Productive parameters of growing lambs fed an extruded ration with different roughage: concentrate ratios

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3641

Keywords:

Biometry, Extrusion, Nutrition, Ovis aries.

Abstract

Feed consumption has a great influence on the growth and performance of animals since the intake of dry matter supplies the quantity of nutrients that are necessary to meet the maintenance and production requirements of these animals. The objective of this study was to evaluate the dry matter intake, body growth, weight gain and carcass characteristics (by ultrasonography) of lambs fed an extruded ration at different roughage (R): concentrate (C) ratios. Thirty mixed race (Santa Inês x Dorper) lambs, aged 3 months and with an average weight of 20 kg, were used. The treatments consisted of an extruded ration in 30R:70C and 70R:30C ratios, completely randomised to 2 treatments and 15 replicates. The means of the variables were evaluated using a Tukey test and a regression at the 5% significance level. Dry matter intake (DMI), weight gain, body growth, evaluated through biometric measurements, and carcass characteristics, evaluated by ultrasonography, were assessed. There was a reduction of DMI in relation to body weight during the experimental period, with lower DMI amongst the animals in the 30R:70C treatment. There was a quadratic effect for the growth variables hindlimb height, forelimb height, body length, thoracic and barrel circumference over time, indicating that the animals presented adequate body growth, with intense development during the experimental period and stabilisation at the end of the experiment. There was no difference in the animals' weight gain, with an average daily gain of 182.79 g day-1. There was a difference in carcass characteristics throughout the evaluation period, with a larger loin eye area, body condition score and subcutaneous fat thickness at the end of the experimental period. The use of an extruded ration with a 30% roughage and 70% concentrate ratio promotes better feed efficiency in lambs, since it achieved the same weight gain and body development with lower dry matter intake.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Karla Alves Oliveira, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Universidade Federal de Uberlândia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Gilberto de Lima Macedo Júnior, Universidade Federal de Uberlândia

Prof. Dr., UFU, Faculdade de Medicina Veterinária, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, Uberlândia, MG, Brasil.

Carolina Moreira Araújo, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Marco Tulio Santos Siqueira, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Maria Júlia Pereira de Araújo, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

Thauane Ariel Valadares de Jesus, Universidade Federal de Uberlândia

Discente, Curso de Graduação em Zootecnia, UFU, Uberlândia, MG, Brasil.

References

BELTRAME, R. T.; FERNANDES, D. R.; QUIRINO, C. R. Utilização do ultras-som em tempo real na avaliação da carcaça de pequenos ruminantes. Publicações em Medicina Veterinária e Zootecnia, Londrina, v. 5, n. 3, p. 1-13, 2011.

CARDOSO, G. E. Engorda de bovinos em confinamento. Campo Grande: EMBRAPA Gado de Corte, 1996. 36 p.

CARTAXO, F. Q.; SOUSA, W. H.; COSTA, R. G.; CEZAR, M. F.; PEREIRA FILHO, J. M.; CUNHA, M. G. G. Características quantitativas da carcaça de cordeiros de diferentes genótipos submetidos a duas dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, Piracicaba, v. 40, n. 10, p. 2220-2227, 2011. DOI: 10.1590/S1516-35982011001000023

CARVALHO, S.; BROCHIER, M. A.; PIVATO, J.; TEIXEIRA, R. C.; KIELING, R. Ganho de peso, características da carcaça e componentes não-carcaça de cordeiros da raça Texel terminados em diferentes sistemas alimentares. Ciência Rural, v.37, n.3, p.821-827, 2007. DOI: 10.1590/S0103-84782007000300034

CONRAD, H. R.; WEISS, W. P.; ODWONGO, W. O.; SHOCKEY, W. L. Estimating net energy lactation from components of cell solubles and cell walls. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 67, n. 2, p. 427-436, 1984. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(84)81320-X

GESUALDI JÚNIOR, A.; PAULINO, M. F.; VALADARES FILHOS, S. C.; SILVA, J. F. C.; VELOSO, C. M.; CECON, P. R. Níveis de concentrado na dieta de novilhos F1 Limousin x Nelore: consumo, conversão alimentar e ganho de peso. Revista Brasileira de Zootecnia, Piracicaba, v. 29, n. 5, p. 1458-1466, 2000. DOI: 10.1590/S1516-35982000000500026

KRUSKAL, W. H.; WALLIS, W. A. Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal American Statistical Association, New York, v. 47, n. 260, p. 583-621, 1952. DOI: 10.1080/01621459.1952.10483441

LUCHIARI FILHO, A. Pecuária da carne bovina. São Paulo: A. Luchiari Filho, 2000. 134 p.

MARQUES, A. V. S. M.; COSTA, R. G.; SILVA, A. M. A.; PEREIRA FILHO, J. M.; LIRA FILHO, G. E.; SANTOS, N. M. Feno de flor de seda (Calotropis procera SW) em dietas de cordeiros Santa Inês: biometria e rendimento dos componentes não-constituintes da carcaça. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Recife, v. 3, n. 1, p. 85-89, 2008. DOI: 10.5039/agraria.v3i1a296

MCMANUS, C.; PAIM, T. P.; LOUVANDINI, H.; DALLAGO, B. S. L.; DIAS, L. T.; TEIXEIRA, R. A. Avaliação ultrassonográfica da qualidade de carcaça de ovinos Santa Inês. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 14, n. 1, p. 8-16, 2013. DOI: 10.5216/cab.v14i1.12336

MERTENS, D. R. Predicting intake and digestibility using mathematical models of ruminal function. Journal of Dairy Science, Champaign, v. 64, n. 5, p. 1548-1558, 1987. DOI: 10.2527/jas1987.6451548x

MONTEIRO, C. D.; BICUDO, S. D.; TOMA, H. S. Puberdade em fêmeas ovinas. Publicações em Medicina Veterinária e Zootecnia, Londrina, v. 4, n. 21, art. 856, p. 1-19, 2010.

MORENO, G. M. B.; SILVA SOBRINHO, A. G.; LEÃO, A. G.; OLIVEIRA, R. V.; YOKOO, M. J. I.; SOUSA JÚNIOR, S. C.; PEREZ, H. L. Características morfológicas in vivo e da carcaça de cordeiros terminados em confinamento e suas correlações. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 11, n. 3, p. 888-902, 2010.

MURTA, R. M.; CHAVES, M. A.; SILVA, F. V.; BUTERI, C. B.; FERNANDES, O. W. B.; SANTOS, L. X. Ganho em peso e características da carcaça de ovinos confinados alimentados com bagaço de cana hidrolisado com óxido de cálcio. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 10, n. 2, p. 438-445, 2009.

NACIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids. Washington: National Academy Press, 2007. 384 p.

OLIVEIRA, B. C.; CAETANO, G. A. O.; CAETANO JÚNIOR, M. B.; MARTINS, T. R.; OLIVEIRA, C. B. Mecanismos reguladores de consumo em bovinos de corte: Fatores físicos, fatores químicos, fatores psicogênicos, ingestão de água. Revista Eletrônica Nutritime, Viçosa, MG, v. 14, n. 4, p. 6066-6075, 2017.

OSÓRIO, J. C. S.; OSÓRIO, M. T. M. Produção de carne ovina: técnicas de avaliação in vivo e na carcaça. 2. ed. Pelotas: Universidade Federal de Pelotas, 2005. 82 p.

PINHEIRO, R. S. B.; SILVA SOBRINHO, A. G.; MARQUES, C. A. T.; YAMAMOTO, S. M. Biometria in vivo e da carcaça de cordeiros confinados. Archivos de Zootecnia, Córdoba, v. 56, n. 216, p. 955-958, 2007.

POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G.; BARROS, C. S.; MORAES, A.; FERNANDES, M. A. M.; PIAZZETTA, H. L. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, Piracicaba, v. 37, n. 4, p. 666- 673, 2008. DOI: 10.1590/S1516-35982008000400012

RIBEIRO, T. M. D.; MONTEIRO, A. L. G.; PRADO, O. R.; NATEL, A. S.; SALGADO, J. A.; PIAZZETTA, H. L.; FERNANDES, S. R. Desempenho e características das carcaças de cordeiros em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 10, n. 2, p. 366-378, 2009.

ROKEY, G. J.; PLATTNER, B.; SOUZA, E. M. Feed extrusion process description. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 39, p. 510-518, 2010. Suplement Special. DOI: 10.1590/S1516-35982010001300055

RUSSEL, A. J. F.; DONEY, J. M.; GUNN, R. G. Subjective assessment of body fat in live sheep. Journal Agricultural Science, Toronto, v. 72, n. 3, p. 451-454, 1969. DOI: 10.1017/S0021859600024874

SILVA SOBRINHO, A. G. Body composition and characteristics of carcass from lambs of different genotypes and ages at slaughter. 1999. Report (Post Doctorate in Sheep Meat Production) - Massey University, Palmerston North.

SILVA, M. F. L.; SANTOS, L.; CHOUPINA, A. A extrusão em tecnologia alimentar: tipos, vantagens e equipamentos. Revista de Ciências Agrárias, Lisboa, v. 38, n. 1, p. 3-10, 2015. DOI: 10.19084/rca.16862

SILVA, S. N. Crescimento e desenvolvimento de ovinos da raça Santa Inês. 2017. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga.

SOUZA, D. S.; SILVA, H. P.; CARVALHO, J. M. P.; MELO, W. O.; MONTEIRO, B. M.; OLIVEIRA, D. R. Desenvolvimento corporal e relação entre biometria e peso de cordeiros lactantes da raça Santa Inês criados na Amazônia. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 66, n. 6, p. 1787-1794, 2014. DOI: 10.1590/1678-7364

VAN SOEST, P. J. Nutritional ecology of the ruminant. 2th ed. Ithaca: Cornell University Press, 1994. 476 p.

ZANINE, A.; MACEDO JÚNIOR, G. L. Importância do consumo da fibra para nutrição de ruminantes. Revista Eletrônica de Veterinária, Andalucia, v. 7, n. 2, p. 1-11, 2006.

Downloads

Published

2019-10-16

How to Cite

Oliveira, K. A., Macedo Júnior, G. de L., Araújo, C. M., Siqueira, M. T. S., Araújo, M. J. P. de, & Jesus, T. A. V. de. (2019). Productive parameters of growing lambs fed an extruded ration with different roughage: concentrate ratios. Semina: Ciências Agrárias, 40(6Supl3), 3641–3652. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n6Supl3p3641

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>