Household consumption of food: an analysis for Midwest Region of Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/2317-627X.2014v2n2p49

Keywords:

Food consumption, the Midwest, the Household Budget Survey

Abstract

The Brazilian Midwest has been increasing over time as an important food production area, both for domestic consumption and for export. However, it has been discussing in a little way about the dietary patterns of the population that live in this region. Meanwhile, the central objective of this study was to characterize the food consumption of households of people that live in the Brazilian Midwest region, as well as a comparison among the data for the Federative Units of that region. This study has an exploratory and descriptive feature, because it tried to describe the pattern characteristics household food consumption. Data from the Household Budget Surveys were used (POF) from the period of 2002-03 and 2008-09, published by the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE). The results show that in the analyzed period, there has been a downward trend in the consumption of staple foods such as rice, beans and flour, while the rapid preparation of goods such as bread, soft drinks and juices, yoghurts and prepared food showed an increase in consumption.

Author Biographies

Madalena Maria Schlindwein, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados - UFGD

PhD in Sciences, concentration area in Applied Economics, from the Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz - Esalq-USP. Professor at the Universidade Federal da Grande Dourados.

Marciele de Freitas Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados - UFGD

Bachelor in Economics from the Federal Universidade da Grande Dourados - UFGD.

Diane Aparecida Ostroski, Universidade Tecnológica Federal do Estado do Paraná - UTFPR

Master's degree in Economic Theory from the Universidade Estadual de Maringá. Professor at the Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Toledo campus.

References

ALMEIDA, A. N.; FREITAS, R. E. Famílias com idoso nas áreas urbana e rural: análise do dispêndio a partir da pesquisa de orçamentos familiares de 2002/03. In: SILVEIRA, F. G.; SERVO, L. M. S.; ALMEIDA, T.; PIOLA, S. F. (org.). Gastos e consumos das famílias brasileiras contemporâneas. Brasília: IPEA, v. 2, 2007.

BERTASSO, B. f. Consumo alimentar dos brasileiros metropolitanos. In: SILVEIRA, F. G.; SERVO, L. M. S.; ALMEIDA, T.; PIOLA, S. F. (ORGS.). Gastos e consumo das famílias brasileiras contemporâneas. IBGE/IPEA, 2006. v.1, p.213-226

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 2. ed. São Paulo: Person Prentice Hall. 2006.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Brasileiro come menos arroz com feijão e mais comida industrializada em casa. Comunicação Social/ Sala de imprensa. Dez. 2010a. Disponível em: http://saladeimprensa.ibge.gov.br/noticias?view=noticia&id=1&busca=1&idnoticia=1788. Acesso em: 27 maio 2013.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008/09: Despesas, Rendimentos e Condições de Vida. Rio de Janeiro, 2010b. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_aquisicao/pof20082009_aquisicao.pdf. Acesso em: 30 abr 2012.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Censo demográfico 2010. 2010c. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/censo2010/default.shtm. Acesso em: 11 maio 2013.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008/09: Despesas, Rendimentos e Condições de vida. Rio de Janeiro. 2010d. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009/POFpublicacao.pdf. Acesso em: 20 jun 2013.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2002/03: Perfil das despesas no Brasil. Rio de Janeiro, 2007. Disponível em: http://ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2002/default.shtm. Acesso em: 30 abr 2012.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATISTICA – IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2002/03: primeiros resultados. Rio de Janeiro. 2004. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2002/pof20022003,2aed.pdf. Acesso em: 20 jun 2013.

LEVY-COSTA, R. B. et al. Disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil: Distribuição e evolução (1974-2003). Revista Saúde Pública. Vol.39, n.4. São Paulo, 2005. Print version ISSN 0034-8910. Disponível em:

http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0034-89102005000400003&script=sci_arttext. Acesso em 12 mai 2013.

PINHEIRO, L. S.; FONTOURA, N. O. A. Perfil das despesas e dos rendimentos das famílias brasileira sob a perspectiva de gênero. In: SILVEIRA, F. G.; SERVO, L. M. S.; ALMEIDA, T.; PIOLA, S. F. (ORGS.). Gastos e consumos das famílias brasileiras contemporâneas. Brasília: Ipea, 2007. v. 2.

SANTOS, S.; L. BATALHA, M. O. Mudanças nos padrões de consumo alimentar da população das regiões metropolitanas do Brasil – 1995-2003. Disponível em: http://www.sober.org.br/palestra/2/680.pdf. Acesso em: 29 jan 2013.

SILVEIRA, G. F.; BERTASSO, B.; MAGALHÃES, L. C. G. Tipologia socioeconômica das famílias das grandes regiões urbanas brasileiras e seu perfil de gastos Brasília, Outubro, 2003. (IPEA. Texto para Discussão, 983).

SCHLINDWEIN, M. M. Consumo domiciliar de alimentos: influência de fatores socioeconômicos e do custo de oportunidade do tempo da mulher. Dourados, MS: Ed. UFGD, 2014. 119p.

SCHLINDWEIN, M. M. Influência do custo de oportunidade do tempo da mulher sobre o padrão de consumo alimentar das famílias brasileiras. 2006. 118 p. Tese (Doutorado em Economia Aplicada) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2006.

SCHLINDWEIN, M. M.; KASSOUF, A. L. Influência dos Custos de Oportunidade do tempo da mulher sobre o padrão de consumo alimentar no Brasil. Pesquisa e Planejamento Econômico, Rio de Janeiro, v.37, n. 3, p. 489-520, dez. 2007a.

SCHLINDWEIN, M. M.; KASSOUF, A. L. Mudança no padrão do consumo de alimentos tempo-intensivos e de alimentos poupadores de tempo, por região do Brasil. Brasília: Ipea, 2007b. v.2. p. 423-462.

Published

2015-02-18

How to Cite

Schlindwein, M. M., Oliveira, M. de F., & Ostroski, D. A. (2015). Household consumption of food: an analysis for Midwest Region of Brazil. Economia & Região, 2(2), 49–64. https://doi.org/10.5433/2317-627X.2014v2n2p49

Issue

Section

Artigos

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.