Weight gain and morphometric growth of genetically improved tambaqui (Colossoma macropomum)

Autores/as

  • Rebeca Marcos Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Jayme Aparecido Povh Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Darci Carlos Fornari Faculdade La Salle
  • Carlos Antonio Lopes de Oliveira Universidade Estadual de Maringá
  • Ricardo Pereira Ribeiro Universidade Estadual de Maringá
  • Nelson Mauricio Lopera-Barrero Universidade Estadual de Londrina
  • Ruy Alberto Caetano Corrêa Filho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Janessa Sampaio de Abreu Universidade Federal de Mato Grosso
  • Pâmela Juliana Furlan Murari Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2521

Palabras clave:

Genetic improvement of fish, Fish of the Amazon basin, Genetic selection.

Resumen

Weight gain and morphometric growth of the genetically improved tambaqui (Colossoma macropomum) are evaluated. Current assay was carried out on the Fish Farm Experimental Station of the Federal University of Mato Grosso, in the municipality of Santo Antonio de Leverger - MT Brazil. Seven fish families from the breeding program and a control group (not genetically improved) were evaluated. All animals were individually identified with a transmitter-responder label (transponder). Weight gain, overall and standard length, head size, height, width and body perimeter were measured. A completely randomized design was used and comparisons among families and the control group were carried out by Dunnett test at 5% significance level. The genetically improved fish families showed a 14.8% higher weight gain when compared to that of control group. Five out of seven families showed greater weight gain when compared to control group, with the best family exhibiting a 24.8% higher rate. Four families had higher growth in all evaluated morphometric characteristics when compared to control group. Only one family did not differ in any of the evaluated characteristics with regard to the control group.

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Biografía del autor/a

Rebeca Marcos, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Jayme Aparecido Povh, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof. Dr., UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Darci Carlos Fornari, Faculdade La Salle

Prof. Dr., Curso de Agronegócio, Faculdades La Salle, Lucas do Rio Verde, MT, Brasil.

Carlos Antonio Lopes de Oliveira, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Ricardo Pereira Ribeiro, Universidade Estadual de Maringá

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil.

Nelson Mauricio Lopera-Barrero, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Deptº de Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Ruy Alberto Caetano Corrêa Filho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof. Dr., UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Janessa Sampaio de Abreu, Universidade Federal de Mato Grosso

Profª Drª, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil.

Pâmela Juliana Furlan Murari, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR, Brasil.

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Publicado

2016-09-02

Cómo citar

Marcos, R., Povh, J. A., Fornari, D. C., Oliveira, C. A. L. de, Ribeiro, R. P., Lopera-Barrero, N. M., Corrêa Filho, R. A. C., Abreu, J. S. de, & Murari, P. J. F. (2016). Weight gain and morphometric growth of genetically improved tambaqui (Colossoma macropomum). Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2521–2528. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2521

Número

Sección

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