Passion fruit by-product as a substitute for Tifton 85 hay in diets for dairy heifers
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6p2719Palabras clave:
Feeding behavior, Intake, Digestibility, Passion fruit.Resumen
This study was undertaken to examine the intake, nutrient digestibility, protein and energy balance and feeding behavior of dairy heifers fed diets in which Tifton 85 bermuda grass (Cynodon sp) hay was substituted by a passion fruit (Passiflora edulis) by-product. Sixteen Holstein × Zebu crossbred heifers with an average weight of 363.00 ± 27.7 kg were assigned to four treatments represented by diets in which levels of a passion fruit by-product (0, 12, 24 and 36%; dry matter basis) were added as a substitute for Tifton 85 bermuda grass. The intakes of crude protein and ether extract (P > 0.05) rose as the by-product was added to the diets. Nitrogen intake, absorbed nitrogen and urinary nitrogen also increased with the inclusion of the by-product. Passion fruit by-product can be included in diets for dairy heifers up to the level of 36%.Métricas
Citas
AZEVEDO, J. A. G.; VALADARES FILHO, S. C.; PINA, D. S.; DETMANN, E.; VALADARES, R. F. D.; PEREIRA, L. G.; SOUZA, N. K. P.; SILVA, L. F. C. Consumo, digestibilidade total, produção de proteína microbiana e balanço de nitrogênio em dietas com resíduos de frutas para ruminantes. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 40, n. 5, p. 1052-1060, 2011. DOI: 10.1590/S1516-35982011000500017.
AZEVEDO, J. C.; ARAUJO, S. A. C.; ROCHA, N. S.; CARDOSO, A. M.; PANTOJA, L. A.; FATURI, C.; DOMINGUES, F. N. Fruit agribusiness waste as an additive in elephant grass silage. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 4, p. 1987-2000, 2017. DOI: 10.5433/1679-0359.2017v38n4p1987.
BLAXTER, K. L.; CLAPPERTON, J. L. Prediction of the amount of methane produced by ruminants. British Journal Nutrition, Cambridge, v. 19, n. 1, p. 511-522, 1965. DOI: 10.1079/BJN19650046.
BONFÁ, C. S.; CASTRO, G. H. F.; VILELA, S. D. J.; SANTOS, R. A.; EVANGELISTA, A. R.; JAYME, C. G.; GONÇALVES, L. C.; PIRES NETO, O. S.; BARBOSA, J. A. S. Silagem de capim-elefante adicionada de casca de maracujá. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 67, n. 3, p. 801-808, 2015. DOI: 10.1590/1678-4162-7982.
BURGUER, P. J.; PEREIRA, J. C.; QUEIROZ, A. C.; SILVA, J. F. C.; VALADARES FILHO, S. C.; CECON, P. R.; CASALI, A. D. P. Comportamento ingestivo em bezerros holandeses alimentados com dietas contendo diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 1, p. 236-242, 2000. DOI: 10.1590/S1516-3598200000010003.1
CAPPELLE, E. R.; VALADARES FILHO, S. C.; SILVA, J. F. C.; CECON, P. R. Estimativas do valor energético a partir de características químicas e bromatológicas dos alimentos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 30, n. 6, p. 1837-1856, 2001. DOI: 0.1590/S1516-35982001000700022.
CRUZ, B. C. C.; CRUZ, C. L. S.; PIRES, A. J. V.; ROCHA, J. B.; SANTOS, S.; BASTOS, M. P. V. Desempenho, consumo e digestibilidade de cordeiros em confinamento recebendo silagens de capim elefante com diferentes proporções de casca desidratada de maracujá. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 4, p. 1595-1604, 2011. DOI: 10.5433/1679-0359.2011v32n4p1595.
DETMANN, E.; SOUZA, M. A.; VALADARES FILHO, S. C.; QUEIROZ, A. C.; BERCHIELLI, T. T.; SALIBA, E. O. S.; CABRAL, L. S.; PINA, D. S.; LADEIRA, M. M.; AZEVEDO, J. A. G. Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia de Ciência Animal-INCT, Suprema, 2012. 214 p.
FERRARI, R. A.; COLUSSI, F.; AYUB, R. A. Caracterização de subprodutos da industrialização do maracujá-aproveitamento das sementes. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 26, n. 1, p. 101-102, 2004. DOI: 10.1590/S0100-29452004000100027.
FERREIRA, A. C. H.; NEIVA, J. N. M.; RODRIGUEZ, N. M.; LOPES, F. C. F.; LÔBO, R. N. B. Consumo e digestibilidade de silagens de capim-elefante com diferentes níveis de subproduto da agroindústria da acerola. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 41, n. 4, p. 693-701, 2010. DOI: 10.1590/S1806-66902010000400025.
FERREIRA, D. F. Sisvar: a guide for its Bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 38, n. 2, p. 109-112, 2014. DOI: 10.1590/S1413-70542014000200001.
FIGUEIREDO, D. M.; ALMEIDA, J. C. S.; BOARI, C. A.; PAIXÃO, M. L.; SENA, J. A. B.; BARBOSA, J. L.; ORTÊNCIO, M. O.; MOREIRA, K. F. Desempenho, medidas corporais, rendimentos de carcaça e cortes, e qualidade de carne em cordeiros alimentados com resíduos da agroindústria processadora de frutas. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 1, p. 541-556, 2015. DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n1p541.
HALL, M. B. Calculation of non-structural carbohydrate content of feeds that contain non-protein nitrogen. Florida: University of Florida, 2000. A-25 p. (Bulletin, 339).
INSTITUTO BRASILEIRO DE FRUTAS – IBRAF. Panorama da cadeia produtiva de frutas em 2012 e projeções para 2013. São Paulo: IBRAF, 2013. 127 p. Disponível em: www.todafruta.com.br/noticia _anexo_arquivo.php?id=39. Acesso em: 7 nov. 2015.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal. Rio de Janeiro: IBGE, 2017. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/pam/tabelas. Acesso em: 18 set. 2018.
JOBIM, C. C.; CECATO, U.; BRANCO, A. F.; BUMBIERIS JÚNIOR, V. H. Subprodutos da agroindústria na alimentação de bovinos. In: SIMPÓSIO SOBRE MANEJO ESTRATÉGICO DA PASTAGEM, 3., 2006, Viçosa, MG. Anais...Viçosa, MG: UFV; DZO, 2006. p. 329-358.
LIRA JÚNIOR, W. B.; BEZERRA, S. B. L.; PAULA, T. A.; BEELEN, R. N.; AMORIM, P. L.; BEELEN, P. M. G. Características de silagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum) e casca de maracujá in natura. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 70, n. 3, p. 905-912, 2018. DOI: 10.1590/1678-4162-9410.
LOUSADA JÚNIOR, J. E.; NEIVA, J. N. M.; RODRIGUEZ, R. M.; PIMENTEL, J. C. M.; LÔBO, R. N. B. Consumo e digestibilidade de subprodutos do processamento de frutas em ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 34, n. 2, p. 659-669, 2005. DOI: 10.1590/S1516-35982005000200036.
MACEDO, C. A. B.; MIZUBUTI, I. Y.; MOREIRA, F. B.; PEREIRA, E. S.; RIBEIRO, E. L. A.; ROCHA, M. A.; RAMOS, B. M. O.; MORI, R. M.; PINTO, A. P.; ALVES, T. C.; CASIMIRO, T. R. Comportamento ingestivo de ovinos recebendo dietas com diferentes níveis de bagaço de laranja em substituição à silagem de sorgo na ração. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 6, p. 1910-1916, 2007. DOI: 10.1590/S1516-35982007000800027.
MERTENS, D. R. Creating a system for meeting the fiber requirements of dairy cows. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 80, n. 7, p. 1463-1481, 1997. DOI: 10.3168 / jds.S0022-0302 (97) 76075-2.
MERTENS, D. R. Predicting intake and digestibility using mathematical models of ruminal function. Journal Animal Science, Savoy, v. 64, n. 6, p. 1548-1558, 1987. DOI: 10.2527/jas1987.6451548x.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of dairy catlle. 7th ed. Washington: National Academic Press, 2001. 381 p.
PEREIRA, J. C.; CUNHA, D. N. F. V.; CECON, P. R.; FARIA, E. S. Comportamento ingestivo e taxa de passagem de partículas em novilhas leiteiras de diferentes grupos genéticos submetidas a dietas com diferentes níveis de fibra. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 6, p. 2134-2142, 2007. Suplemento. DOI: 10.1590/S1516-35982007000900025.
POLLI, V. A.; RESTLE, J.; SENNA, D. B.; ALMEIDA, S. R. S. Aspectos relativos à ruminação de bovinos e bubalinos em regime de confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 25, n. 5, p. 987-993, 1996.
ROGÉRIO, M. C. P. Valor nutritivo de subprodutos de frutas para ovinos. 2005. Tese (Doutorado em Ciência Animal) - Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte.
ROGÉRIO, M. C. P.; ARAÚJO, G. G. L.; ALVES, M. J.; NEIVA, J. N. M.; COSTA, H. H. A. Resíduos de frutas na alimentação de gado de leite. In: GONÇALVES, L. C.; BORGES, I.; FERREIRA, P. D. S. Alimentos para gado de leite. Belo Horizonte: FEPMVZ, 2009. cap. 6, p. 88-115.
SENA, J. A. B.; VILLELA, S. D. J.; SANTOS, R. A.; PEREIRA, I. G.; CASTRO, G. H. F.; MOURTHE, M. H. F.; BONFÁ, C. S.; MARTINS, P. G. M. A. Intake, digestibility, performance, and carcass traits of rams provided with dehydrated passion fruit (Passiflora edulis f. flavicarpa) peel, as a substitute of Tifton 85 (Cynodon spp.). Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 129, n. 1, p. 18-24, 2015. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2015.05.005.
SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. 3. ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2002. 235 p.
SILVA, J. F. C.; LEÃO, M. I. Fundamentos de nutrição de ruminantes. Piracicaba: Livroceres, 1979. 384 p.
SNIFFEN, C. J.; O’CONNOR, J. D.; VAN SOEST, P. J.; FOX, D. G.; RUSSEL, J. B. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of Animal Science, Champaign, v. 70, n. 11, p. 3562-3577, 1992. DOI: 10.2527/1992.70113562x.
TOGASHI, C. K.; FONSECA, J. B.; SOARES, R. T. R.; GASPAR, A.; DETMANN, E. Composição em ácidos graxos dos tecidos de frangos de corte alimentados com subprodutos de maracujá. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 36, n. 6, p. 2063-2068, 2007. DOI: 10.1590/S1516-35982007000900016.
VALADARES FILHO, S. C.; MAGALHÃES, K. A.; ROCHA JÚNIOR, V. R.; CAPELLE, E. R. Tabelas brasileiras de composição de alimentos para bovinos: CQBAL 2.0. 2. ed. Viçosa, MG: DZO/UFV, 2006. 329 p.
VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2th ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994. 476 p.
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and no starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, Ithaca, v. 74, n. 10, p. 3583-3597, 1991. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2.
WEISS, W. P. Energy prediction equations for ruminant feeds. In: CORNELL NUTRITION CONFERENCE FOR FEED MANUFACTURERS, 61., 1999, Ithaca. Proceedings... Ithaca: Cornell University, 1999. p. 176-185.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2019 Semina: Ciências Agrárias
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial 4.0.
Os Direitos Autorais para artigos publicados são de direito da revista. Em virtude da aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores.
Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação.
As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.