Coordination between fish producers and processors in the north of Paraná state, Brazil
DOI:
https://doi.org/10.5433/2317-627X.2018v6n2p27Keywords:
Pisciculture, Coordination, Transaction Costs EconomicsAbstract
Fish farming is considered a strategic activity for sustainable food security and for the social development in developing countries. Paraná state has been taking a prominent position in that activity. However, there are obstacles to the organization and development of Paraná’s fish farming, which can be mitigated by an efficient fish chain coordination. Thus, using of Transaction Cost Economics, the present study aims to understand the forms of coordination between fish producers and processors in the North of Paraná, seeking to verify the transacted attributes, the governance structures, as well as the existence of the alignment between the transactions characteristics and the type of governance structures. We conducted a qualitative descriptive research, supported on bibliographical research and field research. Data collection was performed through a semi-structured interview with a representative of EMATER / Pr, two fish producers and one processor. It was concluded that, given the existence of physical assets specificity, climate and price uncertainties and opportunistic attitudes in the relationship, the adoption of market as governance structure is not aligned with the efficiency conditions proposed theoretically, which can hinder chain competitiveness.Downloads
References
BAUER, M.W. Análise de conteúdo clássica: uma revisão. In: BAUER, Martin; GASKELL, George. (Org.). Pesquisa Qualitativa com texto, imagem e som: Um manual prático. Petrópolis: Vozes, 2002.
BARROS, A. F. de; BÁNKUTI, F. I.; MARTINS, M. I. E. G. Arranjos organizacionais da Piscicultura na Baixada Cuiabana, Estado de Mato Grosso. Informações Econômicas, São Paulo, v. 42, n. 6, nov./dez. 2012.
BARZEL, Y. Organizational forms and measurement costs. Journal of Institutional and Theoretical Economics, v.161, n.3, p.357-373, 2005.
BOSCOLO, W.R. e ALDI, F. Industrialização de Tilápias. Toledo: GFM Gráfica e Editora, 2007.
BRAGA, M.J; AGUIAR, D.R. D.; TEIXEIRA, E.C. Defesa da concorrência e poder de mercado no agronegócio. Viçosa: UFV, 2005.
CASTRO, L. T e; MAFUD, M. D.; SCARE, R. F.; ROSSI, R. M. Análise da Competitividade do APL de Piscicultura no Lago de Três Marias. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 13, n. 3, p. 389-402, 2011.
CNA- Confederação da Agricultura e Pecuária do Brasil. Carne de peixe em dobro.Disponível em http://www.canaldoprodutor.com.br/comunicacao/noticias/carne-de-peixe-em-dobro. Acesso em: 10 ago. 2016.
COASE, R. H. The Nature of the Firm. Economica. New Series, v.4, n.16, 386-405, 1937.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. The State of World Fisheries and Aquaculture, 2012. Disponível em: http://www.fao.org/docrep/016/i2727e/i2727e00.htm. Acesso em: 08 ago. 2016.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Roma, 2016. Disponível em: http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf. Acesso em: 08 de ago. 2016.
FARINA, E. M. Competitividade e coordenação de sistemas agroindustriais: um ensaio conceitual. Revista Gestão e Produção, v.6, n.3, dez. 1999, p.147 – 161, 1999.
FIGUEIREDO JÚNIOR, C. A.; VALENTE JÚNIOR, A. B. Cultivo de Tilápias no Brasil: Origens e Cenário Atual. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL (SOBER), 46., 2008, Rio Branco. Anais… Rio Branco: SOBER, 2008.Disponível em: http://www.sober.org.br/palestra/9/178.pdf. Acesso em: 08 ago. 2016.
GASKELL, G. Entrevistas individuais e grupais. In: BAUER, Martin; GASKELL, George. (Org.) Pesquisa Qualitativa com texto, imagem e som: um manual prático. Petrópolis: Vozes, 2002.
HORN, C. L.; SHIKIDA, P. F. A.; STADUTO, J. A. R. O ambiente competitivo e as estratégias da copacol (Pr): O caso da produção da tilápia. Revista Extensão Rural, DEAER/PPGExR – CCR – UFSM, Ano 16, n. 17, p. 5-24, 2009.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção pecuária municipal. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/pesquisas/pesquisa_resultados.php ?id_pesquisa=21. Acesso em 22 jul. 2016.
KLEIN,B.; CROWFORD, R.G.; ALCHIAN, A.A. Vertical Integration, Appropriable Rents, and the Competitive Contracting Process. Journal of Laws and Economics, v.21, n.2, p.297-326, 1978.
KNIGHT, F.H. Risk, uncertainty and profit. Chicago: Chicago Press University, 1921.
MARCONI, M. A.; LAKATOS, E.M. Fundamentos de metodologia científica. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2009.
MELO, A. R. STIPP, N. A. F. A Piscicultura em Cativeiro como Alternativa Econômica para as áreas Rurais. Geografia, Londrina, v. 10, n. 2, p. 175-193, 2001.
MERRIAM, S. B. Qualitative Research and Case Study Applications in Education. San Francisco: Jossey Bass, 1998.
PONDÉ, J.L.; FAGUNDES, J.; POSSAS, M. Custo de Transação e Política de Defesa da Concorrência. Economia Contemporânea, n. 2, p. 115-135, 1997.
SCORVO FILHO, J. D. O agronegócio da aquicultura: perspectivas e tendências. Disponível em: http://www.pesca.sp.gov.br/textos_tecnicos.php. Acesso em: 22 jul. 2016.
SEAB. Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Paraná. Produção de peixe deve crescer 22% no Paraná em 2016. Disponível em: http://www.agricultura.pr.gov.br/modules/noticias/article.php?storyid=5856. Acesso em: 15 jul. 2016.
SIDONIO, L; CAVALCANTI, I.; CAPANEMA, L.; MORCH, R.; MAGALHÃES, G.; LIMA, J.; BURNS, V.; ALVES JÚNIOR, A. J.; MUNGIOLI, R. Panorama da aquicultura no Brasil: desafios e oportunidades. BNDES Setorial, n. 35, p. 421- 463, 2012.
SILVA, C.A. B.; BATALHA, M.O. Competitividade em sistemas agroindustriais: Metodologia e estudo de caso. WORKSHOP BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROALIMENTARES, 2., 1888, Ribeiro Preto. Anais... Ribeirão Preto: ,PENSA/FEA/USP, 1999.
SILVA, N. J. R.Dinâmicas de desenvolvimento da piscicultura e políticas públicas no Vale do Ribeira / SP e Alto Vale do Itajaí / SC – Brasil.2005. 544 f. Tese (Doutorado) - Centro de Aquicultura – CAUNESP, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, São Paulo, 2005. Disponível em: http://hdl.handle.net/11449/144143. Acesso em: 8 jul. 2016.
RISSATO, D. (2001). A Indústria e Beneficiamento de Tilápias do Nilo no Estado do Paraná: um estudo de sua organização industrial. 2001. 136 f. Dissertação (Mestrado). Escola Superior de Agricultura Luis de Queiroz, Piracicaba, 2001.
VIEIRA; M. M. F.; ZOUAIN, D. M. Pesquisa qualitativa em administração. Rio de Janeiro: FGV, 2004.
WILLIAMSON, O. E. The Economic Institutions of Capitalism . New York: The Free Press, 1985.
WILLIAMSON, O. E. Comparative Economic Organization: The Analysis of Discrete Structural Alternatives. Administrative Science Quarterly, 36, p. 269-296, 1991.
WILLIAMSON, O. E. The New Institutional Economics: Taking Stock, Looking Ahead. Journal of Economic Literature, 38, p.595-613, 2000.
ZYLBERSZTAJN, D., FARINA, E. M.M.Q. Strictly Coordinated food-systems: exploring the limits of the coasian firm. International Food and Agribusiness Management Review, v. 2, p. 249-265, 1999.
ZYLBERSZTAJN, D.; NEVES, M. F. Economia e gestão dos negócios agroalimentares. São Paulo: Pioneira, 2000.
ZYLBERSZTAJN, D.; NEVES, M. F. Papel dos contratos na coordenação agro-industrial: um olhar além dos mercados. In: SOUZA, J. P. de; PRADO, I. N. do. Cadeias produtivas: estudos sobre competitividade e coordenação. 2. ed. Maringá: EDUEM, p.39-74, 2009.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Economia & Região adota a Licença Creative Commons Attribution CC-BY 4.0 International, portanto, os direitos autorais relativos aos artigos publicados são do(s) autor(es), que cedem à Revista Economia & Região o direito de exclusividade de primeira publicação.
Sob essa licença é possível: Compartilhar - copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato. Adaptar - remixar, transformar, e criar a partir do material, atribuindo o devido crédito e prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas.