Bahia with pepper: a comparative study of the translation of the cuisine of Dona Flor e seus Dois Maridos into French, English and Spanish

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1678-2054.2003v3p52

Keywords:

Cooking, Cultural translation, Jorge Amado

Abstract

This text deals with the translation of elements of Bahian cuisine, in the novel by Jorge Amado Dona Flor e seus Dois Maridos, into Spanish, English and French. The aim is to verify how the dishes, the ingredients and the way of preparing the recipes are transported to the target languages, seeking to detect possible changes that may distort the historical-anthropological-cultural trajectory of the constitution of our people, so easily noticeable through cooking.

Author Biographies

Regina H. M. A. Corrêa, Universidade Estadual de Londrina

PhD in Linguistics and Semiotics from the Universidade de São Paulo. Professor at the Universidade Estadual de Londrina.

Elzimar G. Costa, Universidade Estadual de Londrina

PhD in Neolatine Letters from the FeUniversidade Federal do Rio de Janeiro. Professor at the Universidade Estadual de Londrina.

Rejane J. F. Taillefer, Universidade Estadual de Londrina

PhD in Linguistics from the Universidade de São Paulo. Professor at the Universidade Estadual de Londrina.

Valdirene F. Zorzo, Universidade Estadual de Londrina

Master of Arts from the Universidade de São Paulo. Professor at the Universidade Estadual de Londrina.

References

AMADO, Jorge. 1971. Dona Flor e Seus Dois Maridos. São Paulo: Martins.

AMADO, Jorge. 1988. Dona Flor and Her Two Husbands. Trad. Harriet de Onís. New York: Avon Books.

AMADO, Jorge. 1972. Dona Flor et ses deux maris. Trad. Georgette Tavares-Bastos. Paris, Stock.

AMADO, Jorge. 1975. Doña Flor y Sus Dos Maridos. Trad. Lorenzo Varela. Argentina: Losada.

FREIRE, Gilberto. 1984. Casa Grande e Senzala. Rio de Janeiro: José Olympio.

FERREIRA, Aurélio Buarque de Holanda. 1999. Dicionário Aurélio Eletrônico

Século XXI. Rio de Janeiro: MGB Informática Ltda. & Nova Fronteira.

SENAC. 1995. A Cozinha Baiana. Salvador: Senac/ DN.

Published

2016-03-17

How to Cite

CORRÊA, Regina H. M. A.; COSTA, Elzimar G.; TAILLEFER, Rejane J. F.; ZORZO, Valdirene F. Bahia with pepper: a comparative study of the translation of the cuisine of Dona Flor e seus Dois Maridos into French, English and Spanish. Terra Roxa e Outras Terras: Revista de Estudos Literários, [S. l.], v. 3, p. 52–68, 2016. DOI: 10.5433/1678-2054.2003v3p52. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/terraroxa/article/view/24713. Acesso em: 4 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos