Potential Use of a Salt Gradient Solar Pond to Store Thermal Energy

Potential Use of a Salt Gradient Solar Pond to Store Thermal Energy

Authors

  • Daniel Vinícius Silva Veras Universidade de São Paulo
  • Rafael da Costa Ilhéu Fontan Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Lizzy Ayra Alcantara Veríssimo Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa
  • Ana Paula Fonseca Machado Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa
  • Cecília Alves Mourão Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa
  • Renata Cristina Ferreira Bonomo Lab. Eng. Processos Dep. Tecnologia Rural e Animal Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0375.2012v33n2p189

Keywords:

Alternative source, Convective layers, Renewable Energy, Salt, Sustainability

Abstract

Demand for energy sources that allow a sustainable development has stimulated studies on the acquisition of alternative energy, renewable and clean such as hydro, wind, biomass and solar energies. Therefore, the objective in this work was to evaluate the potential of a Salt Gradient Solar Pond (SGSP) in order to obtain thermal energy from solar energy. A pilot solar pond with 1,76 m² of surface area and 1 m³ of volume was set up in Itapetinga, Bahia, and temperatures in upper and lower convective layers were monitored between August 20 and November 3, 2008. It was found that the temperature difference between the layers increased from 2°C to 13.2°C, with a medium value of 5.7°C for the period. Considering a 30% efficiency for utilization of stored energy, it would be possible increase by 10°C the temperature of 50 L of chilled milk in a dairy industry, thus demonstrating its potential. In the end of Spring or Summer the temperature difference would be superior. Results demonstrate the potential use of solar ponds by industries and farms in our country, as a renewable and non-polluting alternative, being able to store thermal energy from solar energy.

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Author Biographies

Daniel Vinícius Silva Veras, Universidade de São Paulo

Mestrando em Engenharia de Alimentos

Engeinheiro de Alimentos

Rafael da Costa Ilhéu Fontan, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Professor Assistente do Departamento de Tecnologia Rural e Animal

Engenheiro de Alimentos e Mestre em Ciencia e Tecnologia de Alimentos

Doutorando em Ciencia e Tecnblogia de Alimentos

Atuação nas Áreas de Engenharia de Processos, Operações Unitárias e Processos de Purificação.

Lizzy Ayra Alcantara Veríssimo, Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa

Doutoranda em C & T de Alimentos - UFV

Mestre em C & T de Alimentos - UFV

Engenheira de Alimentos - UESB

Ana Paula Fonseca Machado, Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa

Graduanda em Engenharia de Alimentos - UFV

Cecília Alves Mourão, Dep. Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa

Graduanda em Engenharia de Alimentos - UFV

Renata Cristina Ferreira Bonomo, Lab. Eng. Processos Dep. Tecnologia Rural e Animal Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Doutora em C & T de Alimentos - UFV

Prof. Titular - UESB

Pesquisadora nível 2 - CNPq

Published

2012-11-30

How to Cite

Veras, D. V. S., Fontan, R. da C. I., Veríssimo, L. A. A., Machado, A. P. F., Mourão, C. A., & Bonomo, R. C. F. (2012). Potential Use of a Salt Gradient Solar Pond to Store Thermal Energy. Semina: Ciências Exatas E Tecnológicas, 33(2), 189–196. https://doi.org/10.5433/1679-0375.2012v33n2p189

Issue

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Original Article
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