paula de Souza Fortaleza Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3295

Keywords:

Agribusiness, IRR, NPV, Profit, Profitability.

Abstract

 

Were evaluated the economic effects of four grazing heights (20, 40, 60 and 80 cm) of Tanzânia grass for beef cattle. The total area was 12 acres divided into paddocks of one hectare, with three replications. We used three animals, males, Nelore per paddock, as more animals need additional adjustment to the height you want. The reduction in sward height allowed higher stocking rate, which, even with a reduction in individual performance, there was more beef production per area. The interest rate on capital given the property represented the largest share in the final cost of production. The participation of fixed variables showed a positive linear function of the increase in height from grazing, showing significant reduction of the production scale. A reduction in cost of production per hectare per year with increasing grazing height. No differences were found in certain economic indicators, and the four systems remunerate the capital invested.

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Author Biographies

Rondineli Pavezzi Barbero, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias do Campus de Jaboticabal

Zootecnista, Discente de Doutorado de Pós-graduação em Zootecnia da Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias do Campus de Jaboticabal, UNESP, Jaboticabal, SP.

Marco Aurélio Alves de Freitas Barbosa, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Letícia Maria de Castro, Universidade Estadual de Londrina

Mestre em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Bolsista de Produtividade do CNPq. Londrina, PR.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Bolsista de Produtividade do CNPq. Londrina, PR.

Leandro das Dores Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Valter Harry Bumbieris Júnior, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Ana Paula de Souza Fortaleza, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-02-28

How to Cite

Barbero, R. P., Barbosa, M. A. A. de F., Castro, L. M. de, Ribeiro, E. L. de A., Mizubuti, I. Y., Silva, L. das D. F. da, … Fortaleza, A. P. de S. (2013). Economic feasibility of four grazing intensities of Tanzania grass for beef cattle. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3295–3304. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3295

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