Antagonistic activity against Listeria monocytogenes and Escherichia coli from lactic acid bacteria isolated from raw milk

Autores

  • Ronaldo Tamanini Universidade Estadual de Londrina
  • Vanerli Beloti Universidade Estadula de Londrina
  • Livia Cavaletti Correa da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Henrique Lopes da Angela Universidade Estadual de Londrina
  • Alberto Koji Yamada Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Paula Pavão Battaglini Universidade Estadual de Londrina
  • Rafael Fagnani Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Amorim Monteiro Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n5p1877

Palavras-chave:

Dairy microbiology, Lactic acid bacteria, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Antagonism.

Resumo

Lactic Acid Bacteria (LAB) are naturally detected in several foods and can be important on pathogens control. Through production of numerous antimicrobial substances, LAB can inhibit microorganisms such as Listeria monocytogenes and Escherichia coli. Aiming to verify the presence of L. monocytogenes, enumerate E. coli and LAB, and verify the antagonistic activity of isolated LAB against L. monocytogenes and E. coli, samples of raw milk were collected from 45 dairy farms from Agreste region of Pernambuco. For L. monocytogenes detection VIDAS Listeria (bioMeriex) system was used while E. coli was enumerated by PetrifilmTM EC (3M) after incubation at 35oC for 48 hours. For LAB enumeration, samples were diluted in MRS broth, distributed in PetrifilmTM AC (3M) plates and incubated at 30°C for 72 hours in microaerophilic conditions. Antagonism of 671 LAB isolates was determined through spot-on-the-lawn modified methodology using L. monocytogenes ATCC 7644 and E. coli ATCC 25922 as targets. L. monocytogenes was not detected in any milk sample. E. coli counts varied from < 103 to 1.3 x 105 CFU/mL. LAB counts varied from 11.1 x 104 to 9.9 x 106 CFU/mL. When LAB isolates were tested for antagonistic activity against L. monocytogenes, 549 (81.8%) samples were positive, from which 410 (61.1%) showed total inhibition and 139 (20.7%) partial inhibition. Concerning E.coli, 258 (38.5%) isolates showed antagonistic activity, all with partial inhibition. High counts of E. coli and total coliforms found indicate poor hygienic conditions during obtainment of milk. In addition the elevated frequency of LAB inhibitory to L. monocytogenes could explain the absence of this pathogen in milk samples studied.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Ronaldo Tamanini, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Vanerli Beloti, Universidade Estadula de Londrina

Profª do Deptº de Medicina Veterinária, UEL, Londrina, PR.

Livia Cavaletti Correa da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Henrique Lopes da Angela, Universidade Estadual de Londrina

Médico Veterinário Residente, UEL, Londrina, PR.

Alberto Koji Yamada, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Ana Paula Pavão Battaglini, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Rafael Fagnani, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Alexandre Amorim Monteiro, Universidade Estadual de Londrina

Discente do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina-PR.

Downloads

Publicado

2012-10-30

Como Citar

Tamanini, R., Beloti, V., Silva, L. C. C. da, Angela, H. L. da, Yamada, A. K., Battaglini, A. P. P., … Monteiro, A. A. (2012). Antagonistic activity against Listeria monocytogenes and Escherichia coli from lactic acid bacteria isolated from raw milk. Semina: Ciências Agrárias, 33(5), 1877–1888. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n5p1877

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 4 5 > >> 

Artigos Semelhantes

<< < 1 2 

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.