Nutritive value of improved populations Brachiaria ruziziensis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p323

Keywords:

Animal nutrition. Forage. Vegetable breeding.

Abstract

A low number of Brachiaria ruziziensis (Syn. Urochloa) cultivars available on the market and a lack of information about its forage potential have made it difficult to expand its cultivated area, and have therefore made it necessary to implement a breeding program for this species. Thus, the objective of this work was to evaluate the nutritional value of ten improved populations of Brachiaria ruziziensis (Syn. Urochloa) and two controls (B. ruziziensis cv. Kennedy and B. brizantha cv. Marandu). The experimental design was a randomized block design with three replications in five sections. The data were submitted to analysis of variance in the subdivided plot in which the primary factors were the populations and the secondary cuts. The Tukey test was used at 5% of significance for the comparison of means. The genotypes used came from the third recurrent selection cycle of Embrapa dairy cattle, originating from the interbreeding of clones which had been identified as superior. The height of the cuts was 10 cm in relation to the ground. The material was cut and weighed in the field to obtain the sample weights to determine the nutritional forage value. After drying, the samples were ground in 1 mm sieves for chemical analyzes and in vitro digestibility. The best CP, ADF and NDF levels observed in IV populations (lower levels of ADF and NDF at 93 days of cut interval and lower NDF contents at 35 and 41 days of cut interval), population VI (higher CP content in the interval of 93 days, lower DM content at 64 and 93 days of cut interval, and lower NDF content at 35 and 64 days of cut interval) showed that these populations can be evaluated under grazing even at an advanced maturation stage. The objective of these selections was to evaluate the nutritional value of improved populations of Brachiaria ruziziensis (Syn. Urochloa) in order to obtain more homogeneous populations for implantation of grazing experiments.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luciana Linhares Marcelino, Universidade Federal do Espírito Santo

M.e, Ciências Veterinárias, Centro de Ciências Agrárias, Alegre, Universidade Federal do Espírito Santo, UFES, ES, Brasil.

Gisele Rodrigues Moreira, Universidade Federal do Espírito Santo

Profa. Dra., Centro de Ciências Agrárias e Engenharias, Departamento de Engenharia Rural, UFES, Alegre, ES, Brasil.

Fausto Souza Sobrinho, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Dr. Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, MG, Brasil.

Maria Izabel Vieira de Almeida, Universidade Federal do Espírito Santo

Profa. Dra., UFES, Alegre, ES, Brasil.

Antônio Carlos Cóser, Universidade Federal do Espírito Santo

Dr. Pesquisador Aposentado, EMBRAPA Gado de Leite, Prof. Visitante Nacional Sênior, PVNS, CCA/UFES, Alegre, ES, Brasil

Glaúcio de Mello Cunha, Universidade Federal do Espírito Santo

Prof. Dr., Centro de Ciências Agrárias e Engenharias, UFES, Alegre, ES, Brasil.

Flávio Rodrigo Gandolfi Benites, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pós-Doc, Pesquisador, EMBRAPA Gado de Leite, Juiz de Fora, Brasil.

References

Atroch, E. M. A. C., Soares, A. M., Alvarenga, A. A., & Castro, E. M. (2001). Crescimento, teor de clorofilas, distribuição de biomassa e características anatômicas de plantas jovens de Bauhinia forticata submetidas a diferentes condições de sombreamento. Ciência e Agrotecnologia, 25(4), 853-62.

Carvalho, G. G. P., & Pires, A. J. V. (2008). Organização dos tecidos de plantas forrageiras e suas implicações para os ruminantes. Archivos de Zootecnia, 57(R), 13-28.

Cedeno, J. A. G., Rocha, G. P., Pinto, J. C., Muniz, J. A., & Gomide, E. M. (2003). Efeito da idade de corte na performance de três forrageiras do gênero Cynodon. Ciência e Agrotecnologia, 27(2), 462-70. doi: 10.1590/S1413-70542003000200029

Costa, K. A. P., Oliveira, I. P., Faquin, V., Neves, B. P., Rodrigues, C., & Sampaio, F. M. T. (2007). Intervalo de corte na produção de massa seca e composição químico-bromatológica da Brachiaria brizantha cv. MG-5. Ciência e Agrotecnologia, 31(4), 1197-1202. doi:10.1590/S1413-70542007000400037

Ferreira, R. de P., Botrel, M. de A., Pereira, A. V., & Cruz, C. D. (1999). Avaliação de cultivares de alfafa e estimativas de repetibilidade de caracteres forrageiros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34(6), 995-1002. doi:10.1590/S0100-204X1999000600010

Flores, R. A., Urquiaga, S., Alves, B. J. R., Collier, L. S., Zanetti, J. B., & Prado, R. de M. (2013). Nitrogênio e idade de corte na qualidade da biomassa de capim-elefante para fins agroenergéticos cultivado em Latossolo. Semina: Ciências Agrárias, 34(1), 127-136. doi: 10.5433/1679-0359.2013v34n1p127

Gerdes, L., Werner, J. C., Colozza, M. T., Possenti, R. A., & Schammass, E. A. (2000). Avaliação de características de valor nutritivo das gramíneas forrageiras marandu, setária e tanzânia nas estações do ano. Revista Brasileira de Zootecnia, 29(4), 955-963. doi: 10.1590/S1516-35982000000400003

Hallauer, A. R., Carena, M. J., & Miranda, J. B. (2010). Genética quantitativa na produção de milho. Iowa: Iowa State University Press.

Lédo, F. J. da S., Pereira, A. V., Souza, F., Sobº, Auad, A. M., Jank, L., & Oliveira, J. S. E. (2008). Estimativa de repetibilidade para caracteres forrageiros em Panicum maximum. Ciência e Agrotecnologia, 32(4), 1299 -1303. doi: 10.1590/S1413-70542008000400040

Leng, R. A. (1990). Factors affecting the utilization of “poor-quality” forages by ruminants particularly under tropical conditions. Nutrition Research Review, 3(3), 277-303. doi: 10.1079/NRR19900016

Leonel, F. P., Pereira, J. C., Costa, M. G., Marco, P., Jr., Silva, C. J., & Lara, L. A. (2009a). Consórcio capim-braquiária e milho: comportamento produtivo das culturas e características nutricionais e qualitativas das silagens. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 166-176. doi: 10.1590/S1516-35982009000100021

Leonel, F. P., Pereira, J. C., Costa, M. G., Marco, P., Jr., Silva, C. J., Lara, L. A, & Queiroz, A. C. (2009b). Comportamento produtivo e características nutricionais do capim-braquiária cultivado em consórcio com milho. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(1), 177-189. doi: 10.1590/S1516-35982009000100022

Michael, T. P., Mockler, T. C., Breton, G., Mcentee, C., Byer, A., Trout, J. D.,... Chory, J. (2008). Network pipeli discovery ne elucidates conserved time-ofday-specific cis-regulatory modules. Plos Genetic, 41(4). doi: 10.1371/journal.pgen.0040014

Minson, D. J. (1990). Forage in ruminant nutrition. London: Academic Press.

Norton, B. W. (1982). Differences between species in forrage quality. nutritional limits to animal production from pastures. Wallingford: Farnham Royal, Commonwealth Agricultural Bureaux. doi: 10.1177/003072708301200413

Nussio, L. G., Campos, F. P., Paziani, S. F., & Santos, F. A. P. (2002). Volumosos suplementares: estratégias de decisão e utilização. Anais do Simpósio sobre Forragicultura e Pastagens. Temas em evidência, Lavras, MG, Brasil, VIII, Lavras: UFLA.

Nussio, L. G., Manzano, R. P., & Pedreira, C. G. S. (1998). Valor alimentício em plantas do gênero Cynodon. Anais do Simpósio sobre manejo de pastagem. Piracicaba: FEALQ/ESALQ.

Santos, P. M., Primavesi, O. M., & Bernardi, A. C. de C. (2010). Adubação de pastagens. In A. V. Pires. (Ed.). Anais do Simpósio Bovinocultura de corte (pp. 459-471). Piracicaba: FEALQ.

Santos, M. E. R., Fonseca, D. M., Braz, T. G. D., Silva, S. P., Gomes, V. M., & Silva, G. P. (2011). Características morfogênicas e estruturais de perfilhos de capim-braquiária em locais do pasto com alturas variáveis. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(3), 535-542. doi:10.1590/S1516-35982011000300010

Serrão, E. A., & Simão, M., Neto. (1971). Informações sobre duas espécies de gramíneas forrageiras do gênero Brachiaria na Amazônia: Brachiaria decumbes. Stapf e Brachiaria ruziziensis Germain Everaed. Boletim do Instituto de Pesquisa Experimental Agropecuária do Norte, 1(1), 1-31.

Shimoya, A., Pereira, A. V., Ferreira, R. de P., Cruz, C. D., & Carneiro, P. C. S. (2002). Repetibilidade de características forrageiras do capim-elefante. Scientia Agricola, 59(2), 227-234. doi:10.1590/S0103-90162002000200004

Souza, F. de Sobº, Lédo, F. J. da S., Pereira, A. V., Botrel, M. A., Evangelista, A. R., & Viana, M. C. M. (2004). Estimativas de repetibilidade para produção de matéria seca em alfafa. Ciência Rural. 34(2), 531-537. doi: 10.1590/S0103-84782004000200030

Souza, F. de Sobº, Lédo, F. J. S., Koop, M. M., Pereira, A. V., & Souza, F. F. (2009). Melhoramento de gramíneas forrageiras na VII Simpósio de forragicultura e pastagem. Lavras: Embrapa Gado de Leite.

Tilley, J. M. A., & Terry, R. A. (1963). A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal of the British and Grasslands Society, l8(1), 104-111. doi: 10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x

Valle, C. B., Macedo, M. C. M., Euclides, V. P. B., Jank, L., & Resende, R. M. S. (2013). Gênero brachiaria plantas forrageiras. Viçosa: Editora UFV.

Van Soest, P. J. (1965). Symposium on factors influencing the voluntary intake of herbage by ruminants: voluntary intake relation to chemical composition and digestibility. Journal of Animal Science, 24(3), 834-844. doi: 10.2527/jas1965.243834x

Downloads

Published

2020-01-10

How to Cite

Marcelino, L. L., Moreira, G. R., Souza Sobrinho, F., Almeida, M. I. V. de, Cóser, A. C., Cunha, G. de M., & Benites, F. R. G. (2020). Nutritive value of improved populations Brachiaria ruziziensis. Semina: Ciências Agrárias, 41(1), 323–334. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p323

Issue

Section

Articles

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.