Forage production and nutritional quality at different development stages of black oat

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n2p647

Keywords:

Avena strigosa, Dry matter degradability, Harvest stage, Winter forage.

Abstract

The present study evaluated the agronomic productive and qualitative traits of black oat (Avena strigosa) forage harvested at different developmental stages for haylage production. This was a 2 x 3 factorial randomized complete block design consisting of six treatments, two stages of development of the crop (vegetative and full vegetative) associated with three harvest seasons, with four replications: T1 - vegetative stage, first cut, when light interception reached values between 90 and 95 %; T2 - vegetative stage with harvest seven days after the first cut; T3 - vegetative stage with harvest fourteen days after the first cut; T4 - full vegetative stage, second cut, when again the light interception reached values between 90 and 95 %; T5 - full vegetative stage with harvest seven days after the second cut; and T6 - full vegetative stage with harvest fourteen days after the second cut. The first cut at the vegetative stage of black oat generated a larger dry biomass production with 2.478 kg ha-1 and a greater participation of green leaves compared to the second cut at the full vegetative stage, as well as the in situ degradability of green leaves and the stem was higher in the first cut. The delay of 7 or 14 days from the ideal harvest time of the black oat forage reduced the nutritional quality. The first cut at the vegetative stage resulted in higher dry biomass production, greater participation of green leaves in the dry matter and better digestibility of green leaves and stem compared to the second cut at the full vegetative stage.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

André Dochwat, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Médico Veterinário, Pós Graduação da Universidade Estadual do Centro-Oeste

Mikael Neumann, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Prof., Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Área de Produção Vegetal e em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Fernando de Souza Sidor, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Graduação em Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Rômulo Silva de Oliveira, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Graduação em Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

André Martins de Souza, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Pós-Graduação em Agronomia, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Daniel Corrêa Plodoviski, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Graduação em Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Cherlyson Czelusniak, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Graduação em Medicina Veterinária, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

References

Association of Official Analytical Chemists International. (1995). Official methods of analysis. 16th ed. Washignton DC: Ed. Arlington, v. 2, 474 p.

Barbosa, R. A., Nascimento, D. N. Jr., Euclides V. P. B., Silva, S. C., Zimmer, A. H., & Torres, R. A. A. Jr. (2007). Capim-tanzânia submetido a combinações entre intensidade e frequência de pastejo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42(3), 329-340. doi: 10.1590/S0100-204X2007000300005

Bolsen, K. K., Ashbell, G., & Weinberg, Z. G. (1996). Silage fermentation and silage additives-Review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9(5), 483-493. doi: 10.5713/ajas.1996.483

Demétrio, J. V., Costa, A. C. T., & Oliveira, P. S. R. (2012). Produção de biomassa de cultivares de aveia sob diferentes manejos de corte. Pesquisa Agropecuária Tropical, 42(2), 198-205. doi: 10.1590/S1983-40632012000200011

Gomes, J. F., & Stumpf, W. Jr. (2001). Intervalos de corte e adubação nitrogenada em Aveia preta EMBRAPA 29 (GAROA). Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, Piracicaba, SP, Brasil, 38.

Grolli, F. L., Gai, V. F., & Oliveira, E. (2012). Matéria seca de aveia em cortes sucessivos. Revista Brasileira de Energias Renováveis, 1(4), 188-196.

Leão, G. F. M., Jobim, C. C., Neumann, M., Santos, S. K., Horst, E. H., & Santos, L. C. (2019). Aspectos produtivos e nutricionais de cereais de inverno em regimes de corte para ensilagem. Archivos de Zootecnia, 68(262), 168-175. doi: 10.21071/az.v68i262.4132

Meinerz, G. R., Olivo, C. J., Fontaneli, R. S., Agnolin, C. A., Fontaneli, R. S., Horst, T.,... Bem, C. M. (2011). Valor nutritivo da forragem de genótipos de cereais de inverno de duplo propósito. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(6):1173-1180. doi: 10.1590/S1516-35982011000600003

Moreira, A. (2017). Manual de adubação e calagem para o estado do Paraná. Curitiba: SBCS/NEPAR. 482 p.

Moreira, G. L. P., Moreira, E. S., Prates, C. J. N., Cardoso Júnior, N. S., Viana, A. E. S., & Lopes, S. C. (2017). Biomass productivity and bromatological composition of forage oat genotypes in Vitória da Conquista, BA. Scientia Plena, 13(3), 1-10. doi: 10.14808/sci.plena.2017.030201

Nocek, J. E. (1988). In situ and other methods to estimate ruminal protein and energy digestibility. Journal Dairy Science, 71(8), 2051-206. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(88)79781-7

Paris, W., Zamarchi, G., Pavinato, P. S., & Martin, T. N. (2015). Qualidade da silagem de aveia preta sob efeito de estádios fenológicos, tamanhos de partícula e pré-murchamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 16(3), 486-498. doi: 10.1590/S1519-99402015000300002

Pedreira, B. C., Pedreira, C. G S., & Silva, S. C. (2007). Estrutura do dossel e acúmulo de forragem de Brachiaria brizantha cultivar Xaraés em resposta a estratégias de pastejo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 42(2), 281-287. doi: 10.1590/S0100-204X2007000200018

Pereira, E. A., Barros, T., Volkman, G. K., Battisti, G. K., Silva, J. A. G., Simioni, C., & Dall’agnol, M. (2012). Variabilidade genética de caracteres forrageiros em Paspalum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 47(10), 1533-1540. doi: 10.1590/S0100-204X2012001000017

Pereira, J. R. A., & Reis, R. A. (2001). Produção de silagem pré-secada com forrageiras temperadas e tropicais. Simpósio sobre Produção e Utilização de Forragens Conservadas, 1, 64-86.

Pott, C. A., Müller, M. M. L., & Bertelli, P. B. (2007). Adubação verde como alternativa agroecológica para recuperação da fertilidade do solo. Revista Ambiência, 3(2), 51-63.

Primavesi, A. C., Primavesi, O., Cantarella, H., & Godoy, R. (2004). Resposta da aveia Branca à adubação em Latossolo Vermelho-Amarelo em dois sistemas de plantio. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(1), 79-86. doi: 10.1590/S1516-35982004000100011

Primavesi, A. C., Primavesi, O., Chinelatto, A., & Godoy, R. (2001). Indicadores de determinação de cortes de cultivares de aveia forrageira. Scientia Agricola, 58(9), 79-89. doi: 10.1590/S0103-90162001000100014

Rodrigues, A. A., & Godoy, R. (2000). Efeito do pastejo restringido em aveia sobre a produção de leite. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 35(3), 551-556. doi: 10.1590/S0100-204X2000000300010

Sbrissia, A. F., Silva, S. C., Matthew, C., Carvalho, C. A. B., Carnevalli, R. A., Pinto, L. F. M.,... Pedreira, C. G. S. (2003). Tiller size/density compensation in grazed Tifton 85 bermudagrass swards. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 38(12), 1459-1468. doi: 10.1590/S0100-204X2003001200013

Silva, D. J., & Queiroz, A. C. (2009). Análise de alimentos, métodos químicos e biológicos. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa. 235 p.

Silva, S. C., & Nascimento, D. Jr. (2007). Avanços na pesquisa com plantas forrageiras tropicais em pastagens: características morfofisiológicas e manejo do pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(1), 121-138. doi: 10.1590/S1516-35982007001000014

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant. Ithaca: Comstock Publishing.

Downloads

Published

2020-03-06

How to Cite

Dochwat, A., Neumann, M., Sidor, F. de S., Oliveira, R. S. de, Souza, A. M. de, Plodoviski, D. C., & Czelusniak, C. (2020). Forage production and nutritional quality at different development stages of black oat. Semina: Ciências Agrárias, 41(2), 647–660. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n2p647

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >>