Product+Service System for sustainable cooking: Case Study Project Monno
DOI:
https://doi.org/10.5433/2236-2207.2010v1n1p162Keywords:
Design, Product service system, Sustainable cooking.Abstract
In the face of environmental, economic and socio-cultural crises is evident the necessity of revise the existing patterns of production, distribution and consumption in the food sector. This study aims to present the benefits of Methodology of Product Service System (MEPSS) in order to generate systemic solutions to the act of cooking in a sustainable way. As a result, the proposed solution reduces the material content needed to satisfy customer needs competitively and with lower environmental impact over the life cycle. The expansion of the field of design brings new opportunities to develop systemic solutions, emphasizing the study of PSS as a practical means to achieve better projects results.
Downloads
References
HALEN, Cees Van. VEZZOLI, Carlo; WIMMER, Robert. Methodology for product service system innovation: how to implement clean, clever and competitive strategies in European industries. Royal Van Gorcum. Assen, The Netherlands, 2005.
MANZINI, Ezio; JEGOU, François. Sustainable everyday: scenarios of urban life. Milão: Edizione Ambiente, 2003.
MANZINI, Ezio; JEGOU, François. O desenvolvimento de produtos sustentáveis: os requisitos ambientais dos produtos industriais. São Paulo: EDUSP, 2002.
MONT, Oksana. Product service‐systems. Sweden: Lund University, 2000. (IIIEE Reports)
SANTOS, Aguinaldo dos. Níveis de maturidade do design sustentável na dimensão ambiental. Cadernos de Estudos Avançados em Design, Barbacena, v. 3, p. 13‐26, 2009.
UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME – UNEP. Food: feed the world without starving the planet. In: UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME – UNEP. Resource kit on sustainable production and consumption. Paris, 2004. Disponível em: http://www.unep.org/pdf/sc/sc_. Acesso em: 6 dez. 2010.
UNITED NATIONS ENVIRONMENT PROGRAMME – UNEP. The role of product‐service systems in a sustainable society. Paris, 2002.
VEZZOLI, Carlo. Design de Sistemas para a Sustentabilidade. Salvador: EDUFBA, 2010.
WHIRLPOOL LATIN AMÉRICA. Apresentação institucional. Joinville, 2010a. Disponível em: http://www.whirlpool.com.br/. Acesso em: 10 out. 2010.
WHIRLPOOL LATIN AMÉRICA. Whirlpool: site institucional. Joinville, 2010b. Disponível em: http://www.whirlpool.com.br/. Acesso em: 10 out. 2010.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Projética está licenciada sob a Creative Commons Attribution CC-BY 4.0 International. Os autores detém os direitos autorais e concedem à revista o direito de exclusividade de primeira publicação.
Os autores dos trabalhos aprovados autorizam Projética a, após a publicação, ceder seu conteúdo para reprodução em indexadores de conteúdo, bibliotecas virtuais e similares.
Os autores assumem que os textos submetidos à publicação são de sua criação original, responsabilizando-se inteiramente por seu conteúdo em caso de eventual impugnação por parte de terceiros. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As provas finais não serão encaminhadas aos autores.