Effect of soil conditioners on the chemical attributes of a saline-sodic soil and on the initial growth of the castor bean plant

Autores

  • Evandro Franklin de Mesquita Universidade Estadual da Paraíba
  • Francisco Vanies da Silva Sá Universidade Federal de Campina Grande
  • Antônio Michael Pereira Bertino Universidade Estadual da Paraíba
  • Lourival Ferreira Cavalcante Universidade Federal da Paraíba
  • Emanoela Pereira de Paiva Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Nubia Marisa Ferreira Universidade Estadual da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2527

Palavras-chave:

Ricinus communis L., Salinity, Sodicity, Soil correction.

Resumo

This work aimed to study the effect of chemical and organic conditioners on the chemical attributes of a saline-sodic soil and on the initial growth of two castor bean cultivars. Two experiments were performed in the green house of the Center of Human and Agrarian Sciences of the Paraíba State University (CCHA-UEPB), Campus IV, Catolé do Rocha-PB. In the first experiment, an entirely randomized experimental design with five treatments [(saline – sodic soil without conditioners (SSC), saline – sodic soil + biofertilizer at 10% of the soil volume (SS + B), saline – sodic soil + chalk at 100% of the chalk requirement (SS + C), saline – sodic soil + chalk + biofertilizer (SS + C + B), and non-saline soil (NSL)] and eight replicates was adopted. In the second randomized experiment the treatments were displayed in a 5 × 2 factorial scheme, referring to the five corrective treatments used in the first experiment and the two castor bean plant cultivars (BRS Nordestina and BRS Paraguaçu), with four replicates. The application of chalk combined with biofertilizer promoted a better initial development of the castor bean plant in comparison with other recovering treatments. This indicates the corrective effect of chalk on sodicity and of both treatments on the nutrient availability for the plants. The bovine biofertilizer alone did not reduce the sodicity of the sodic – saline soil. Under the evaluated conditions, the BRS Nordestina surpassed the BRS Paraguaçu.

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Biografia do Autor

Evandro Franklin de Mesquita, Universidade Estadual da Paraíba

Engº Agrº, Prof. Dr., Deptº. de Agrárias e Exatas, Universidade Estadual da Paraíba, UEPB, Catolé do Rocha, PB, Brasil.

Francisco Vanies da Silva Sá, Universidade Federal de Campina Grande

Discente do Curso de Agronomia, Universidade Federal de Campina Grande, UFCG, Pombal, PB, Brasil.

Antônio Michael Pereira Bertino, Universidade Estadual da Paraíba

Licenciado em Ciências Agrárias, UEPB, Catolé do Rocha, PB, Brasil.

Lourival Ferreira Cavalcante, Universidade Federal da Paraíba

Engº Agrº, Prof. Dr., Deptº. de Solo e Engenharia Rural, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Areia, PB, Brasil. Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq.

Emanoela Pereira de Paiva, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Engª Agrª, Discente do Curso de Doutorado em Fitotecnia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Nubia Marisa Ferreira, Universidade Estadual da Paraíba

Licenciado em Ciências Agrárias, UEPB, Catolé do Rocha, PB, Brasil.

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Publicado

2015-08-13

Como Citar

Mesquita, E. F. de, Sá, F. V. da S., Bertino, A. M. P., Cavalcante, L. F., Paiva, E. P. de, & Ferreira, N. M. (2015). Effect of soil conditioners on the chemical attributes of a saline-sodic soil and on the initial growth of the castor bean plant. Semina: Ciências Agrárias, 36(4), 2527–2538. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2527

Edição

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