Cooking as an affective practice during the pandemic

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0383.2023v44n1p99

Keywords:

Pandemic, Food, Affection, Territory, Social Psychology

Abstract

The ways in which the population relates to food and culinary practices have been profoundly altered during the Covid-19 pandemic. This research aimed to analyze how the act of cooking was integrated into the affective circuit of pandemic life during the social isolation. Adopting the theoretical perspective of Social Psychology, emphasis was placed on the social, emotional, and political changes generated in the relationship with food, whether in terms of consumption or production. Methodologically, a qualitative approach was chosen, making use of publicly available documents on the internet. Within these documents, comments and interviews describing relationships with food and the kitchen by amateur cooks were selected. The results were organized into two axes: the kitchen as an affective territory and the forced reterritorialization that befell part of the population during the pandemic. It is concluded that culinary and dietary practices evoke diverse possibilities of affective connection, both with nature and with other humans

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Sonia Regina Vargas Mansano, Universidade Estadual de Londrina - UEL

PhD in Clinical Psychology from the Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP), São Paulo, São Paulo, Brazil. Professor of the Postgraduate Program in Psychology at the Universidade Estadual de Londrina (UEL), Londrina, Paraná, Brazil. CNPq Productivity Scholarship - N2, National Council for Scientific and Technological Development (CNPq), Brasília, Distrito Federal.

Paulo Anisio de Oliveira Jorge, Universidade Estadual de Londrina - UEL

Student of the Psychology Course at the Universidade Estadual de Londrina (UEL), Londrina, Paraná. Initiation Scholarship Scientific by the National Council for Scientific and Technological Development (CNPq), Brasília, Federal District.

References

ALTOÉ, Isabella; AZEVEDO, Elaine de. Entre ingredientes, cozinhas e afetos: aspectos socioculturais de uma vida dedicada à comida. Ingesta, São Paulo, v. 2, n. 1, p. 251-273, 2020. DOI 10.11606/issn.2596-3147.v2i1p251-273. DOI: https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v2i1p251-273

AMON, Denise. Psicologia social da comida. Petrópolis: Vozes, 2014.

BIRMAN, Joel. O trauma na pandemia do coronavírus: suas dimensões políticas, sociais, econômicas, ecológicas, culturais, éticas e científicas. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2021.

BITTENCOURT, Bruna. Ensinar a cozinhar é uma revolução silenciosa, diz Rita Lobo. Trip, São Paulo, 17 set. 2020. Disponível em: https://revistatrip.uol.com.br/tpm/ensinar-a-cozinhar-e-uma-revolucao-silenciosa-diz-rita-lobo. Acesso em: 10 abr. 2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2014.

COCCIA, Emanuele. Revertendo o novo monasticismo global. In: PELBART, Peter Pal; FERNANDES, Ricardo Muniz (org.). Pandemia crítica: inverno 2020. São Paulo: N-1 Edições, 2020. p. 203-209.

DELEUZE, Gilles. Espinosa: filosofia prática. São Paulo: Escuta, 2002.

DIAS, K. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: COMO cozinhar feijão - Rita, Help! Me ensina a cozinhar!. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (10 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=goF2OYcKDgA. Acesso em: 15 jul. 2023.

FRISCHEN, B. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: COMO fazer bolo de cenoura, Rita ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (53 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=rJggTgF4M9g. Acesso em: 15 jul. 2023.

GIL, Bela. Quem vai fazer essa comida?. São Paulo: Elefante, 2023.

GUATTARI, Félix. As três ecologias. Campinas: Papirus, 2003.

GUATTARI, Félix; ROLNIK, Suely. Micropolítica: cartografias do desejo. Petrópolis: Vozes, 1996.

IBGE. Coordenação de trabalho e rendimento: pesquisa de orçamentos familiares, 2017-2018: primeiros resultados. Rio de Janeiro: IBGE, 2019.

IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: despesas, rendimentos e condições de vida. IBGE, Rio de Janeiro, 2010. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/sociais/educacao/9050-pesquisa-de-orcamentos-familiares.html. Acesso em: 15 jul. 2023.

LE BRETON, David. O preço das coisas sem preço. In: PELBART, Peter Pal; FERNANDES, Ricardo Muniz (org.). Pandemia crítica: inverno 2020. São Paulo: N-1 Edições, 2020. p. 131-133.

MANSANO, Sonia Regina Vargas; CARVALHO, Paulo Roberto de. Psicologia, Filosofia e meio ambiente: delineando o conceito de sustentabilidade afetiva. Estudos e Pesquisas em Psicologia. Rio de Janeiro, v. 16, n. 3, p. 696-714, 2016. DOI: https://doi.org/10.12957/epp.2016.31445

MARINS, A. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: CENOURA assada e salada de salsão, Rita Lobo ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (38 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=neyHR0CTNDw&t=43s. Acesso em: 15 jul. 2023.

MINAYO, Maria Cecília de Souza. Pesquisa social: teoria, método e criatividade. Petrópolis: Vozes, 2002.

OLIVEIRA, Fernanda Abreu; QUEIROZ, Fernanda Marques; DINIZ, Ilidiana. Divisão sexual do trabalho entre homens e mulheres no contexto da pandemia da covid 19. Inter-Legere, Natal, v. 3, n. 28, p. 21486, 2020. DOI 10.21680/1982-1662.2020v3n28ID21486. DOI: https://doi.org/10.21680/1982-1662.2020v3n28ID21486

PELBART, Peter Pál. Vida capital: ensaios de biopolítica. São Paulo: Iluminuras, 2003.

PRADO, K. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: COMO fazer bolo de cenoura, Rita ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (53 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=rJggTgF4M9g. Acesso em: 15 jul. 2023.

REDE PENSSAN – REDE BRASILEIRA DE PESQUISA EM SOBERANIA E SEGURANÇA ALIMENTAR E NUTRICIONAL. Insegurança alimentar e covid-19 no Brasil: 2. inquérito nacional sobre insegurança alimentar no contexto da pandemia da covid-19 no Brasil. São Paulo: Rede Penssan, 2022. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/wp-content/uploads/2022/06/Relatorio-II-VIGISAN-2022.pdf. Acesso em: 20 set. 2022.

REGUEIRA, Chico. Famílias do Rio voltam a cozinhar no fogão a lenha devido à crise. G1, Rio de Janeiro, 12 abr. 2021. Disponível em: https://g1.globo.com/rj/rio-de-janeiro/noticia/2021/04/12/familias-do-rio-voltam-a-cozinhar-no-fogao-a-lenha-por-conta-da-crise.html. Acesso em: 06 fev. 2023.

RIBEIRO, I. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: CENOURA assada e salada de salsão, Rita Lobo ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (38 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=neyHR0CTNDw&t=43s. Acesso em: 15 jul. 2023.

SANTOS, M. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: COMO fazer bolo de cenoura, Rita ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (53 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=rJggTgF4M9g. Acesso em: 15 jul. 2023.

STELZER, Manuela. #Pãodemia. Gama Revista, São Paulo, 27 maio 2020. Disponível em: https://gamarevista.uol.com.br/estilo-de-vida/comida-bebida/paodemia/. Acesso em: 15 set. 2022.

TUDECH, L. [Comentário em vídeo de Youtube]. In: PÃO quentinho em menos de meia-hora – piadina, Rita ao vivo da cozinha de casa. Rita Lobo. [S. l.: s. n.], 2020. 1 vídeo (31 min.). Publicado pelo canal Panelinha. Disponível em: https://www.youtube.com/watch?v=K96he619hNM. Acesso em: 15 jul. 2023.

VALÉRY, Paul. Variedades. São Paulo: Iluminuras, 1991.

Published

2023-12-01

How to Cite

MANSANO, S. R. V.; JORGE, P. A. de O. Cooking as an affective practice during the pandemic. Semina: Ciências Sociais e Humanas, [S. l.], v. 44, n. 1, p. 99–110, 2023. DOI: 10.5433/1679-0383.2023v44n1p99. Disponível em: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminasoc/article/view/49771. Acesso em: 21 may. 2024.

Issue

Section

Dossiê

Most read articles by the same author(s)