Characterization of forage and extrusa clones dwarf elephant grass under rotational stocking

Authors

  • Tatiana Pires Pereira Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Elisa Cristina Modesto Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Ludmila Lacerda Campana Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Carlos Augusto de Miranda Gomide Embrapa Gado de Leite
  • Domingos Sávio Campos Paciulo Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Delci de Deus Nepomuceno ESALQ
  • Carlos Augusto Brandão de Carvalho Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Mirton José Frota Morenz Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • João Carlos de Carvalho Almeida Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2635

Keywords:

Bit, Light interception, Esophageal extrusa, Nutritive value.

Abstract

The objective of this trial was to evaluate the behavior ingestive of crossbred heifers and chemical characteristics of the material from two clones of dwarf elephant grass (BRS Kurumi ‘and CNPGL 01/03/00) submitted to different management strategies through sampling of forage (whole plant extrusa and manual hand plucking. The experiment was conducted at Embrapa Dairy Cattle, Coronel Pacheco, MG. We used a completely randomized design with factorial (2x2x2) with three replications. The treatments consisted of two clones of elephant grass (BRS Kurumi ‘and CNPGL 01/03/00), two light interception at the entrance of the animals (90 and 95%) and two heights of post-grazing residue (30 and 50 cm) with three replications. The chemical analysis showed that the methodology manual grazing simulation enables an acceptable estimate of the forage selected by grazing animals and the sampling of the whole plant is not selected by the animal diet. To harvest extrusa rate evaluation and mass bit, fractions and chemical composition of the plant of the ingested material was taken. Characteristics, structural and nutritional value of clone BRS ‘Kurumi’ facilitated greater forage intake by the animal, suggesting its use in grazing systems.

Author Biographies

Tatiana Pires Pereira, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Elisa Cristina Modesto, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFRRJ, Seropédica, RJ.

 

Ludmila Lacerda Campana, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Carlos Augusto de Miranda Gomide, Embrapa Gado de Leite

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA, Juiz de Fora, MG.

Domingos Sávio Campos Paciulo, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA, Juiz de Fora, MG.

Delci de Deus Nepomuceno, ESALQ

Médico Veterinário Autônomo, Dr. em Ciência Animal e Pastagem, ESALQ, SP.

Carlos Augusto Brandão de Carvalho, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof., Instituto de Zootecnia, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Mirton José Frota Morenz, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA, Juiz de Fora, MG.

João Carlos de Carvalho Almeida, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof., Instituto de Zootecnia, UFRRJ, Seropédica, RJ.

Published

2014-11-05

How to Cite

Pereira, T. P., Modesto, E. C., Campana, L. L., Gomide, C. A. de M., Paciulo, D. S. C., Nepomuceno, D. de D., … Almeida, J. C. de C. (2014). Characterization of forage and extrusa clones dwarf elephant grass under rotational stocking. Semina: Ciências Agrárias, 35(5), 2635–2648. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n5p2635

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>