<b>Microbiological characteristics of type A "in nature” 'and pasteurized milk in different points of the processing fluxogram.</b>

Authors

  • Antonio Nader Filho Universidade Estadual Paulista
  • Luiz Augusto do Amaral Universidade Estadual Paulista
  • Daniela Beatriz Léoz Schocken Universidade Estadual Paulista
  • Alessandra Ricardo Dimenstein Universidade Estadual Paulista

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.1998v19n1p21

Keywords:

Milk, Type A milk, Milk mini-processing plant.

Abstract

One hundred twenty samples of raw and pasteurized milk collected from different points of a processing fluxogram in a type A mini processing milk plant were submitted to the countings of mesophylic microorganisms and to the survey of total coliformes, fecal conforms and Staphylococcus aureus. In spite of all analized samples showing to be negative in relation to the survey of S. aureus, the obtained results showed that 78 (75,0%) milk samples collected from the raw milk tank, as well as 6 (25,0%), 8 (33,3%) and 11 (45,3%) pasteurized milk samples collected from the storage tank, balance tank and outflow of the botteeling machine, respectively presented to be out of the legal microbiological standards.

 

Author Biographies

Antonio Nader Filho, Universidade Estadual Paulista

Docente do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Faculdade  e Ciências e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal - SP - Brasil.

Luiz Augusto do Amaral, Universidade Estadual Paulista

Docente do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Faculdade  e Ciências e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal - SP - Brasil.

Daniela Beatriz Léoz Schocken, Universidade Estadual Paulista

Bolsista da FAPESP, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Faculdade  e Ciências e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal - SP - Brasil.

Alessandra Ricardo Dimenstein, Universidade Estadual Paulista

 

Bolsista do CNPq, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, Faculdade  e Ciências e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal - SP - Brasil.

Published

2009-01-29

How to Cite

Nader Filho, A., Amaral, L. A. do, Schocken, D. B. L., & Dimenstein, A. R. (2009). <b>Microbiological characteristics of type A "in nature” ’and pasteurized milk in different points of the processing fluxogram.</b>. Semina: Ciências Agrárias, 19(1), 21–25. https://doi.org/10.5433/1679-0359.1998v19n1p21

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