Pasteurization of Brazilian peat for Agaricus brasiliensis cultivation

Authors

  • Nelson Barros Colauto Universidade Paranaense
  • Adriano Reis da Silveira Universidade Estadual Paulista
  • Augusto Ferreira da Eira Universidade Estadual Paulista
  • Giani Andrea Linde Universidade Paranaense

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n4Sup1p1331

Keywords:

Biological efficiency, Flies, Mushroom, Production flush

Abstract

Agaricus brasiliensis is a Brazilian basidiomycete which has been cultivated and consumed around the world as a therapeutic food. Casing layer is one of the most important steps on A. brasiliensis cultivation and European peat is the most used casing layer. Besides the importance of it on mushroom cultivation the peat import could be a risk of exotic organism introduction. Alternative as Brazilian peat is barely used for mushroom growers in Brazil. Thus, the objective of this work was to evaluate Brazilian peat with and without pasteurization as casing layer on A. brasiliensis cultivation. The fungus was previously grown on wheat grains and transferred to a substratum prepared by composted traditional method. After mycelium colonization of the substratum a pasteurized or non pasteurized Brazilian peat (casing layer) was added. It was concluded that pasteurization of the casing layer increases in 30% yield after 65 days of cultivation. There is no difference of yield for pasteurized and non pasteurized casing layer until 30 days of cultivation. An increase of flies is observed in non pasteurized casing layer. The production flush is easily perceived with pasteurized casing layer but not with non pasteurized casing layer.

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Author Biographies

Nelson Barros Colauto, Universidade Paranaense

Possui graduação em Agronomia, mestrado e doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1998) e Warwick University/HRI (Doutorado Sanduíche na Inglaterra). É Professor Titular da Universidade Paranaense desde 2000 e Presidente da CIBio/Unipar/CTNBio desde 2000. Ex-Diretor Executivo de Gestão da Pós-Graduação (2001-2004), Ex-Membro do Conselho Paranaense de Pró-Reitores de Pesquia e Pós-Graduação (2001-2004), de Ex-Chefe do Núcleo de Pesquisa em Ciências Biológicas, Agrárias e Tecnológicas (2004-2006). Atual Coordenador do Mestrado em Biotecnologia Aplicada à Agricultura, desde 2006, na Universidade Paranaense Campus de Umuarama. Atua como consultor "ad hoc" do CNPq, Fundação Araucária, Fundação de Amparo à Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco e Secretaria de Ciência e Tecnologia do Estado do Tocantins. É revisor dos periódicos World Journal of Microbiology and Biotecnology, Brazilian Journal of Microbiology, Semina/UEL, Arquivos de Ciência Veterinária e Zoologia/UNIPAR, Arquivos de Ciência da Saúde/UNIPAR, Publicatio/UEPG, Acta Scientiarum. Agronomy, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Scientia Agricola, Interciencia (Caracas). Ex-Membro da International Society for Mushroom Science ISMS (1998 a 2007). Tem experiência na área de Biotecnologia e Microbiologia Agrícola principalmente nos seguintes temas: Sequenciamento Genômico, Genética de melhoramento de microrganismos, Basidiomicetos, Caracterização e Conservação de Germoplasma.

Adriano Reis da Silveira, Universidade Estadual Paulista

Diretor da Access2b Business.

Augusto Ferreira da Eira, Universidade Estadual Paulista

Universidade Estadual Paulista, Campus de Botucatu.

Giani Andrea Linde, Universidade Paranaense

Universidade Paranaense, Campus de Umuarama.

Published

2011-02-09

How to Cite

Colauto, N. B., Silveira, A. R. da, Eira, A. F. da, & Linde, G. A. (2011). Pasteurization of Brazilian peat for Agaricus brasiliensis cultivation. Semina: Ciências Agrárias, 31(4Sup1), 1331–1336. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2010v31n4Sup1p1331

Issue

Section

Communication

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