Levels of protected lysine and methionine in the diet of lambs: nutritional parameters and protein metabolites

Authors

  • Carolina Moreira Araújo Universidade Federal de Uberlândia
  • Gilberto de Lima Macedo Junior Universidade Federal de Uberlândia
  • Karla Alves Oliveira Universidade Federal de Uberlândia
  • Adriana Lima Silva Universidade Federal de Uberlândia
  • Marco Túlio Santos Siqueira Universidade Federal de Uberlândia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3709

Keywords:

Nitrogen, Sheep, Protein, Ruminants, Urea.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effect of inclusion of different levels of protected lysine and methionine on the nutritional parameters and protein metabolites of lambs. The experiment was carried out at the Capim Branco Experimental Farm, at Uberlândia Federal University, during the months of September and October 2016. Five blood lambs ½ Dorper × ½ Santa Inês, approximately eight months old and with an average weight of 50 kg, were distributed in a Latin square scheme 5 × 5 (five treatments and five replicates). The treatments consisted of the inclusion in the diet of different levels of lysine and methionine protected from ruminal degradation (MicroPEARLS LM®): 0 g, 8 g, 16 g, 24 g, and 32 g. The diet was composed of corn silage and concentrate in a ratio of 30V:70C. The experiment was divided into five phases. Each phase had a duration of fifteen days (ten days of adaptation of the animals to the experimental diets and five days of data collection). The animals were kept in individual metabolic cages. A digestibility assay was performed to determine the apparent dry matter intake and digestibility (DMI/DDMI), nitrogen balance, and protein metabolites. The DMI (kg day-1) and in relation to the metabolic weight presented a positive linear equation, and was highest for the treatment with 32 g of amino acids, as well as the ingested nitrogen and nitrogen balance, being positive in all treatments. There was no difference (P > 0.05) in the DDMI. The crude protein and urea concentrations remained above the recommended levels and the concentration of creatinine remained below the recommended level. The inclusion of protected amino acids up to 32 g increases DMI and urinary nitrogen excretion without negatively affecting digestibility. The protein metabolism was altered, without causing damage to the performance of the animals.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Carolina Moreira Araújo, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Universidade Federal de Uberlândia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Gilberto de Lima Macedo Junior, Universidade Federal de Uberlândia

Prof. Dr., UFU, Faculdade de Medicina Veterinária, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Uberlândia, MG, Brasil.

Karla Alves Oliveira, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Adriana Lima Silva, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Marco Túlio Santos Siqueira, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

References

ALVES, D. Nutrição aminoacídica de bovinos. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v. 10, n. 3, p. 265-271, 2004. DOI: 10.18539/cast.v10i3.956

ANTONGIOVANNI, M.; ACCIAIOLI, A.; FRANCI, O.; PONZETTA, M. P.; PUGLIESE, C.; BUCCIONI, A.; BADII, M. Field bean (Vicia faba var. minor) as a protein feed for growing lambs with and without protected lysine and methionine supplementation. Italian Journal of Animal Science, Bologna, v. 1, n. 1, p. 229-238, 2002. DOI: 10.4081/ijas.2002.229

BERCHIELLI, T. T.; PIRES, A. V.; OLIVEIRA, S. G. Nutrição de ruminantes. Jaboticabal: Funep, 2006. 583 p.

CONTRERAS, P.; WITTWER, F.; BÖHMWALD, H. Uso dos perfís metabólicos no monitoramento nutricional dos ovinos. In: GONZÁLEZ, F. H. D.; BARCELLOS, J. O.; OSPINA, H.; RIBEIRO, L. A. O. (Ed.). Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nuricionais. Porto Alegre: Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2000. p. 75-88.

GERON, L. J. V.; COSTA, F. G.; SANTOS, R. H. E.; GARCIA, J.; MACHADO, R. J. T.; SILVA, M. I. L.; ZEOULA, L. M.; SILVA, D. A. Balanço de nitrogênio em cordeiros alimentados com rações contendo diferentes teores de concentrado. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 3, p. 1609-1622, 2015. DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n3p1609

GONZÁLEZ, F. H. D.; CONCEIÇÃO, T. R.; SIQUEIRA, A. J. S.; LA ROSA, V. L. Variações sanguíneas de ureia, creatinina, albumina e fósforo em bovinos de corte no Rio Grande do Sul. A Hora Veterinária, Porto Alegre, v. 20, n. 1, p. 59-62, 2000.

GONZÁLEZ, F. H. D.; SILVA, S. C. Introdução à bioquímica clínica veterinária. Porto Alegre: Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2006. 357 p.

GUIMARÃES JÚNIOR, R.; GONÇALVES, L. C.; PEREIRA, L. G. R.; PIRES, D. A. de A.; RODRIGUES, J. A. S.; MIRANDA, K. L.; ARAÚJO, V. L. Balanço de nitrogênio em ovinos alimentados com silagens de três genótipos de milheto Pennisetum glaucum (L.) R. Br. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 44., 2007, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: SBZ, 2007. 1 CD-ROM.

HAN, I. K.; HA, J. K.; LEE, S. S.; KO, Y. G.; LEE, H. S. Effect of supplementing rúmen-protected lysine and methionine on ruminal 21 characteristics and nutrient digestibility in sheep. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, Seoul, v. 9, n. 2, p. 223-229, 1996. DOI: 10.5713/ajas.1996.223

HARPER, H. A.; RODWELL, V. W.; MAYES, P. A. Manual de química fisiológica. 5. ed. São Paulo: Atheneu. 1982. 736 p.

KANEKO, J. J.; HARVEY, J. W.; BRUSS, M. L. Clinical biochemistry of domestic animals. 6. ed. San Diego: Academic Press. 2008. 916 p.

MARTIN, A. K.; BLAXTER, K. L. The energy cost of urea synthesis in sheep. In: BLAXTER, K. L. (Ed.). Energy metabolism. London: Academic Press, 1965. p. 83-91.

MAYNARD, L. A.; LOOSLI, B. S.; HINTZ, H. F.; WARNER, R. G. Nutrição animal. 3. ed. Rio de Janeiro: Freitas Bastos, 1984. 726 p.

MERTENS, D. R. Regulation of forage intake. In: FAHEY JUNIOR, G. C. (Ed.). Forage quality, evaluation and utilization. Madison: American Society of Agronomy, 1994. p. 450-493.

MORENO, G. M. B.; SOBRINHO, A. G. S.; LEÃO, A. G.; LOUREIRO, C. M. B.; PEREZ, H. L.; ROSSI, R. C. Desempenho, digestibilidade e balanço de nitrogênio em cordeiros alimentados com silagem de milho ou cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, Brasília, v. 39, n. 4, p. 853-860, 2010. DOI: 10.1590/S1516-35982010000400022

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of small ruminants. Washington, D. C: National Academy Press, 2007. 384 p.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Ruminant nitrogen usage. Washington: National Academy Press, 1985. 138 p.

POLAN, C. E. Dietary protein and microbial protein contribution. Journal of Nutrition, Pennsylvania, v. 18, n. 2, p. 242-248, 1988. DOI: 10.1093/jn/118.2.242

RIBEIRO, K. G.; GARCIA, R.; PEREIRA, O. G.; VALADARES FILHO, S. de C.; CECON, P. R. Eficiência microbiana, fluxo de compostos nitrogenados no abomaso, amônia e pH ruminais em bovinos recebendo dietas contendo feno de capim-Tifton 85 de diferentes idades de rebrota. Revista Brasileira de Zootecnia, Brasília, v. 30, n. 2, p. 581-588, 2001. DOI: 10.1590/S1516-35982001000200038

SANTOS, F. A. P.; MACEDO, F. L.; CHAGAS, L. J. Aplicação do conceito de proteína ideal para bovinos leiteiros. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BOVINOCULTURA DE LEITE, 3., 2017, Viçosa, MG. Anais... Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2017. p. 301-334.

SCHWAB, C. G.; BOUCHER, S. E.; SLOAN, B. K. Metabolizable protein and amino acid nutrition of the cow: Where are we in 2007. In: ANNUAL MINNESOTA NUTRITION CONFERENCE, 68., 2007, Minnesota. Proceedings… Minnesota, 2007. p. 121-138.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. de. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV, 2002. 235 p.

WITTWER, F. Diagnóstico dos desequilíbrios metabólicos de energia em rebanhos bovinos. In: GONZÁLEZ, F. H. D.; BARCELLOS, J. O.; OSPINA, H.; RIBEIRO, L. A. O. (Ed.). Perfil metabólico em ruminantes: seu uso em nutrição e doenças nutricionais. Porto Alegre: Gráfica da Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2000. p. 9-22.

ZEOULA, L. M.; FERELI, F.; PRADO, I. N.; GERON, L. J. V.; CALDAS NETO, S. F.; PRADO, O. P. P. P.; MAEDA, E. M. Digestibilidade e balanço de nitrogênio de rações com diferentes teores de proteína degradável no rúmen e milho moído como fonte de amido em ovinos. Revista Brasileira de Zootecnia, Brasília, v. 35, n. 5, p. 2179-2186, 2006. DOI: 10.1590/S1516-35982006000700039

Downloads

Published

2019-10-16

How to Cite

Araújo, C. M., Macedo Junior, G. de L., Oliveira, K. A., Silva, A. L., & Siqueira, M. T. S. (2019). Levels of protected lysine and methionine in the diet of lambs: nutritional parameters and protein metabolites. Semina: Ciências Agrárias, 40(6Supl3), 3709–3718. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3709

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>