Associative effect of monensin sodium to virginiamycin on the performance of beef steers in the initial feedlot phase

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2349

Keywords:

Bovine, Feedlot adaptation phase, Food additives, Performance enhancers.

Abstract

The objective was to evaluate the associative effect of monensin sodium to virginiamycin on the performance, dry matter intake, apparent digestibility and ingestive behavior of steers in the initial feedlot phase. The experiment lasted for 30 days, divided into two experimental periods. Thirty-six Angus Nellore steers, non-castrated, with a mean age of 10 months and an average weight of 300 kg, were divided into 18 pens. Animals were assigned to three treatments with six replications each, with the inclusion of the following additives: T1-monensin sodium, dose of 200 mg day-1; T2-monensin sodium, dose of 125 mg day-1 + virginiamycin, dose of 125 mg day-1; and T3-monensin sodium, dose of 200 mg day-1 + virginiamycin, dose of 125 mg day-1. All experimental procedures were previously submitted to the UNICENTRO Committee for Ethics in Animal Experimentation (CEUA), and were approved for execution (Official Letter 021/2019). The combination of monensin sodium with virginiamycin at a dose of 200 mg + 125 mg animal day-1 showed greater (P < 0.05) average daily weight gain (1.919 kg day-1) and better feed conversion (4.27 kg DM kg of weight gain-1) compared to diets with monensin alone (200 mg animal day-1) or monensin combined with virginiamycin (125 mg + 125 mg animal day-1), even with no significant (P> 0.05) difference in DM intake, with a mean value of 7.88 kg animal day-1. Regardless of the isolated or combined supplementation of the additives, no significant differences were detected in the analysis of the feeder and feces scores, ingestive behavior, and rectal temperature or infrared thermography during the evaluation period. The combination of monensin sodium with virginiamycin at 200 mg + 125 mg animal day-1 proved to be efficient in the initial feedlot period, determined by the greater weight gain and better feed conversion observed in this study.

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Author Biographies

Mikael Neumann, Universidade Estadual do Centro Oeste

Prof., Pós-Graduação, Cursos de Agronomia e Ciências Veterinárias, Universidade Estadual Do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Giovanna Bobato Pontarolo, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Colaborador do Núcleo de Produção Animal, NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Fernando Braga Cristo, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Colaborador do Núcleo de Produção Animal, NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Bruno José Venancio, Universidade Estadual do Centro Oeste

Me. em Ciências Veterinárias, Área de Saúde e Produção Animal Sustentável, UNICENTRO, Colaborador do NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Alana Dornelles Manchur, Universidade Estadual do Centro Oeste

Estagiária do NUPRAN, Graduandos do Curso de Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Robson Kyoshi Ueno, Cooperaliança Carnes Nobres

Dr., Cooperaliança Carnes Nobres, Guarapuava, PR, Brasil.

André Martins de Souza, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Colaborador do NUPRAN, Londrina, PR, Brasil.

Eduardo Mateus Moresco, Universidade Estadual do Centro Oeste

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Colaborador do Núcleo de Produção Animal, NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Cherlyson Czelusniak, Universidade Estadual do Centro Oeste

Estagiário do NUPRAN, Graduandos do Curso de Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

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Published

2020-08-07

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Neumann, M., Pontarolo, G. B., Cristo, F. B., Venancio, B. J., Manchur, A. D., Ueno, R. K., Souza, A. M. de, Moresco, E. M., & Czelusniak, C. (2020). Associative effect of monensin sodium to virginiamycin on the performance of beef steers in the initial feedlot phase. Semina: Ciências Agrárias, 41(5supl1), 2349–2364. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2349

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