Staphylococci: colonies morphological caracteristics, coagulase and EEA production colected from cooled raw milk samples

Authors

  • Elsa Helena Walter de Santana Universidade Estadual de Londrina
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina
  • Tereza Cristina R. M. de Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Luciane B. de Moraes Universidade Estadual de Londrina
  • Ronaldo Tamanini Universidade Estadual de Londrina
  • Wladimir P. Silva Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n4p639

Keywords:

Milk, Staphylococci, Toxic infection, Coagulase.

Abstract

The stories of food poisoning from staphylococci, mainly by S. aureus, are frequently associates to the ingestion of food with 100 ng of enterotoxin/g or mL. The production of enterotoxin using staphylococci is strongly associated with the production of coagulase. In this paper, milk samples of 51 milk properties in Londrina (RS) and 50 in Pelotas had been evaluated. All the 101 samples had presented counts of coagulase positive staphylococci (CPS). From 552 colonies studied, 256 were CPS where 60% of the colonies were typical in Baird Parker agar and, from 296 coagulase negative staphylococcus (CNS), in mean, 60% were atypical colonies. Due to the enterotoxigenic capacity, were tested 109 CPS, being 5,5% (6) positive and 18 CNS where 1 (5,5%) were positive. The frequency of CPS EEA (5,5%) producer was similar of the CNS. There is a wide milk contamination with CPS, where, a big part (40%) of the atypical colonies is coagulase producers.

Author Biographies

Elsa Helena Walter de Santana, Universidade Estadual de Londrina

Pós Graduação em Ciência Animal(Departamento de Ciências Agrárias)- Universidade Estadual de Londrina.

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Professora do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, atua na área inspeção de Produtos de Origem Animal, Universidade Estadual de Londrina.

Tereza Cristina R. M. de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Professora do departamento de Tecnologia de Alimentos e Medicamentos, Universidade Estadual de Londrina.

Luciane B. de Moraes, Universidade Estadual de Londrina

Pós Graduação em Ciência Animal (Departamento de Ciências Agrárias)- Universidade Estadual de Londrina.

Ronaldo Tamanini, Universidade Estadual de Londrina

Pós Graduação em Ciência Animal (Departamento de Ciências Agrárias)- Universidade Estadual de Londrina.

Wladimir P. Silva, Universidade Federal de Pelotas

Departamento de Ciência e Tecnologia Agroindustrial, Universidade Federal de Pelotas.

Published

2006-07-30

How to Cite

Santana, E. H. W. de, Beloti, V., Oliveira, T. C. R. M. de, Moraes, L. B. de, Tamanini, R., & Silva, W. P. (2006). Staphylococci: colonies morphological caracteristics, coagulase and EEA production colected from cooled raw milk samples. Semina: Ciências Agrárias, 27(4), 639–646. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2006v27n4p639

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